Gondnokság alá lehet-e helyezni valakit a beleegyezése, hozzájárulása nélkül? Idős embernek gondnoka lett, a fia egyedül elintézte. Szabályos-e ez?
#39, létezik olyan hogy rokontartás. De ha van kiskorú, eltartásra szoruló gyereked, ő megelőzi az idős szülőt a rangsorban. A te saját magad eltartása is megelőzi őket. Aztán vannak szülők, akik érdemtelenek a tartásra.
De más - nagyon más - a törvény, és megint más az erkölcs és a lelkiismeret..
"Nem kötelessége mindenkinek ellátnia a rászoruló szülőjét?"
Nem kötelessége. Fizikai ellátásra, azaz a szülő ápolására vagy pl. idősotthon, ellátás megszervezésére meg ilyenekre senki nem köteles jogilag sem. A kapcsolattartásra sem.
Ahogy valaki írta, ilyen esetben megkérdezik a közeli hozzátartozókat, vállalják-e a gondnokságot, de ha nem, akkor sem kéri rajtuk számon senki. Ezesetben az illetőnek jelölnek ki államilag gyámot/bekerül valami szociális otthonba az perelheti az illető gyerekeit rokontartásért, de ahogy egy interjúban olvastam, jellemzően nem szokták, mert többségében veszítenek, nem éri meg nekik, hogy még a perköltséget is fizessék.
Kérdező, gondolom azért nem tudtok semmit a gondnokság alá helyezéséről, mert ti sem foglalkoztok a néninvel, csak most beijedtetek, hogy majd nem marad a házàból semmi nektek.
Ahogy itt írják sokan, ez egy hosszabb folyamat. Ha a néni hazajöhetne, akkor meg miért nem jön?
Az ápolási osztályon való lét nem azonos a gondnokság alá helyezéssel.
Nem, de valaki idegen bement rendezte a havi díjat a kórház fele.
Nővéreket kérdeztük, hogy ki volt. Azt a választ kaptuk, hogy a gondnoka.
Valamint a néni fia is megerősítette, hogy majd a gondnoka rendez ezután mindent!!
A háznak semmi köze hozzá, hogy kié lesz ugyanis az már rég nem a néni nevén van!! Ne magadból indulj ki!!
De akkor mi a kérdés?
A néni gondnokság alá lett helyezve, mert nem beszámítható, ha van törvényileg kinevezett gondnoka, akkor le lett folytatva már vizsgálat, ezt értsd meg, ugyanis hivatalos szervek adták meg az engedélyt. Láthatóan a fia is tud erről, nyilván azért, mert egy ideje már folyamtban volt ez a dolog.
De nem értem, nektek miért probléma az, hogy lett egy gondnoka, ha láthatóan nem fofoglalkoztok a nagyival (különben feltűnt volna, hogy valaki fizeti hónapokig a díjat)?
44.
Rébuszokban írsz, nem értjük ki-kivel van, te kinek a kije vagy stb.
Persze, hogy a legrosszabbat feltételezik rólad az emberek.
Így nem fogsz korrekt választ kapni.
#44, OK, és ezzel most mit bizonyítottál? Azt, hogy van gondnoka. Ők kapja a Nyufigtól a nyugdíjat és fizeti be az ellátás költségét.
Random nem adják oda senkinek más nyugdíját. Ebben az esetben csak a gondokkirendelő határozat alapján.
(Amikor én kértem a Nyugfigtól, hogy eztán ne postán küldjék a gondokoltamnak a nyugdíjat, hanem a számlájára utalják, hiába csatoltam be a kirendelő határozat fénymásolatát, megkeresték a gyámhivatalt és lekérték az eredeti iratot tőlük. Nehogy visszaélés legyen ebből)
Igen, miért baj ez neked, ha gondoka van?
Amúgy az ápolási osztály térítési díjával se vagy képben.
Már 2019-ben - amikor anyám feküdt ott -, az első 3 hónap havi százezer Ft volt, a következő 3 hónap pedig havi 150 ezer. Azóta nem lett olcsóbb.
Még hogy 30-50 ezer/hó...Persze.
"Én is gondok vagyok"
Gondnok? Mert már belezavarodtam ezekbe...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!