Mennyire elvárható, hogy a nagyszülők jöjjenek segíteni? Avagy "ha látni akarod az unokád, akkor gyere és nézd meg".
Ki mit gondol erről az alábbi helyzetben:
Nagyszülők 60-70 évesek, szerencsére nem mozgáskorlátozottak, egészségügyileg nincsenek kifejezetten hátráltatva, de nincs autójuk és a távolság majd' 2 órányi.
Vannak helyzetek, mikor a szülőnek is jól jönne egy kis gyermekfelügyelet ügyek intézéséhez, és a nagyszülők is élvezik az unokával együtt töltött időt, adná magát a win-win helyzet. De elvárható ez tőlük? Ha igen, milyen rendszerességgel? Vagy egyáltalán nem, hanem a szülőknek kéne mindig vinni az unokát?
Hat nézd kérdező, ha nem sikerül felfogni, hogy egy hetvenesnek nehézkes a tomegkozlekedes, pláne ha oda vissza összesen 4 órába telik, akkor veled van a probléma.
"Amúgy a vigyázás a gyerekre oké, na de az, hogy segítség miatt, az nem. "
A vigyázás a gyerekre, az bebiszitteles, ergo segítség. Az együttlét az a szó, amíg keresel. Amúgy ha szerinted a nagyinak kötelező 4 órát vigyázni a gyerekre, mert neked tudom is én milyen programod van meg a nagyi beugrik másfél órát unokazni, az ugyanaz, megintcsak benned van q hiba
Nálunk úgy volt, és ami szerintem rendben van, hogy nyáron mentünk 1-2 hétre a nagyszülőkhöz, és volt olyan is, hogy a nagyszülők jöttek egy hétre hozzánk évente kb. egyszer. De az, hogy random ugráltatni őket 2x 2 órás utazással, hogy vigyázzanak a gyerekre majd menjenek este haza, az erős túlzás.
De ezek eléggé egyedi dolgok. El tudom képzelni, hogy létezik olyan nagyszülő, akik szívesen vonatozik vagy buszozik csak úgy is, de semmiképpen sem elvárható.
Azt amúgy senki nem mondta, hogy még aznap menniük is kell. De a többi része akkor úgy látom, benned sincs letisztázódva, ha nem reagáltál rá. Tudom, hogy ezek megosztó kérdések, és nehéz bennük igazságot tenni, pont ezért tettem fel, és egyébként aki egy kicsit is belegondol az érme másik oldalába is, az arról ismerszik meg, hogy nem ennyire sarkos a véleménye.
A példádhoz visszatérve, ha a nagyinak nem megterhelő 4 órát együtt lenni a gyerekkel (nyilván előre megbeszélve), akkor nem látom a különbséget. Attól, hogy vigyáz a gyerekre, együtt is vannak ugyanúgy, a kettő nem zárja ki egymást, sőt. Anyuka nélkül sokszor még jobban ki is tudnak bontakozni.
Akkor egyéb esetben nem is találkoztatok, csak az a pár egymásnál töltött hét és ennyi? Vagy az év többi része hogy zajlott?
Akkor kellett volna gondolni rá, amikor a szülőktől 2 órányira telepedtek le (sógornődék, vagy ti).
2 óra távolságról aki jön, az már vendég, jól írta itt valaki. 2 órás út már nem "várható el" bébiszitterkedés címszó alatt egy idős embertől.
"De a többi része akkor úgy látom, benned sincs letisztázódva, ha nem reagáltál rá."
Mire nem reagaltam?
Először is nem kell két órára költözni a szülőktől és akkor jó esetben van gyakran segítség.
Másodszor én emelt érettségiztem, tanfolyamot végeztem, majd egyetemet kezdtem a gyerek 3 hónapos korától. És senkitől nem kértem segítséget, mert úgy kezdtem bele, hogy a férjemmel meg tudjuk-e oldani. 5 éves, nem aludt még máshol, az egy órára lévő mamahoz viszi a férjem hétvégente mikor suliban vagyok, vagy ha nincs suli együtt, de ő is jön bármikor szólnék neki, de ilyen évente 2x fordul elő és akkor én is itthon vagyok. Anyám a szomszéd utcában lakik, ha férjem dolgozik ő megy érte ebéd utan és 4kor megyek érte. De ezt a mama kérte hogy így legyen és 4 éves korától van ez. Addig nála se hagytam ott csak úgy.
Akkor most jól értem, hogy onnan, hogy "soha nem kértem segítséget", a gyakorlatban a férjed vagy valamelyik nagyszülő szinte mindig kéznél volt. Kicsit ez nevetséges, ne haragudj. Mármint, olyan helyzetben magas lóról állást foglalni, amiben láthatóan te kivételes körülmények között voltál ÉS még így is a nagyszülőket is be kell vetni. De azért köszi, megmosolyogtató volt.
Mondjuk, ezt felesleges felhozni, miért költözik valaki messze. Az ország bizonyos részein alig van munka, ezért költözik el mindenki Pestre meg nyugatra, onnan a fél orszàg 2+ órányira van.
Most hiába akar valaki Bivalynadszmádon lakni, ha nincs munka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!