Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Nagyszülők túlzott foglalkozás...

Nagyszülők túlzott foglalkozása az unoka irányában?

Figyelt kérdés

Adott egy 1 éves kislány, egyenlőre egyke, első gyermek nálunk.

A nagyszülei helybéliek. Az utóbbi időben a látogatásaik száma megnőtt. (Naponta min. 2 óra) ezzel így semmi probléma nem lenne, viszont a lány az apját ellöki magától, sírva menekül előle ,mert ugye ő dolgozni jár, nagyon keveset van itthon. Ez nagyon nem esik neki jól, de nekem sem. Igazából jól elvannak, ha kettesben vannak, de ha van ott még valaki, akkor inkább ahhoz menne.

A nagyapjához nevetve rohan,emiatt cukinak van mondva, és mivel azt mondják igényli, ezért is jönnek állandóan. Úgy gondolom ez így nincs rendjén, a kislány fejében rosszul van az a bizonyos sorrend. Amikor az apjának van ideje, itthon van,vele foglalkozik, de ez az idő olykor kevesebb mint amit a nagyszülők társaságában tölt. Nagyon családcentrikusak, és igazából semmi problémám nincsen velük, de nem tudom hogyan mondhatnám el nekik hogy amit tesznek, hiába jó, nem jó. Nekem ők anyós-após. Én nem ilyen családban nőttem fel,hogy ezt a helyzetet jól tudjam kezelni . ( Volt pár vita arról ,hogy anyós beleszólt mit hogyan kellene szerinte csinálnom (inkább parancs volt)) akkor egyszer tettem helyre a saját stílusomban ,ami nem túl barátságos, azóta ezzel nincs gond, de ezt már más helyzet, így kérek másoktól tanácsot, mit tehetnénk, hogyan,hogy ne vegyék a szívükre a lényeget,de elfogadják hogy ha jönnek is, kevesebbszer és kevésbé (elkényeztetős) nagyszülő stílusban. (Akaratos erős puszik, állandóan kézben, és minden még ki sem mondott nyikkre cselekedés)

Köszönöm, ha elolvastad és elmondod a véleményed ,te mit és hogyan tennél.

Külön megköszönném ,ha arra is tudnátok megoldást,hogy lehetne az apjához "visszazökkenteni"

#unoka #nagyszülő #Egyetlen unoka
2021. aug. 12. 14:16
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
71%

Az apájától biztos nem azért menekül, mert sokat vannak ott a nagyszülők.

Ahol együtt laknak a nagyszülőkkel, ott még többet vannak együtt a nagyszülők az unokával. És ott sem hallani ilyen problémáról.

Ha neked sok, amennyit nálatok vannak, akkor ezt valahogy kommunikálni kell. De a kisgyereknek biztos nincs ártalmára.

1 éves pár órára már lehetne az anyukája nélkül. Mi lenne, ha nem ők jönnének hozzátok, hanem magukhoz vinnék át (vagy te vinnéd át hozzájuk)? Ha nem is mindig, de legalább időnként, és ha mindenkinek jó így, akkor egyre gyakrabban.

Akkor nem nálad okoskodna anyósod. :-)

Ill. akkor legyen a kisgyerek a nagyszülőkkel, amikor apuka dolgozik. Akkor délután ill. este lehet apuka kettesben a kisgyerekével. Ha jól értem, akkor szívesen van vele.

2021. aug. 12. 14:24
 2/19 anonim ***** válasza:
76%

"a látogatásaik száma megnőtt. (Naponta min. 2 óra) ezzel így semmi probléma nem lenne"

Akkor hagyd, hogy jöjjenek továbbra is, a gyereknek is fontos, hogy minél inkább lehessen kapcsolata a nagyszüleivel, amíg még élnek.

"az apját ellöki magától, sírva menekül előle ,mert ugye ő dolgozni jár, nagyon keveset van itthon. Ez nagyon nem esik neki jól, de nekem sem. Igazából jól elvannak, ha kettesben vannak, de ha van ott még valaki, akkor inkább ahhoz menne."

Ha igazából jól elvannak, akkor ne csinálj abból nagy ügyet, hogy időnként ellöki magától. Ha úgy érzed, amiatt löki el, hogy túl keveset van vele, és hogy ha kettesben vannak, akkor jobb, akkor intézzétek úgy, hogy amikor az apja vele lehet (ami viszonylag ritkán van), akkor ne legyenek ott a nagyszülők is, vagy legalábbis ritkábban: mondjuk hét közben mindig kettesben lehessenek, a nagyszülők meg csak hétvégén legyenek ott az apuka jelenlétében, hét közben meg olyankor jöjjenek, amikor apuka nincs otthon, mondjuk délelőtt vagy kora délután.

"Úgy gondolom ez így nincs rendjén, a kislány fejében rosszul van az a bizonyos sorrend."

Rosszul gondolod. Felnagyítasz valamit, ami nincs is, hiszen a nagyszülőkkel is jó elvan a gyerek meg az apjával is.

"Nagyon családcentrikusak, és igazából semmi problémám nincsen velük"

Na látod. Tudod, milyen sokan milyen hálásak lennének a sorsnak, ha legalább egy ilyen nagyszülő lenne az életükben?...

"hogyan mondhatnám el nekik hogy amit tesznek, hiába jó, nem jó"

Jó az, ne mondj nekik semmit, max. annyit, hogy pl. holnap majd délelőtt jöjjenek, ne estefelé, mert nagyon szeret a kislány kettesben játszani az apukájával. Aztán majd holnapután is mondod, stb. Kis adagokban, afelé terelgetve őket, ami nektek is még jobb lesz. Nem kell ebből drámát csinálni.

"egyszer tettem helyre a saját stílusomban ,ami nem túl barátságos"

:) Akkor főleg ne menj bele, ne generálj konfliktust, ne vedd el a kedvüket az unokázástól, csak tereld a megfelelő mederbe.

2021. aug. 12. 14:32
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha jó velük a kapcsolat és ők is nektek akarják a legjobbat, szerintem le lehetne velük ülni a férjeddel együtt és megkérni, hogy adjanak nektek egy kis időt hármasban. Esetleg csökkenteni a mindennapos látogatásokat heti pár alkalomra.

Azt viszont nem hiszem, hogy az apjával a nagyapja miatt nem jó a kapcsolata, lehet szimplán el van hanyagolva általa. Persze megértem, hogy sokat kell dolgoznia a férjednek, de ha van szabadnapja vagy szabadideje azt mindenképp a gyerekével töltse és használják ki az időt, akár csak kettesben. Ezt nem fognám a nagyszülőkre.

2021. aug. 12. 14:35
 4/19 A kérdező kommentje:

Szokott nélkülem lenni.

Szokott/szoktunk náluk is lenni.

A menekülés pedig olyasmi inkább,hogy játszik végül is,de ha megfogja akkor sír és csak "beletörődve" hagyja abba. Ezt nem csinálja olyannal sem,akit mondjuk ritkábban lát.

Már nem okoskodik (pl 40fokba zokni!? ) De nem rá bíznám a nevelést,hanem én szeretném,mert ő finnyás, nem szereti az állatokat , meg minden egyéb, ami én nem vagyok,ne azt lássa normálisnak.

2021. aug. 12. 14:37
 5/19 anonim ***** válasza:
15%

"szerintem le lehetne velük ülni a férjeddel együtt és megkérni, hogy adjanak nektek egy kis időt hármasban"

Hát, ha én lennék az egyik nagyszülő, és így adnák elő, nekem rosszul esne, akkor is, ha kedvesen mondanák, mert minél nagyobb lenne a körítés (leülni, beszervezni a férjet is, aki eleve ritkán van otthon...), annál inkább úgy érezném, hogy valami nagyon rosszat csináltam eddig...

2021. aug. 12. 14:40
 6/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Nekem ez nehéz ügy,lehet másnak nem, de én sokmindent máshogy látok, csupán ezért van szükségem többedvéleményre :)

2021. aug. 12. 14:43
 7/19 anonim ***** válasza:
83%

5-ös

Úgy értettem miszerint elmondani a nagyszülőknek, hogy a kislány nem tölt elég időt az apjával ezért megkérni őket, hogy adjanak teret kettőjüknek, de nem a nagyszülőkkel van a probléma :D

2021. aug. 12. 14:56
 8/19 A kérdező kommentje:
Különben igen, eddig a nagyszülő idő fedte az apa idejét, mert ugye a nagyszülők a fiukkal is akarnak olykor lenni
2021. aug. 12. 15:01
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Akkor matekozzátok ki, hogy legyen összcsaládi együttlét is (szerintem hétvégén, akkor a nagyszülők együtt lehetnek a fiukkal is meg a babával is, meg mindenki mindenkivel - ezt lehet variálni, hogy hol nálatok, hol a nagyszülőknél), nagyszülős-unokázós szeánszok is (mondjuk délelőttönként) meg papa-baba időszak is (esténként), meg még minden variáció, amire csak van igény. :)
2021. aug. 12. 15:39
 10/19 anonim ***** válasza:
36%
Mennyit nincs otthon az apa, hogy a gyerek így viselkedik?
2021. aug. 12. 15:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!