Milyen szólásokat, szólásmondásokat, rövid bölcsességeket tanultál nagyszüleidtől, dédszüleidtől?
11
Jézusom... hát ennek igy biza nem sok értelme van
Azt én is hallottam tőlük, hogy "Ne szaladj olyan szekér után, amelyik nem akar felvenni."
Ezt kifejezetten párkeresésre mondták, ha udvarolni fogok egy lánynak.
Nekem apám, amikor nem volt kedvem valamit megcsinálni, azt mondta, hogy: Nem akarásnak nyögés a vége.
Ezt sosem értettem igazán, mert miért a vége lenne az, inkább az eleje, hisz azért nyög az illető, hogy ne kelljen az adott dolgot megcsinálni, ha meg már kész van, akkor miért nyögne, hisz túl van rajta.
Ha sokat nevettem, akkor meg azt hajtogatta, hogy: Sírás lesz a vége. Ezzel mindig sikerült lelomboznia.
Azt is tanácsolta, hogy sose tisztálkodjam majd a párom előtt.
Ez is egy nagy baromság, hisz milyen finom dolog együtt zuhanyozni, vagy egy nagy kádban együtt lazulni.
Anyám szerint a legfontosabb egy kapcsolatban az, hogy a másik jobban szeressen, mint én őt. Butaság, mert szerintem szeretni jobb, mint szeretve lenni.
Anyám másik gyakran hangoztatott mondata az volt, hogy: Csak olyan gyereket kívánok neked, mint amilyen te vagy.
Ezt sem értettem, hisz alapjában véve csendes, szelíd gyerek voltam, de ezt akkor mondta, amikor kicsit durcás voltam, vagy rosszkedvű.
Szóval engem a felmenőim csupa hülye tanáccsal láttak el - nem is fogadtam meg egyiket sem.
Nagyapám mondta sokszor: Ígérd meg, ne add meg, nem leszel szegényebb. (sokszor átverték, és ha ez eszébe jutott mindig mondta) Anyám erőszakos férjére mondta aki felvidéki, és befogadták őket a házba: Adj a Tótnak szállást, másnap kiver a tanyából!...
Amit sokat hallottam tőle:
-közös lónak túros a háta.
-az ember olyan szegény nem lesz hogy ígérni ne tudjon.
- amíg felelős vezető nem lesz, aki az ország érdekeit nézné, addig a politika is olyan lesz.
-rossz szomszédság török átok.
- hívatlan vendégnek az ajtó mellett a helye.
- ez úgy hiányzott mint kopasznak a fésű.
"Aki mindennek tudója, semminek sem mestere."
Papám mondta, plusz eltanultam tőle egy mosolyt. Kamasz voltam, mire rájöttem, hogy ez a "seggbuta vagy, jobb ha elengedlek, mintha vitáznék veled" mosoly. Ez nagyon hasznos, segít, hogy nyugodt maradjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!