Milyen szólásokat, szólásmondásokat, rövid bölcsességeket tanultál nagyszüleidtől, dédszüleidtől?
Nagyapámtól: "Ha adnak vedd el, ha ütnek, fuss el."
Akkor szokta mondani, amikor adott valamit, mondjuk pénzt és én nehezen fogadtam el.
Nagymamámtól: "Átok veri a magyart, mert az soha össze nem tart."
Pedig akkor még a rendszerváltás előtt voltunk, úgyhogy nem tudhatta, milyen félelmetesen igaz lesz ez a rendszerváltást követő többpárti demokráciában.
Cipésznek jó cipője soha nincs.
Ezt nagymamám mondta mindig, amikor szenvedett a sütő begyújtásával. Ő is és nagyapám is lehúztak 40 évet a tűzhelygyárban.
Dédmamámtól: "Ki kutyával játszik, bot legyen kezében!"
Hányszor beigazolódott ez érdemtelen barátok kapcsán, akikben megbíztam, pedig nem kellett volna...
Apámtól: "Mindenkinek annyi baja van, amennyit csinál magának."
Nagymamám: "Mindig azt a lovat ütik, amelyikről tudják, hogy a legjobban húz." Ez meg egy az egyben jelenlegi munkahelyem leírása :)
Ne fuss olyan szekér után,amelyik nem vesz fel.
Szintém hallottam a " ha adnak fogadd el,ha ütnek szaladj el" mondast.
Néha a morzsa többet ér,mindt a főétel.
Addig jár a korsó a kútra,amíg el nem törik.
Soha ne egyél más után rízst,mert könnyen meg égeted a szádat
Szégyenes koldusnak,üres a tarisznyája.
Szépre jóra ritkán lehet találni.
Búsúljon a ló,mert nagy a feje
Holnap még írok,csak egyenlőre ennyi jutott eszembe
Nekem mama mindig csak egy szót mondott amikor valami bajom volt.. Működött és működik most is, én is használom:
"elmúlik"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!