Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülők demens dolgait...

Nagyszülők demens dolgait hogy kezelitek? És miket csinálnak?

Figyelt kérdés

Most nem arra gondolok aki már daját magát se képes ellátni, hanem azokra, akik még igen.

En ordibálok. Akár többször is. Mondjuk egy fedél alatt élek vele, így nem nehéz. Nagymamámrol van szó, de már anyám is ordít. Teljesen tönkrevágja az idegeinket.

És persze ha felemeled a hangod, akkor kis fiatal tiszteletlen pcsa leszel.

Tegnapi eset:

Anyum hazajön, kezet se mosott hívja mami orvosát. Szól h vegyem le a tv hangot amit nagyi (természetesen mivel nagyott hall) jó hangosan néz.

Beszól hogy: "De jó, hogy mindig akkor kell telefonálnunk amikor ő tvzik"

Hát legszívesebben lebsztam volna a telefont és akórházi dolgokat úgy oldotta volna meg maga, ahogy tudja. Magyarán sehogy. Szóltunk neki persze h neked intézzük az orvost te idióta. Akkor visszafogta magát. De nem is teelfonálgatunk amikor tv-t néz. Hazudik, segítünk neki, és ezt kapjuk. Vagy pl beszereltünk kandallót, erre kinyitja az ablakot. De nem egy percre. Agyam eldobom! Kifelé fűtünk. Marhára felmegy az agyvizem. Hülyesegeket beszél, pl politikáról, meg szinte mindenről. A jóindulatú időskori bőrelváltozását ő úgy adja elő mindenkinek, hogy daganata van és vagy túléli vagy nem. Mikor megkérdezzük mindezt honnét veszi, azt felei az van a leleten. Tehát még képzelődik is. De a rafinálstághoz van esze! Figyelget, hallgatózik utánunk stb.

Áh, nem bírom 😱😱😱😱😱😱😞

2022. okt. 27. 11:17
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
70%
Én megértelek kérdező tényleg nagyon nehéz egy ilyen idős emberrel. Mi feleségem mamájánál laktunk a covid zárlat alatt, hogy neki ne kelljen kimenni. Lehúzta a wc-n az ételmaradékot és utána ránk fogta, hogy eldugítjuk a wc-t. Kiment szó nélkül az udvarra, amikor mondtuk neki, hogy jeges. Természetesen elesett és a mi hibánk volt, hogy miért nem szóltunk, hogy ne menjen ki. Csak az tudja milyen nehéz ez, aki átéli. Az ember segítene és cserébe csak a szidalmazást kapja.
2022. okt. 27. 13:00
 12/25 anonim ***** válasza:
52%
En pont valamelyik nap irtam kommentet egy magyszulos kerdeshez a nagyapamrol. O 90 eves, ha demens is nagyon nagyon nagyon kezdo, de amugy agressziv, atkozodik,mamam halalat kivanja rosszindulatu, ordibal, mrgjegyzeseket tesz, kegyetlenkedik a kutyaval. En, mamam es anyam is orditunk vele ejjel-nappal. Es varom, hogy meghaljon.
2022. okt. 27. 13:13
 13/25 anonim ***** válasza:
47%
Leszel meg te is oreg...
2022. okt. 27. 13:42
 14/25 anonim ***** válasza:
23%

Az a baj hogy beteg, azért ilyen. Keresni kellene neki egy otthont. Ahol meglátogatnátok, de ápolni nem kell.

Az a baj hogy sokan csak azért vállalják be az ápolást mert kell a nagyszülő nyugdíja vagy azért jó a házában lakni.

Tisztelet a kivételnek.

2022. okt. 27. 13:56
 15/25 anonim ***** válasza:
81%
Mondjuk sokan élni is szeretnének ugy hogy azért valahogy gondoskodva legyen az öregekről is meleltte, ekkor nem nagoyn van más megoldás mint az otthon.
2022. okt. 27. 17:29
 16/25 anonim ***** válasza:
70%

Nalunk a nagypapa lett alzheimers. 3 ev alatt belehunyt.

Most nem akarom a betegeket elbagatellizalni, de kb. ugyanolyan fontos a csaladtagok akik gondozzak, es a lelkiallapoktuk, mert szoszerint ebbe bele lehet orulni.

Hallucinal, pszcihotikus, aggressziv, ordibal, es mar kb. felig nincs maganal. A beszed helyett csak tatog meg mint egy osember ordit. Ha valami baja van, elesik rogton kva anyazni kezd mindekit, feleseget, gyerekeit.

Ez egy hatalmas teher ugyanolyan egyenloen a csaladtagoknak es a betegnek. A legkimeletesebb az lenne ha betegotthonba kuldenetek, ahol gondozzak, ti meg a lelki gyogyulas utjan kezdhetetiket meg a jarast.

Gyerekkoromtol 9 - 13 eves koromig lattam szemtol szembe a nagyapam leepuleset. Konkretan lehetett eszlelni az agy rohadasat. Nagyon nem szep latvany. A szerettek sirnak, a gyerekekbe meg elultet valamit ami megvaltoztathatja a vilagnezetuket.

Aki flegmazza a kerdezot az meg maradjon csendbe, mert fix hogy nem esett at ilyenen.

2022. okt. 28. 14:05
 17/25 anonim ***** válasza:
53%

1) Nagymamám nem demens volt, csak kiállhatatlan természetű. Anyám a nevelésem mellett nem is tudom, hogy bírta úgy, hogy nem ivott...

Nagymamám betegesen félt a haláltól, és minden fájdalomra mentőt akart hívatni vagy beszélni az orvosával. Persze ő nem volt hajlandó hívni a mentőt vagy az orvost, anyámnak kellett. Vészhelyzet amúgy csak egyszer volt, amikor nagyanyám utoljára kórházba került és már nem jött ki.

Tv bömböl egész nap, a szomszéd persze anyámat zargatja ezzel a nagyanyám helyett. Szomszéd c. eszd meg magad, ha ezt olvasod. Ha a tv-n nagyanyám elnyom valamit, anyám legyen tv-szerelő...

Nagyanyám kikéri magának péntek délután, hogy anyám engem először elhozott az iskolából, nagyanyám ezt nem várja meg, hazahozatja magát mentővel ahelyett, hogy tíz percet várt volna, majd én és anyám vagyunk a szemetek...

Stb, stb. Ja, anyám csak két évvel élte túl nagyanyámat, túl sokat kiszívott belőle...

2) A párom nagyanyja 2019 nyarán szó szerint megbolondult. Egy este csatatérré változtatta a szobáját, nem volt hajlandó ruhát felvenni mondván hogy melege van, be akart bújni a sütőbe, a kamrában akart wc-zni. Mentő, elfekvőbe került, ott egy hónap múlva meghalt.

2022. okt. 28. 17:34
 18/25 anonim ***** válasza:
69%
Nálunk a párom apukája lakik együtt a párom öccsével és családjával. Tuti más ezt közvetlenül megélni, mint pl heti fél napot tölteni vele. Párom öccse sokat panaszkodik, hogy nem pakol el maga után az öreg, rendetlen, sáros cipővel jár-kel, a szennyest begyűrögeti az ágya mögé, a cipőjét felteszi a konyhaasztalra, szóval nem olyan dolgokat tesz, ami felett ő szemet tudna hunyni. Mi elhozzuk egy fél napra, akkor meg a papa panaszkodik, hogy állandóan cseszegetik otthon, a menye nem főz, mindenbe belekötnek. Mi meghallgatjuk mindkettőt, próbáljuk csitítgatni őket, de tuti nem egyszerű egyiknek sem. A papának azt is nehéz szerintem elfogadni, hogy már nem igazán önellátó, hiába mondja, hogy meg tud mindent csinálni, azért tudjuk hogy ez nem így van. a fiának meg talán azért nehéz, mert sosem lehet egymaga csak a családjával. Ez amolyan kényszerhelyzet. Rengeteg türelem kéne mindkettő részéről, de nyilván abból van a legkevesebb.
2022. okt. 31. 17:49
 19/25 anonim válasza:
57%
Én is értem a szitut de ahh! Nagyimmal és anyummal élek. Mama gusztustalanul beszél velunk, kiabal ha épp zavart. De én tudom, hogy szeret, csak más lett a tudatállapota . Sosem tudnék ezert kisbalni vele, pedig huhu..volt hogy szarral kent ossze mindent. Megsimogatom, megnyugtstom, kedvesen beszelek hozza. Kva nehez de ha nem igy tennek utalnam magam, mikor mar nem lenne. Szegyelljetek magatokat anyuddal :( megszakad szívem a nagyidérg
2022. nov. 7. 00:15
 20/25 anonim válasza:
68%
Most olvastam el pár kommentet...milyen világot élunk :( otthomba dugni...veletek is ezt tegyék majd? Pedig mama is kritizál mindent..foztöm, hogy szarul takarítok, karomkodik, utasítgat. De tudom hogy nem ilyen volt és " beteg" kicsit tobb empatiat emberek!
2022. nov. 7. 00:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!