A gyereketek nagyszülei is “szenvednek”, ha egy hétig nem láthatják az unokát?
A kérdés elején nem derültek ki a részletek. Ha a heti több találkozás úgy néz ki, hogy 2-3 hétköznap 1-2-3 órára elviszi játszóterezni az 1+ éves gyereket, aki szívesen megy, plusz esetleg heti 1x-2x te vagy a férjed is átviszi, az szuper, win-win (legalábbis nekem szuper lenne). És közben a nagyi a leírt szavakkal fejezi ki - kis költői túlzással - hogy mennyire szívesen látja a gyermeket. Ez oké.
A későbbi hozzászólásod szerint viszont valójában nem segíteni akar a nagyi, hanem hetente többször napi több órában gyakorlatilag téged terhel. Ebből heti 1 is sok, ha nem segíteni jön, hanem neked kell kiszolgálni. Az a benyomásom, hogy magányos, unatkozik, és a baba az ürügy hogy rádkényszerítse magát.
Beszéljetek meg a férjeddel egy határt, ami neked még oké, mondjátok el a nagyinak és fölötte mondjatok nemet. Ha megsértődik, az nem baj.
#18 Ebbe tényleg nem szeretnék belemenni ☺️, de szerintem vannak dolgok, amiket igenis el kell viselni.
Egy példát említve, ha mondjuk egy párkapcsolatban a férjed heti 60 órát dolgozik, akkor megcsinálod szívesen a háztartást a 40 órás munkád mellett. Ha a férjed 40 órát “dolgozik”, de ho-ban csak amúgy inkább napi 4-5-t, akkor ugyanazt a házimunkát nem szívesen csinálod meg. Pedig lehet a férjed ugyanannyit keres, mégsincs egyensúlyban a kapcsolat. Így értettem az elviselnit, nem úgy, hogy “elviselem az életemet”.
Szerencsére csak közvetett tapasztalat.
Akkor ne ilyen indokkal, de csökkentsd a mamás időt, mert láthatóan neked ez nem jó így. Például, hívás nélkül ne jöjjön. Ne egész napra jöjjön/menjetek, küldd haza, ha elég volt belőle. Esetleg találkozzatok máshol, sétáljatok vele egy kicsit, aztán menjen mindenki haza a saját lakásába (ha nagyobb lesz a gyerek, ez lehet játszótér/fagyi-séta/kacsaetetés/galambkergetés).
Felnőtt vagy, anya, nem gyerek, hogy szót kell fogadj az idősebbnek. Beszéld meg a férjeddel, nyugodt hangon, tárgyilagosan, hogy neked ez így nem jó, beszéljen az anyjával, hogy alakítsatok ki egy olyan rendszert, amit te sem fogcsikorgatva elviselsz miközben magadban azon fohászkodsz, hogy legyen már vége a látogatásnak.
És nem, nem normális, hogy párhónapos babával az egyik mamához kell igazítani mindent, mert heti többször fél-egész napokra ott eszi a fene. Még ha segítene, de a leírásodból azt következtettem, hogy csak babázik, te meg csinálj, amit akarsz, de lehetőleg ne zavard az ő babázását.
#21 Nem presszionál jobban, mint én magamat? Viszont az neki rosszul esne, ha az én szüleimnek “ugranánk” az ő szülei meg csak hetente/két hetente láthatnák a babát előre bejelentve. Ezért marad így.
Ötleteltünk megoldásokon. Pl. Mondta, hogyha kell, akkor átviszi ő hétvégente, meg akkor tovább marad heti négy napot a munkahelyén és egyszer hétköznap korábban eljön és átviszi ő a babát, mert azt érti, hogy nem akarok ennyi időt anyósomnal tölteni. De szerintem ez mindenkinek rosszabb lenne, a baba napirendje teljesen felborulna, én nem nagyon lennék itthon kisegítve, a férjemnek kellemetlen lenne mindig korán lelépni, ha határidős munkája van, és a hétvégéket sem tudnánk együtt tölteni.
Abban is benne van, hogy mondjuk anyósom csak heti egyszer jöjjön (mostanában amúgy ez volt két héten is), de itt továbbra is fennáll az, hogy anyósom minden este telefonál (igen mindenki beszél napi 5-10 percet a szüleivel, sőt a tesójával is), és ezt hallgatjuk, hogy mennyire keveset látja az unokáját, jajj-jajj-jajj milyen rossz neki. Ami nyilván szintén fárasztó hosszú távon.
Amúgy meg mért kell neked is menned az anyóshoz? A férjed viszi-hozza a gyereket, anyós egész nap babázhat, te meg legalább haladhatsz otthon. Ja, hogy azt nem akarja? Annyira azért már mégse rajong a gyerekért?
A kaját se értem: ha valahol nincs számomra megfelelő kaja, akkor viszek magamnak. Komolyan nem értem!
Mert ilyen miatt még nem akarok borítani a bilit, bíznék benne, hogyha megmarad a jó viszony, akkor később tényleg számíthatunk rá gyerekfelvigyázásban (azért is költöztünk közel hozzájuk, mert így autóval csak 15 perc).
Ha most zavar zavarjon akkor is mikor a te kényelmed szolgálná. Nőlj össze a gyerekkel legalább 18 éves koráig és ne engedj a közelébe senkit. te vagy az anyósok egyik rémálma.
Gondolom mikor anyád telepszik a nyakatokra heti háromszor az nem zavar csak anyós.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!