Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Az a nagyszülő, aki az unokájá...

Az a nagyszülő, aki az unokájával tölt időt minden esetben a szülőnek tesz szívességet ezzel?

Figyelt kérdés

Komolyan hány éves, és milyen családban felnövő/élő emberek mondanak ilyeneket ezen az oldalon?

Szinte minden gyerek-nagyszülős kérdésnél megjelennek, akik szerint a nagyszülő szívességet tesz, ha az unokával van. Csak én élek kivételesen jó családban, ahol nem másnak tett szívességként éljük meg, ha a szeretteinkkel töltjük az időt, történetesen akkor is, ha az egy gyerek?

2015. szept. 16. 13:10
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
68%

Nálunk a nagyszülők mindig azt mondták, hogy az adott értelmet az öregkoruknak, hogy sokat lehettek az unokákkal, azaz velünk. És nem nyűgként, meg kényszerként élték meg a dolgot, hanem örültek nekünk mint családtagnak, barátnak.

Szomorú hogy ez manapság nem természetes.

2015. szept. 16. 13:35
 12/43 anonim ***** válasza:
82%

Anyósom 52, apósom 55 éves.

Néha úgy érzem, hogy én teszek nekik szívességet, hogy a 2,5 éves fiam 1 hétig náluk lehet. (Sógornőmnek 2 gyereke van, egyiket sem adja oda anyósnak).

Imádják, elkényeztetik, viszik ezer helyre, vesznek neki sok mindent, és sokat foglalkoznak vele.

Szóval szerintem ez kapcsolattól is függ, ki kinek tesz szívességet.

2015. szept. 16. 13:45
 13/43 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem itt a szívesség nem mint passzív-agresszív tett értendő, hanem definíció szerint. Ha valakit megkérek valamire, és az a valaki megteszi azt nekem, az szívesség.
2015. szept. 16. 13:48
 14/43 anonim ***** válasza:
92%

ez attól függ:

ha mindig ledobják hozzá a gyereket és szegény teszem azt még dolgozik(tehát nem nyugdíjas) és elveszik tőle a maradék szabadságát is akkor igenis szívességként kell felfogni. Ha amúgy is lenne ideje/kedve és nem ő pótolná a szülők teendőit, akkor viszont magától értetődő szeretetről beszélünk.

2015. szept. 16. 13:52
 15/43 A kérdező kommentje:
Én nem rég olvasgattam régi leveleket amiket a nagyszüleim akkor írtak, mikor még nem volt a telefon általános és mindben volt valami arról, hogy alig várják, hogy jöjjenek értem és vigyenek "nyaralni". Mikor már volt telefonunk, akkor emlékszem mindig mikor beszéltünk velük már csábítgattak, hogy mikor megyek, van hinta a kertben, a szomszéd xy is jön, megyünk strandra, lesz kacsazsíros kenyér csak menjek már. Soha nem az volt, hogy a szüleim mentek, hogy hát vigyázzatok már erre a gyerekre, hanem alig várták, hogy "megkaparintsanak". Emlékszem olyan is volt, hogy szinte összevesztek rajta, hogy miért nem lehetek egész téliszünetben náluk, apám meg kiakadt, hogy azért karácsonyra ne akarjanak már elvinni...
2015. szept. 16. 13:57
 16/43 anonim ***** válasza:
74%
csakhogy a mai szülők(még saját környezetemben is) már erőszakoskodnak hogy vigyázz rá(de közben kiosztanak hülye tanácsokat, ami értelmetlen csak ugye első gyerek),az erőszakoskodás és a nyafogások,hogy "dehát miért hagytad neki" miatt elmegy minden nagyszülő kedve, mert nem babusgathatja kedvére,viszont"köteles" vigyázni rá.plusz sokszor a szülők rossz nevelése miatt az unoka elkényeztetett kölyök lesz, akit e miatt nehezen lehet szeretni, szóval nem mindenki él úgy ahogy ti éltetek
2015. szept. 16. 14:01
 17/43 anonim ***** válasza:
68%

Normális esetben ez nem kellene, hogy szívesség legyen, de azt be kell látni, hogy sokszor nagyon nagy segítség a nagyszülő.

Én azoknál az esetknél érzem talán jogosnak a "szívesség" szó használatát, mikor a szülők kizárják évekig a nagyszülőket a gyerek életéből, hiába kéri a nagyi, hogy had aludjon ott a gyerek, had menjenek valahova az unokával stb. a szülő elzárkózik ettől. Viszont mikor nehézségekbe ütköznek a szülők (pl. beteg az óvis gyerek, nyári szünet van) akkor ugorjon a nagyszülő. Ebben az esetben igenis a szülőknek tesznek szívességet (hiába vannak örömmel a gyerekkel).

2015. szept. 16. 14:07
 18/43 anonim ***** válasza:
77%

A baj ott kezdődik, hogy sok fiatal szülő azt képzeli, hogy a nagyszülőknek kötelessége akkor és úgy unokázni, ahogy az a szülőknek megfelel, hisz a szülők szeretnének eljárni szórakozni. Azt hiszik, hogy a nagyszülőknek a világon semmi dolguk nincs, nincsenek igényeik és vágyaik, eszükbe sem jut,hogy esetleg az 50 éves nagymama is szeretné élni egy kicsit az életét most, hogy kirepültek a gyerekek. Ő is szórakozna, MUNKA után beülne kávézni a kollégáival, este esetleg színházba vagy koncertre menne, tudom is én, és nem okvetlenül az összes szabadidejét az unokával töltené a játszótéren.

Nem arról van szó, hogy szívességet tesznek a nagyszülők. Általában az a helyzet, hogy a szülők nem tisztelik a nagyszülők magánéletét. Azt hiszik,hogy az a normális, hogy egy középkorú nő 0-24-ben ott ül a telefon mellett, és várja, hogy mikor hívják unokázni a pihenésre vágyó szülők, és csapot-papot hátrahagy, programot, elfoglaltságot szó nélkül lemond, ha csettintenek neki.

2015. szept. 16. 14:09
 19/43 anonim ***** válasza:
74%

18-assal teljesen egyetértek, csak annyival egészíteném ki, hogy

A legtöbb szülő éli meg úgy, hogy szívességet tesz a nagyszülőknek, hogy vigyázhat az unokára. És ilyenkor se ad nekik szabadkezet, több oldalas "használati utasítást" ad a gyerek mellé. Elkéne fogadni, hogy a nagyszülő más szerepet tölt be a gyerek életében, más szabályok vannak akkor mikor náluk van a gyerek. Nyilván egy gyereknek se lesz baja, mert kicsit később fekszik le este, vagy több csokit eszik stb. A nagyszülők nem fogyatékosak, nem akarnak rosszat az unokájuknak, csak szeretnének a kedvébe járni mikor ott van. És egy normális gyerek (már egész kicsi korban) tudja, hogy kinél mit engedhet meg magának.

2015. szept. 16. 14:18
 20/43 anonim ***** válasza:
18%
Tanulatlan nôk szülnek általában korán :)
2015. szept. 16. 14:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!