Gondnokság alá lehet-e helyezni valakit a beleegyezése, hozzájárulása nélkül? Idős embernek gondnoka lett, a fia egyedül elintézte. Szabályos-e ez?
Figyelt kérdés
ápr. 21. 10:04
12/91 Gugu Gabor válasza:
Gondnoksághoz gyámhivatal kell, bíróság, igazságügyi szakértő, kirendelt ügyvéd aki a gondnokság alá helyezni kívánt személyt képviseli, és hetek de sokkal inkább hónapok. És igen a gondnoksagnak sokszor van olyan oldala amikor az illető nem. Szeretne gondnokság alá kerülni de nincs más megoldás. A területileg illetékes gyámhivatalnál érdeklődjetek
13/91 anonim válasza:
Nem hónapok, évek... A nagyapám Alzheimer kóros volt, 3 évbe telt, mire gondnokság alá sikerült helyeztetni, úgy, hogy több szakértői vélemény volt és egy laikus számára is láthatóan nem volt beszamithato.
14/91 anonim válasza:
Kérdező, érintett vagyok. Ahogy mindenki írta a gondnokság alá helyezés egy hosszadalmas és bonyolult jogi folyamat. Apám szociális otthonban volt, az otthon kezdeményezte volna, nem is a teljes, hanem csak a részleges gondnokság alá helyezést, mert fizikailag akadályoztatva volt, hogy a mindennapos bevásárlásokat, csekkbefizetést stb. intézze, az otthon meg nem tudott/akart a jogszabályoknak előírtak szerint biztosítani ehhez megfelelő személyt, ezért akarták részlegesen gondnokság alá helyezni, hogy a pénzügyeit egyszerűbben tudják intézni. Engem és tesómat is behívtak a gyámügyhöz egy kb. egyórás interjúra, ahol nagyon részletesen végigkérdezgették, hogy mit tudunk a mentális és fizikai állapotáról, indokoltnak látjuk-e, vállalnánk-e a gondnokságot és még ezernyi kérdést (pedig tesóm egyáltalán nem tartotta már vele a kapcsolatot, én pedig csak vészhelyzet esetére voltam megadva kapcsolattartónak). Apámmal egy hasonló interjú történt, halála után a papírjai között meg volt a végzés a részletes, kb. 50 kérdéses kérdőívvel, amikben kikérdezték, hogy felmérjék mentálisan képben van-e, tudja-e kezelni a pénzügyeit. Nemhogy bírósági tárgyalás nem volt, de pszichológust sem vontak be, mert a személyes interjú alapján teljesen egyértelmű volt, hogy mentálisan ép, a fizikai akadályoztatás pedig nem elég indok, azt a jogszabályok pontosan meghatározzák, ohgy egy kórház vagy otthon ezekben az esetekben hogyan intézkedhet/kell intézkedjen ha rokon nincs képben.
15/91 anonim válasza:
Gondnokság ala csak szigorú orvosi vizsgálat után kerül valaki. Olyan nincs, hogy a fia "elintézte" ok nélkül.
16/91 anonim válasza:
Kérdező!
Ha gyanakodsz, akkor járj utána!
Sajnos én simán el tudom képzelni, hogy valakinek van akkora befolyása, hogy ezt megtegye.
Neked kell tudnod, hogy mekkora hatalommal bír aki "elintézte".
17/91 anonim válasza:
"Sajnos én simán el tudom képzelni, hogy valakinek van akkora befolyása, hogy ezt megtegye."
Nincs. Nálunk 3 egymástól független szakorvos irasos szakvéleménye kellett mellé a haziorvos kezelési naploja a szerette gyógyszerek listaja a diagnozossal.
18/91 anonim válasza:
17.
Oksa. Elhiszem a te szinteden.
De nézz már szét a közéletben mi megy. Egy ilyen ügy semmiség, ha hatalmad van.
19/91 A kérdező kommentje:
Pedig, bizony másfél hónap alatt szinte feltűnés nélkül került gondnokság alá....
ápr. 21. 17:50
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!