Családi vita, ki látja rosszul?
Neked kéne beszélgetned az öcséddel, négyszemközt. Gyerek még, nem fog egy félidegen (neki a férjed az) agresszív fellépésére felelősségvállalással reagálni. A gyerekek elég nagy része ilyen, ha hirtelen kőkeményen a szőnyeg szélére állítják, akkor egyrészt beléjük fagy a szar is, másrészt dacot szül bennük a fenyegető hangnem, zsigerből menekülni akarnak a föléjük tornyosuló hullám elől, el akarnak bújni, és inkább letagadják a nyilvánvalót is. Felnőttek is rengetegszer tagadnak számonkéréskor, ha nagy bajt csináltak ("nem hagytam abba a gyógyszert", "nem hevítettem túl", "nem vettem észre, hogy szakadt a vezeték"), ilyenkor bennük is ugyanezek az érzések működnek. Annyira megijednek attól amit műveltek és amit kiváltottak vele, hogy megpróbálják szóban semmissé tenni az egészet.
Ha képes vagy nyugodtan, megértést és megbocsátási hajlandóságot éreztetve, asszertíven (tehát nem az ő viselkedésére, hanem a te érzéseidre kihegyezve) kezdeményezni nála a megbeszélést, akkor lehet esélyed megkapni a beismerést és a bocsánatkérést, mivel bizonyára furdalja a lelkiismeret és szorong, amiért miatta feszül konfliktus a családban.
Ha sikerül ezt így összehozni, az jó lecke neki, mert megtapasztalja, hogy a felelősségvállalás pozitív érzés, megkönnyebbülés is lehet, nem pedig olyasmi, ami után garantáltan még jobban leb***ák, és még nagyobb hülyének hordják el.
Segítségnek pár példamondat: "tudom, hogy Béla nagyon neked esett a múltkor, és ez nem vezetett sehová. Talán nem így kellett volna számonkérnie. De ettől függetlenül páran láttuk, hogy megfordítottad a babát (ami szerencsétlenül sikerült), és nagyon rosszul esik hogy letagadtad, mert olyan, mintha nem is sajnálnád. Pedig nekem ő nagyon fontos, el sem tudom mondani mennyire, szörnyű érzés ha történik vele valami, mert olyan kis gyámoltalan még. Meg tudod ezt érteni? Az pedig kimondottan fáj, ha valaki képes lenne lelkiismeret nélkül nélkül bántani. Nem akartam, hogy világraszóló balhé legyen ebből, csak jólesne tudni, hogy nem akartál óvatlanul bánni vele, és te is sajnálod, hogy fájdalmat okoztál neki."
Én is csak pislogok az öcsikén.
12 évesen nem méri föl, hogy ha bottal hadonászik, akkor megüthet valakit? Autóból kiszálláskor gondolkodás nélkül nekivágja a kocsiajtót egy fának?
Én az ilyet nem hirtelen embernek nevezném, hanem idiótának. A 12 éves testéhez, erejéhez, mozdulataihoz egy kétéves felelőtlensége társul. A kétévest egy pillanatra se merjük magára hagyni, nehogy magára rántson valamit, a törékeny dolgokat magasra pakoljuk előle. Ha 12 évesre is így kell figyelni, akkor ott valami nagyon nincs rendben a fejében.
12 évesek azért már nem hülyék…
Gyerekem fejét vágta volna oda bárki főleg direkt, összevágtam volna mint a répát abban a percben kb…
Sokat nem tudsz tenni, próbáld meg valahogy elszeparálni őket, nekem is volt egy ilyen rokonom, maga a nyers indulat volt a gyerek, egyszer úgy bebszta a kocsiajtót, hogy valami zár el is tört benne; nyilván a szülők ott sem értették mi a baj. Biztos hogy valami nem oké a gyereknél, magától egyik gyerekben sem forrong ennyi kontrollálhatatlan indulat, de felteszem nem vagy pszichológus, és különben sem a te feladatod megoldani, szóval talán a leginkább célravezető, ha távol tartod őket egymástól amíg megkomolyodik a gyerek vagy megtanulja megvédeni magát a tied
48-as: és hogy le lettem pontozva a 46-os kommentben, amiért megírtam, ha öcsikét védi ilyen körülmények között, több, mint nem normális-.
Kérdező, öcskös járt már legalább egy pszichológusnál életében? Mert tényleg lehet, hogy nála már az általános pszichológus is kevés önmagában.
Szerintem a férjed mellé állj, mert nem jogos egyáltalán, hogy a szüleid így besértődtek. Ha adott volna egy fülest a tesódnak a férjed, az ellen sem lehetne különösebben kifogásuk. A hazugságért biztos, hogy meg is érdemelte volna, ha esetleg az óvatlan mozdulat miatt nem is.
De én biztos vagyok benne, hogy direkt csinálta tesód, hogy "keménykedett" a kisbabátokkal, ebben a korban szeretnek a gyerekek kegyetlenkedni. Én nő létemre, amit rettenetesen szégyellek ma már, olyan 11 évesen egy szegény kis csigával kegyetlenkedtem, megnyomtam egy bottal tudatosan, csak mert bántani akartam. Már utána is nagyon szégyelltem magam, meg lelkiismeret-furdalásom volt, remélem nem lett baja azért...
Se azelőtt, se azóta soha nem bántottam állatot, embert se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!