Anyagilag rosszul álló nagymamát miként lehet presszionálni, hogy "átszervezze" az életét?
A nagymamám 74 éves, 3 évvel ezelőtt vált özveggyé.
A papámnak kiemelkedő nyugdíja volt, 300 000 feletti juttatásban részesült, ezen felül szakmai könyveket publikált, előadásokat tartott.
Kvázi, kiválóan éltek.
A nagymamám egyszerű alkalmazottként dolgozott, körülbelül 150 000 forint a nyugdíja, más bevétele nincs, ha jól tudom, már özvegyi nyugdíj sem jár neki.
Alapvetően elég is lehetne az a 150 000, de a házán, kerten folyamatosan szépítget (panaszkodik is, hogy mennyi munkát ő végez el ezzel kapcsolatban), sokat költ gyógyszerre, illetve értelemszerűen megszokott egy életszínvonalat, amiből nehezen enged.
A nagymamám háza olyan 70-75 millió forintot ér, a fővárosban lakik. Brutálisan felmentek az árak, de régies ház, nagyjából ez a reális. Szerintem nonszensz, hogy egy ember, akinek 150 000 forint az összes bevétele, ekkora vagyonon üljön.
A szüleim felvetették neki, hogy esetleg adja el az ingatlant, 30-40 millió forintból a fővárosban is szép, normális helyen lévő lakást találnánk neki (a kerttel való kínlódás és panaszkodás is megszűnne), a maradékból pedig 2 lakást vehetnénk neki itt Szegeden, aminek a kiadását is intéznénk, semmit nem kéne tennie, csak megkapná havonta a bérleti díjat. Plusz 200 000 "csak úgy". A szüleim kínlódnának adott esetben a bérlőkereséssel, bérlőkkel, javíttatásokkal, stb.
Mikor említésre került, kitört a háború, hallani sem akar róla. Az édesapám ingatlanokkal foglalkozó barátja mesélte, amikor említettük neki a helyzetet, hogy találkozott olyan nénikével, aki ennél jóval értékesebb, belvárosi lakásban sínylődött úgy, hogy alig volt pénze enni, nem fűtött, de eladásról hallani sem akart.
Nem lehet "helyette" dönteni? Gyámság alá vetetni, vagy hasonló? Ez csúnyán hangzik, de színtiszta jószándék vezérli: egy ennyi idős ember sokszor már azt sem tudja, hogy mi a jó neki.
Ezek nagyon erős vádak.
Ha valóban el tudja dönteni, hogy mi a jó neki, akkor miért panaszkodik folyamatosan? Napi 3x fél óra telefonálás, ami nettó kesergés, többnyire a kerttel kapcsolatos "végtelen munka" miatt.
Hetente- kéthetente mennek a szüleim, segítik, bevásárolnak, elviszik ide- oda.
A kertes házban való élet döntés kérdése, anno volt lehetőség segítséget fizetni, most ez is többnyire apukámra marad, aki a legkevésbé sem erre vágyik, utálja.
Ez olyan, mintha én a magam akaratából eljárnék boxedzéare, aztán egész nap erről panaszkodnék, ráadásul még fuvaroztatnám is magam a tréningekre.
A "lehúzásos" vádakra inkább nem is reagálnék.
Az ő nevére lenne írva minden, ugyanannyi közünk lenne jogilag az új ingatlanokhoz, mint a mostani házhoz (jelenleg semmi).
Szegeden élünk, célszerű itt venni, ha mi bonyolítjuk az ügymenetet, illetve kedvezőbb arányú a vásárlási ár/kiadásból származó összeg is.
A szüleim felől aztán Pesten is lehet, teljesen mindegy. Annyi a lényeg, hogy legyen pluszbevétele.
Özvegyi nyugdíjról márpedig azt állítja, ha jól értettem, hogy egy évig kapta változatlanul a papám nyugdíját, azóta nem.
Nem tudom, mi az igazság.
Megdöbbentő, hogy sokan miként foglaltak állást.
Lehet, hogy igaz a mondás, miszerint mindenki magából indul ki?
Segíteni szeretnénk neki, a havi 150 000 forint 2 hónap múlva havi 350 000 lehetne úgy, hogy kerttel sem kellene már bajlódnia.
Soha, senkinek eszébe sem jutott volna, ha jól érezné magát jelenleg.
Lementek a lakásárak,aztán jó lenne betárazni mindenkinek egyet a családban a mama pénzéből :D
Szerencsére a mami nem hagyja magát,gondolom ismer titeket kérdező :D
Te... figyi, idős, nyugdíjas ember. Azért telefonál ennyit, mert unatkozik és a kertet kifogásként használja. Több szociális érintkezésre lenne szüksége. Amíg nagyapád élt, addig ez megvolt, most magányos.
Az én nagyim már a repedések pontos helyzetét is elmesélte nekem, amikor kórházba került és mi nem tudtuk meglátogatni. Hogy a nővérkének hiányzott egy gombja a ruháján. Hogy karcos a kanál. stb
Én nem érzek hátsó szándékot vagy rosszindulatot a kérdezőnél, sztem simán csak nem érti a mama viselkedésének a háttérét, és elhamarkodottan von le következtetést, valószínűleg nincs tapasztalata ilyen korú rokonnal vagy ki tudja...
Elég könnyen törtetek pálcát felette, nem írta sehol, hogy ők nyerészkedni akarnak ezen, pont, hogy a mama bevételét növelnék. Ha ők vagy vmi ismerős költözne be, akkor ebben mi lenne a buli a kérdezőéknek? Nem értem tényleg..
,,Szerintem nonszensz, hogy egy ember, akinek 150 000 forint az összes bevétele, ekkora vagyonon üljön."
Neked ehhez mi közöd????
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!