Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Felejtsem el ezt neki?

Felejtsem el ezt neki?

Figyelt kérdés

Az a helyzet hogy múlt héten össze veszett velem a mamám.

Eddig viszonylag jó volt a kapcsolatunk. Azon kívül hogy a az alakomba mindig bele köt hogy mennyit híztam és vigyázzak hogy ne hízzak tovább. Most viszont felhívott és mindenbe bele kötött. Ezek nekem nagyon rosszul estek és nem tudom kivel megbeszélni. Meg kérdezte mit eszek amikor mondtam hogy szendvicset akkor elkezdte mondani hogy " miért mindig szendvicset eszek, miért nem főzök? " Szerinte én lusta vagyok ahhoz is,pedig ez nem igaz.

Minden héten főzök csak akkor éppen elfogyott a főtt étel.

Most éppen nincsen munkám sajnos és bele kötött ebbe is. Hogy voltam egy próba napon ami nem sikerült, pedig az már régen volt de csak felemlegeti. Tisztában van vele hogy igyekszem és mindent megteszek amit tudok

de ő csak piszkál. Ráadásul

" ingyenélőnek nevezett. "

Mondtam neki, hogy ez szép hogy így beszélsz a saját unokádról.

Aztán még próbált kioktatni

arról hogy mi tartozik a házimunkába. Azóta én nem beszélek vele a telefont sem veszem fel neki. A találkozásokat is kerülöm vele. A leveleimért is a párom ment el helyettem.

Félek tőle, attól hogy veszekedne velem meg haragszom is rá egy kicsit. Most azon gondolkodom hogy megszakítom vele a kapcsolatot de nem tudom

lehet hogy ki kellene vele

békülnöm.. Köszönöm előre is

a válaszokat!

szept. 13. 16:09
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
Tetszetősnek tűnő hamisság, amit mondasz, 20-as, szerintem te is tudod, csak magadnak is tetszeni akarsz! A szólásszabadság politikai fogalom (és még ott se korlátlan - minden ember szabadsága addig terjed, amíg a másik szabadságát nem korlátozza), nem pedig családi. Az emberi kapcsolatokban nincs szólásszabadság. Annak van szabadsága szólni, akinek én megengedem. Kéretlen tanácsokat, véleményeket nem osztogatunk - nagyképű tahóság. Abból indulunk ki, hogy minden felnőtt képes a saját ügyeiben dönteni, lépéseket tenni, vagyis nem jelezzük alkalmatlannak, akinek ezeket meg kell mondani. Akkor adunk tanácsot, mondunk véleményt, ha kérik. Alapvető tisztelet. Nem nálunk van a bölcsek köve. "Aggódik érted." Nem, nem aggódik, kontrollál. Ég és föld - köze nincs a kettőnek egymáshoz. Annyiból áll az ún. aggodalma, hogy elvárja, hogy az ő döntéseit hajtsa végre a kérdező. Egy felnőttért nem aggódunk, hacsak nem súlyos beteg. Hanem hiszünk benne, megadjuk neki a bizalmat, hogy képes lesz az életét elrendezni, vagyis aggodalomra semmi ok. Na ez a tisztelet.
okt. 21. 22:20
 22/30 anonim ***** válasza:

"minden ember szabadsága addig terjed, amíg a másik szabadságát nem korlátozza"

És mennyiben korlátozza a kérdező szabadságát az, ha én, vagy te leírjuk itt, hogy miket gondolunk az életéről? Semennyiben. És a nagymamája is csak ugyanezt teszi. A kérdező meg teljesen szabadon leszarhatja azt is, amit te írsz, azt is, amit én, meg azt is, amit a nagymamája mond arról, hogy mit hogyan kellene tennie a kérdezőnek.

"Az emberi kapcsolatokban nincs szólásszabadság."

De van, csak nem mindenki azt választja. Vannak, akik inkább az elnyomást, a gyomorgörcsöt, meg a gyomorfekélyt.

"Annak van szabadsága szólni, akinek én megengedem."

Ha ez így lenne, előbb neked is engedélyt kellene kérned valakitől, hogy szólhass arról, hogy kinek engeded meg. De nem kell engedélyt kérned, hanem akármikor megszólalhatsz te is (azért, hogy engedélyt adj valakinek a szólásra, vagy bármi másért is megszólalhatsz akármikor) - és nem csak te, hanem bárki (akinek erőszakkal be nem tömik a száját, hogy ne tudjon beszélni).

"Kéretlen tanácsokat, véleményeket nem osztogatunk - nagyképű tahóság."

Gondolhatod ezt. Szabadon. Más meg gondolhatja máshogy.

"nem aggódik, kontrollál"

Kontrollálni próbál (talán). És? Leszaromtabletta.

"elvárja, hogy az ő döntéseit hajtsa végre a kérdező"

Elvárja. Lehet. Jó. És? A kérdező meg felnőtt ember, aki nem rabszolgatartó államban él, tehát nagyon jól tudja, hogy nem köteles megfelelni semmiféle elvárásoknak.

"Egy felnőttért nem aggódunk, hacsak nem súlyos beteg."

És mi számít súlyosnak? Teljesen szubjektív. Lehet, hogy a kérdző is súlyos beteg, azért sírja el magát, ha azt hallja, hogy valaki kéretlen tanácsokat osztogat neki...

De lehet, hogy a nagymamája nem úgy gondolja, hogy csak súlyos betegért kell aggódni, hanem más valami miatt aggódik, pl. azért, mert látja, hogy sorozatosan rossz döntéseket hoz a kérdező, és hogy ettől egyre rosszabbul érzi magát a bőrében. Ezért próbál neki segíteni a tanácsaival, még mielőtt még nagyobb lesz a baj. Ha megvárná, hogy a kérdező tanácsot kérjen, talán már csak gyógyszeresen lehetne segíteni a szorongásán.

"aggodalomra semmi ok. Na ez a tisztelet."

Ha nincs valakinek papírja arról, hogy súlyos beteg, de te úgy érzékeled, hogy nem boldog, mégsem próbálsz rajta segíteni, pedig megtehetnéd, akkor szerintem nem tiszteled, hanem egyszerűen szarsz a fejére.

okt. 22. 06:50
 23/30 A kérdező kommentje:

19_ es Igen, én is úgy érzem

hogy ő az lehet. A párommal is beszéltünk erről és szerinte is

nárcisztikus lehet..

Nem tudom hogy érdemes_e

megbeszélnem vele ezeket.

okt. 22. 11:22
 24/30 A kérdező kommentje:

20_ as Igazad lehet,az az igazság hogy egy kicsit túl reagáltam mert

érzékeny vagyok. Az a baj hogy úgy ad tanácsot hogy azt én nem tudom meg fogadni mert hülyeség az egész

elképzelése. Nem nagyon ért a mai dolgokhoz. Szóval meg probálok nem foglalkozni ezzel, mert csak a nyomás van rajtam emiatt.

Egyébként úgy érzem soha nem tudok majd megfelelni neki bármit is teszek.

okt. 22. 11:30
 25/30 anonim ***** válasza:

"szerinte is nárcisztikus lehet.. Nem tudom hogy érdemes_e megbeszélnem vele ezeket."

Azt, hogy nárcisztikus lehet? Semmiképp. Se a 19. nem tudhatja, se te, se a párod, hiszen se orvosok, se pszichológusok nem vagytok. Csak megsertenetek őt. Minek? Alapjáraton is nehezen viseled el, nem?

okt. 22. 16:14
 26/30 A kérdező kommentje:

Utolsó: Nem erre gondoltam hanem hogy ne viselkedjen ilyen bántóan

ezt megbeszélném vele.

Most nagyon ideges vagyok

mert ma mennem kell hozzá

és nem tudom hogy megint miről fog nekem kiselőadást tartani..

okt. 29. 12:30
 27/30 anonim ***** válasza:

Nem, nem kell menned, senki sem kényszerít. Eldöntheted szabadon, hogy mész-e.

Olvasd át újra, hogy milyen tanácsokat kaptál itt, hátha némelyik hasznos lehet! Aztán gondold át, hogy mi lenne a következménye annak, ha mennél és mi lenne a következménye annak, ha nem! Aztán azt gondold át, melyik következményt viselnéd el szívesebben - és azt válaszd!

Nem kell mártírkodni. Csak akkor mész, ha menni akarsz. Csak rajtad múlik, senki sem kényszerít semmire. Ha akarsz, otthon maradsz, ha akarsz, moziba, ha akarsz, hozzá. Te döntöd el, senki más. Ha ma nem akarsz menni, majd mész máskor. Nem kell előre eldöntened, nem kell előre megígérned neki vagy bárki másnak. Szabad ember vagy, ezt fogd fel!

okt. 29. 12:54
 28/30 anonim ***** válasza:
Mi az, hogy "kell"??? Ez valami isteni kinyilatkoztatás, törvény, parancs? Nincs "kell". Itthon maradsz, mert rosszul érzed magad nála. Mert bánt. Mert gonosz. Mert gyűlöl. Ennyibe becsülöd magad? Te ennyit érsz? Annyit, mint egy ócska focilabda?
okt. 29. 13:17
 29/30 A kérdező kommentje:
Igazatok van. Úgy alakult hogy mégis mentem mert gondoltam adok neki még egy esélyt. Most viszonylag rendes volt jól el tudtunk beszélgetni csak hát az időskor miatt már nem olyan mint régen. Meg néha hülyeségeket csinál..
okt. 29. 17:47
 30/30 anonim ***** válasza:
Jól tetted, hogy adtál még egy esélyt. :)
okt. 29. 19:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!