Gondnokság alá lehet-e helyezni valakit a beleegyezése, hozzájárulása nélkül? Idős embernek gondnoka lett, a fia egyedül elintézte. Szabályos-e ez?
"Az unoka nem örököl, mivel él az apja."
Vagy nem. A történetben nem szerepel, hany gyereke van a nagyinak. Lehet van 3, ebbol 2 nem él es az egyik gyereke a kerdeses unoka
Én is érintett vagyok a témában, te olyan lehetsz kérdező, mint a nagynéném. Te már csak a végkifejletet látod, és vergődsz, nem látod a rohadt hosszú előzményeket. Az én féltestvérem megvádolt, hogy mégis milyen alapon helyeztettem gondnokság alá az apámat, hiszen ő meglátogatta a kórházban, és ő teljesen ép elméjűnek látta. Ja, majd magamtól találom ki a diagnózist, több pszichiáter is vizsgálta, és hatalomtól, befolyástól teljesen függetlenül nagyon minimum félév, mire egyáltalán gondnoka lehet.
Ő egyértelműen féltette az örökséget, ami nem is lesz vélhetően, mert el kell adni a házat, hogy megfelelő otthonba kerülhessen a kórházból apám.
Nem ismeritek a helyzetet, ne itélkezzetek!
A szitu a következő. Elesett egy néni, kórházba került. Majd onnan egy fizetős ápolási osztályra, ahol ma is van. A fia kb. havonta látogatja. Senki nem tudott semmit az egészről, valahogy előkerült valaki, aki a gondnoka. Nem vizsgálta pszichiáter. Se kétszer, se háromszor....
"Ő egyértelműen féltette az örökséget, ami nem is lesz vélhetően, mert el kell adni a házat, hogy megfelelő otthonba kerülhessen a kórházból apám."
Jó, de nem egy ingatlan áráért kerül be egy otthonba, ahol kitudja, hogy mennyi időt tölthet szegény öreg. Ezt most általánosítva mondom. Felénk a kórházaknak is van sztk.s ápolási osztálya. 30-50.000.ft.havonta. Ahol orvosi ellátás is adott és rájuk figyelnek.
Kérdező, értsd már meg, hogy a dolgok nem így működnek.
Gondokság alá kétféleképpen lehet kerülni.
1. családtag jelzi a gyámhivatalnak, hogy a hozzátartozójával gondok vannak. Kell vinni szakorvosi papírt is, különben elhajtanak a fenébe.
2. intézet jelzi a gyámhivatalnak, hogy a kórházban /idősotthonban lévő valakivel bajok vannak ÉS nem találják a hozzátartozót. Vagy nincs is neki. Vagy az utcáról kerül be valahová, vagy lakossági bejelentés érkezik, hogy valahol egy kisöreg bajban van, ÉS nincs hozzátartozó.
Gyámhivatal megindítja az eljárást. A bíróság - tanúkihallgatások, DE legfőképpen igazságügyi szakértő szakvéleménye segítségével - dönt.
Ha van ítélet és van hozzátartozó, akkor a hozzátartozót kérdezik elsőként, hogy szeretne-e gondok lenni. Ha nem szeretne, kijelölnek egy hivatásos gondnokot.
Olyan nincs, hogy a semmiből előbukkan egy gondnok. Ha a nénit a fia is látogatja és jár hozzá gondok, akkor valószínűleg egy hivatásos jelöltek ki mellé, mert a fia nem vállalta.
Lehet, hogy egy ideje már gondokság alatt van. Az, hogy elesett és most ápolni kell egy ápolási osztályon, nem jelenti azt, hogy eddig nem voltak elmebeli problémái. Ez pusztán azt jelenti, hogy most plusz egyéb problémái is vannak. És a gondok nem véletlenül bukkant fel, hanem azért bukkant fel, mert kötelessége látogatni.
"a hozzátartozót kérdezik elsőként, hogy szeretne-e gondok lenni. Ha nem szeretne,"
Nem kötelessége mindenkinek ellátnia a rászoruló szülőjét?
#37, örülnek, ha valaki a családból vállalja, mert kevés a hivatásos gondnok. De ez nem egy olyan pozíció, amit a törvény erejénél fogja akárkire/bárkire rá lehet kényszeríteni.
Én is gondok vagyok; mindent a gyámhivatal engedélyével lehet csak intézni, vásárolni. Kb. 20 dkg eper áráról is számlát kérnek, ha a gondnokolt pénzből tervezed azt megvenni neki. (Megveheted, engedélyezik...de inkább kifizeted zsebből, semmint a számlákkal bajlódj)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!