Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Már nem szeret, nem tud...

Már nem szeret, nem tud szeretni? Létezik olyan, hogy egy nagyon idős 91 éves nagymama egyszerűen oda jut, hogy már nem szereti a kedvenc unokáját?

Figyelt kérdés

Egy életen át rendkívül szoros volt köztünk a kapcsolat, kitaláltuk egymás gondolatait, befejeztük egymás mondatát, nekem ő a világ mindenség, dicsőítettem, a múzsám a legjobb barátnőm, anyám helyett anyám.

Az utóbbi években elkezdett szépen lassan leépíteni. Először csak megtiltotta, hogy menjek hozzá látogatni, aztán már nem is telefonált, végül elég volt neki a messengeren 2 hetente néhány szót írni nekem.

Most már ott tartunk, hogy miatta teljesen megszakadt a kapcsolat, kitagadott úgy érzem nem szeret már.

Létezik olyan, hogy valaki nem tud már szeretni?

(Ép elméjű a mama, életvidám, a fiaival, menyevel, barátnőivel jó a kapcsolata, nem demenes)

nov. 19. 11:53
1 2 3 4 5 6
 21/51 babyboom567 ***** válasza:
25%

Én most egy kicsit más szemszögből szeretném megvilágítani ezt a dolgot.

Az a leírásból nem derül ki,hogy mennyi idős vagy, de nem lehet,hogy nagyon nyomulós/érzelmileg sok voltál a nagyinak?Hogy sok volt a rajongásod?Illetve valószínűleg nagyon sok támogatással sem hoztad meg számára azt a szintet/életszínvonalat(nyílván ez sem derül ki a válaszokból),amit "elvárt" volna tőled,és érzelmileg feladta/kimerült.

Tudod van olyan a nagyik/anyák életében is,hogy belül érzelmileg feladják.Persze teszik a dolgukat, de már nincs öröm benne.Mert ha valaki évtizedekig csak tölt és tölt egy feneketlen kutat,és a kút mindig hibázik, mindig bajba kerül,mindig ígérget akkor ezek a "múzsák" elfogynak lelkileg.Mert ők boldognak szeretnék látni a gyereküket/unokákat.Azt akarják,hogy boldoguljon akkor is ha már nem lesznek.

Simán lehet,hogy nincs semmi fondorlat a dologban a család többi tagja által,simán csak a nagyid feladta.És látni meg azért nem akar, meg az évtizedekig tartó "munkájának"/szeretetének/támogatásának a csúfos kudarca vagy.(nem biztos,hogy szerinted kudarc az életed DE Ő ÍGY éli meg,és szégyelli magát)

nov. 19. 19:44
 22/51 anonim ***** válasza:
72%
21.: Egy szerető nagymama nem feltételekhez kötötten szereti az unokáját. Ha valaki elvár egy szintet, amit hozni kell, az nem szeret őszintén.
nov. 19. 19:48
 23/51 babyboom567 ***** válasza:
17%

Illetve az lemaradt, hogy ez a rajongás amit leírsz, bizonyos személyiségeknek rémisztő.(pl nekem is)

Mennyi teret hagytál neki?Mennyi magánélete(nem sexre gondolok) volt nélküled(amikor nem voltál rátapadva)?Mert gyerekként/fiatal felnőttként,még egy nagyi is engedékeny,ez a viselkedésed még nem "rémisztő", de 27-30 éves korodra, már lehet próbált az önálló élet felé terelgetni, de te még akkor is tapadtál rá.És ez sok volt neki.

nov. 19. 19:56
 24/51 babyboom567 ***** válasza:
17%
Nem feltételeket mondtam, de ha a kérdező még 30 évesen is a nagyija mondatait fejezte be és sülve főve együtt akart lenni vele, az beteges,és bármilyen szerető nagyiba kiveri a biztosítékot.
nov. 19. 19:58
 25/51 anonim ***** válasza:
100%

23.: Nem hiszem, hogy erről lenne szó. Egy nagymama általában szereti, ha csüng rajta az unokája. Arra meg nincs magyarázat, hogy csak úgy leépítette. Egyedül arra gondolok, hogy a család ellene fordította.

A másik lehetőség, hogy valóban demencia kezdődik nála. Nem mindenkinél a memóriazavar az első jel, gyakori, hogy megmagyarázhatatlan személyiségváltozás történik. Pl. a kedves emberből kötekedő, agresszív ember lesz, akár a törvénnyel is szembe kerülhet, bolti lopás, garázdaság pl. Sokszor a hozzátartozók ezt nem ismerik fel és gyakrabban szakítják meg vele a kapcsolatot, mint hogy ezt a lehetőséget figyelembe vegyék. ha valaki pl. agresszív lesz évtizedek nyugalma után, úgy kezd viselkedni, mintha egy másik ember lenne, kórképekre is kell gyanakodni, de fejsérülés után is megfigyeltek ilyen dolgokat.

nov. 19. 20:02
 26/51 anonim ***** válasza:
62%

23 as, gondolom nincs gyereked, unokád annál inkább nincs, megsúgom, hogy a gyereked / unokád tapadása nincs terhedre, ez nem párkapcsolat!

Ha kicsit kimerít, megkéred esetleg h hagyjon egy félóra csendet, de nem zárod ki az életedből!

Mondom ezt autisztikus anyaként, aki mindenkitől elzárkóztam es mindenki zavart, de a gyerekem soha, pedig 3 volt egyben, mint a head and shoulder

nov. 19. 20:03
 27/51 anonim ***** válasza:
100%
24-es, nem hiszem, hogy ennyire súlyos lett volna a helyzet. De ha igen, egy szerető nagymama inkább valamennyire korlátozza a kapcsolatot és elmondja, szereti őt, csak több saját szférát szeretne. Esetleg pszichológushoz irányítja az unokáját.
nov. 19. 20:06
 28/51 babyboom567 ***** válasza:
76%

26-os képzeld van gyerekem,8 éves, autisztikus,beszédzavaros,evészavaros, adhd-s ,diabéteszes,cöliákiás.Teljesen egyedül vagyok,ha akarnék sem tudnék lelépni sehova, mert rajtam kívül senki sem tudja(akarja) ellátni.És nem, nem akarnám,hogy még 30 évesen is rajtam lógjon(ép értelmű,önálló életvitelre képes lesz),saját élet helyett(bár szerintem addig nem is fogok élni).Ezerrel készítem fel az önálló életre.Mert ez az élet rendje.

Illetve szerintem fogalomzavar is van itt,mert a tapadás számomra az,ha egy felnőtt ember is sülve főve az anyján nagyanyján lóg, ő foglal neki időpontot orvoshoz, fizeti a csekkjét, ott eszik heti többször,vagy ott is lakik,és hót normálisnak tartja,hogy az anyjának rajta kívül nincs élete.Elárulom, nem normális.

Normális, ha tudnak egymás életéről, szívesen beszélgetnek, időnként felugrik a gyerek kicsit,és tiszteletben tartja,hogy az anyja is egy ember

.

Ezért van a sok nőben életközépi válság,mert az anyákkal el van hitetve, hogy mindig tutujgatni KELL a gyereküket,hogy ők nyugodtan megszűnhetnek különálló személyként létezni,és ezért van a sok mamahoteles is.

A gondoskodó szeretetnek,mikor a gyerek fiatal felnőtt lesz,át kell alakulni,különben mindenki sérül.Az a normális, ha a gyereket elengedjük, és ha elmegy és éli az életét.(intézi az ügyeit, saját döntéseket hoz,ha hibázik, viseli a következményeket,mert anyu nem tartja a hátát, stbstb)

nov. 19. 20:35
 29/51 anonim ***** válasza:
75%
Nekem soha nem volt terhemre a lányom pedig nagyon aktív volt en meg az a szobanövény típus, autista, a gyerek folyton beszélt csacsogott, sose aludt,nagyon sokszor voltam nagyon fáradt, olyankor picit elvonultam, anyám átvette olyankor es en esetleg beültem a kádba de ÖRÜLTEM HOGY HALLOM A HANGJÁT körülöttem, hogy ott van! Pasikból volt elegem ahogy a 28 as mondja, de a gyerekemből soha!
nov. 19. 20:54
 30/51 A kérdező kommentje:

Valami nagyon felrememt a beszélgetésben. Egy életen át szoros volt a kapcsolatunk, barátnői anyai szinten. Az ő részéről is volt erre igény. Mindig kiegyensúlyozott volt a kapcsolatunk. Mindig hívott, hogy menjek hozzá, aludjak ott, maszkaltunk ide oda, színház, programok, üdülés, minden amit el tudtok képzelni. Mély lelki kapcsolat volt köztünk.

Aztán 10 évvel ezelőtt a nagybátyám bekattant és kitiltott a nagyitol, és soha többé nem mehettem hozzá. Nagy ritkán meglatogathattam őt, ha nagybátyám elutazott..

Semmiféle túlzott ragaszkodás nem volt, nem akartam én sülve főve együtt lenni mamával, fiatalabb koromban minden hétvégén nála voltam, ez ritkult miután férjhez mentem és gyerekem lett de ez normális. De ugyanúgy ott aludtam nála évente 4x kb, nem hiszem, hogy ez sokkk.

Viszont tényleg az elmúlt néhány evben már nem hív telefonon, nem keres, nyilvánvalóan nem igényli a társaságom. Én tavaly voltam benn nála a 90ik szülinapjan azt megengedte, de 2kor kivágott hogy most már menjek haza.

Elképzelhető amúgy tényleg, hogy nála a leépülés a demencia így kezdődik, érzelmi instabilitás, személyiségzavarok, hangulatingadozások és mivel velem volt a legszorosabb kapcsolatban, ezért én érzékelem elsőként ezt.

Persze beszéltem vele többször is, legutóbb tegnapelőtt hívtam telon, de kötekedett velem, ingerült volt,idegesítette őt a mondanivalóm, régóta figyelem ezt, ez akkor lehet időskori demencia ?

Amúgy 40 éves vagyok tehát nem gyerek.

Csak nagyon fáj nekem, hogy elkergetett a mama az életéből, pedig lehetne ezt másképp is csinálni.

Régen nagyon kedves nagyvilági asszony volt, most mintha nem is ő lenne. Egy teljesen más ember, akinek már valóban teher vagyok és az esetleges nyomulasom ami abban merül ki jó ideje, hogy 3 hetente felhívtam őt telefonon.

Szomorú

nov. 19. 21:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!