20#asnak írom:
"Hozzátenném, gyerekkorban a fiatal felnőtteket sem nagyon tegeztük, ha mégis, akkor azt külön megbeszéltük vagyis ők megengedték. Tanárokat még fiatalokat sem tegeztünk! De boltba vagy máshová belépve sem tegeztek le senkit!"
Ez még mindig így van szerintem. 27 éves vagyok, de csak akkor tegezek le valakit, ha fiatal és ő is letegez. Ha belépek a bankba és látom, hogy fiatal az ügyintéző, attól még magázva köszönök. Ha letegez, akkor visszategezem. De ha valaki bőven 35-40 felett van és letegez, őket nem tegezem vissza, csak ha kérik. Az ismerőseim ( fiatalabb, 18-20 körüliek is) is hasonlóan tesznek, ez az átlag nálunk (megyeszékhelyen lakom és a mellett fekvő nagyobb városban nőttem fel). Viszont nagyszüleimet tegeztem mindig, az természetes volt. Ha egy nem a családomba tartozó idősebb ismerős megkér, hogy tegezzem, akkor viszont nagyon nehezen állok át rá, kellemetlen legtöbb esetben.
"Iskolában is, ha valakivel probléma volt, vagy rosszul tanult, sokszor megjegyezték irányába, nem kötelező itt lenni, nem kötelező tanulni, lehet menni dolgozni."
Ezek a mondatok szinte minden nap elhangzottak a tanárim szájából (bár nem felém, hanem a nagyszájú, rosszalkodó társaimhoz).
Voltam egyébként esti iskolás, ahol több tanár is velem egykorú vagy fiatalabb volt - velük tegeződtünk, de a tisztelet ugyanúgy meg volt egymás felé. Bár mindenki bőven 18 felett volt.
21-es, és szerinted van tiszteletben különbség, hogy tegezed vagy magázod?
Pl odamegyek hozzád a boltba,
"Szia. Ne haragudj már, hogy zavarlak, meg tudnád mondani, hogy hol találom az xy terméket?"
"(Jónapot!) Hunvana budipapír?"
Érzed a különbséget?
Én nem érzek különbséget abban, hogy
"Meg tudnád mondani..."
"Meg tudná mondani..."
Abban már igen, hogy a stílus bunkó, vagy nem. Sosem érdekel, hogy tegez, vagy magáz. Ha kb egyidős velem, és magáz, akkor úgy kezdem, hogy tegeződjünk. Ha fiatalabb, akkor annyit mondok, hogy tegezz nyugodtan. Ha idősebb, akkor ha magáz, én is magázom, ha tegez, tegezem. (Persze ha 60+ éves és ismeretlenül letegez, akkor nem tegezem vissza, kivéve ha bunkó.) Amúgy az etikett szerint, ha valaki letegez, akkor az egyben fel is ajánlja a tegeződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!