Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Mit tudnánk tenni ebben az...

Mit tudnánk tenni ebben az ügyben? Van egy 87 éves nagymamám, szerencsére kiváló szellemi és fizikai állapotban van. Sajnos azonban a tisztálkodás egyáltalán nem érdekli, semmilyen módon. Iszónyú pisi szaga van sokszor, de az a több napos.

Figyelt kérdés
Tudom ha szólnának neki, még ő sértődne meg, így is leszól minket ha este, vagy így nyáron nap közben elmegyünk fürdeni. Ha véletlenül látja hogy parfümöt fújok, az is büdös neki. A vízzel spórolni kell mindig hangoztatja, gondolom így van a tena betéttel is. Hetekig nem néz a fürdőszoba felé. Tudom hogy nehéz neki a kádból kiszállni, múltkor segítettem is neki ezért, mert akkor már elviselhetetlen volt a szag. Amúgy elutasító ha segíteni akarok neki. Ő lakik nálunk, mielőtt a költözést javasolná valaki. Hogy lehet ilyet közölni, vagy hagyjuk a francba az egészet?
2020. aug. 31. 05:57
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
88%
Én is szólnék, akkor is ha megsértődik.
2020. aug. 31. 09:16
 12/21 anonim ***** válasza:
98%

Mindent leírtak előttem, így csak annyit tennék hozzá olyan emberként, aki 15 évig gondozott idős ember, hogy zuhanyfülkéből olyat vegyetek/csináltassatok, amiben elfér egy műanyagszék.

Mert hatalmasat tudnak esni a lefolyó szappanos vízen, miközben a lábukat emelgetik, hogy megmossák, vagy csak egyszerűen megszédülnek.

A tisztálkodás meg nem "szabadonválasztott" tevékenység. Határozottan fel kell szólítani, ha másképp nem megy megszégyeníteni, mert az állandó húgyszag elviselhetetlen a környezet számára, amellett az ilyen átázott betét vagy bugyi még húgyúti fertőzést is okoz, a gombásodásról nem is beszélve.

2020. aug. 31. 09:20
 13/21 anonim ***** válasza:
89%

A tisztálkodás régen sem volt igénye, vagy az "utóbbi időben"változott a helyzet???

Ha nem a szellemi leépülés a gond, akkor vagy nincs igénye önmaga tisztán tartására, esetleg lusta ilyen "fölösleges" dologra energiát pazarolni.

Vagy olyan méretektet öltött nála a "takarékoskodás" kényszere, hogy az már mindent felülír.

Másba nem köt bele, ami kiadásssal jár? (pl. mosás, bevásárlás, szabadidőre fordított összeg (pl. strandjegy)

Semmi nincs, amivel motiválni tudnátok?

Nincs kedvenc kajája, TV-műsora? Nem "zsarolható" semmivel?

(Egy gyereket pl azzal nehéz lehet rábírni, hogy megfésülködjön, ha úgy közelítünk, hogy lusta, vagy "kócos". De ha azt mondjuk, hogy szép hajjal tetszeni fog annak a fiúnak, akit óviban/suliban kinézett magának, hát mindjárt nem kell könyörögni, hogy önként tegyen magáért :)

Nézd el, ha elég suta példát találtam, de te ismered a szokásokat, viszonyokat, lehetőségeket.

Azt írod, elutasító? Ne legyen, mit elutasítson! Ne könyörögj, pitizz neki, Andersen meghalt. Kérés, kérdés nélkül karonfogod, és viszed, mint karvaly a verebet! Na, jó, nem ebéd, vagy a kedvenc filmje közepén, de te tudod, mikor van az elkapható pillanat.

Tipp: Ahogy az előzők írták: nem kényszerítés, de határozott fellépés, az "udvarias", de kérlelhetetlen következetesség. Úgy hamar beletalálsz abba, ahogyan a kórházban a már magatehetetlen, vagy a még tiltakozó időseket fürdetik, iszonyú türelemmel, néha az aktív tiltakozás ellenére is.

Annál is inkább, mert lehet, még erre a tudásra/türelemre is szükséged lesz.

Ha mamával most --szerinted-- minden oké, akkor is.

Én innen legalábbis így ítélem meg...ha jól értesz! Készülj, a prevenció sosem árt. Ha végül nem lesz szükség rá, akkor is hasznos tudás.

----------------------------------------------------------------------------

Abba minimális beleszólást se engedjetek, hogy ti miként tesztek a magatok tisztán tartásáért!

A zuhanykabin pedig --nagyitól és egészségügyi állapotoktól függetlenül is -- a létező legjobb megoldások egyike. Mamának pluszban az ésszerű, praktikus helyekre felszerelt kapaszkodókkal, kiegészítőkkel.

Vagy mielőbb vált "határozott"-üzemmódba, vagy.......

Szóval, a pitizésről sürgősen szokj le, ha kímélni akarod az idegeidet!

El sem tudod képzelni, mi kín, ha mamád még "makacsabbá" válik...ha értesz!

Van, ahol a család rámegy!

Jó egészséget, üdv mindenkinek!

2020. aug. 31. 09:41
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem fitt a mama, hanem demens, a demencia tipikus tünete az elkoszolódás. A mi nagyink mikor megtagadta a fürdést, azt mondtuk neki, a háziorvos kiküld két markos férfit, aki megfürdeti, na, attól megijedt. Amúgy nem magától fürdött nálunk se. A fürdő padlólefolyója fölé kitettünk egy műanyag karfás kerti széket (hogy le ne dőljön róla, háttámlásat), beleültettük a nagyit, lelocsoltuk a kád kézi zuhanyával, beszappanoztuk, és megint lelocsoltuk. Így volt kivitelezhető a dolog, nem egyedül, hogy "menjen, fürödjön meg". Ilyen öreg se beülni nem tud a kádba, de pláne nem bír kiszállni belőle.
2020. aug. 31. 09:41
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
És nem legyen választható lehetőség a fürdés, nem megkérni kell rá, mert az agya már elszállt, ne hagyjátok meg neki az ellenállás lehetőségét. "Megyünk zuhanyozni, mama!" És emelitek, kedvesen, de határozottan irányítjátok a fürdőbe, székre leültet, meleg vízzel lelolcsol, beszappanoz, megint lelocsol, nagy törülközőbe burkol, visszavisz, lefektet. Ezt két-három naponta. Miután valaki már elvesztette a józan belátóképességét, nehogy már ő irányítsa a család életét! Ez PONT olyan lenne, mintha a kétéves kisgyerek visítana, hogy nem fürdik, és akkor mivel nem tudjátok rábeszélni, hagynátok elmocskolódni! Mi éltünk együtt demens hozzátartozóval, tudom, mit beszélek.
2020. aug. 31. 10:21
 16/21 anonim ***** válasza:
68%
Anyám is demens volt, én bugyi pelenkával oldottam meg. Fel lehet íratni orvossal, így olcsóbb. Éjjel nappal ebben volt, igény szerint cseréltük. A nagydolgot elejében még a WC-ben végezte. A végstádiumban idősotthonba került, jó körülmények közé. Ott is csak hetente fürdették, ha csak nem történt széklet, akkor alulról lemosták. Valami mesét ki kell találni, pl. Hogy öregek már ilyen bugyit hordanak. Anyám éjjel le akarta húzni, de ez csak pár nap volt, aztán megszokta. 🤗
2020. aug. 31. 10:55
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a háziorvos nem írhatta fel a bugyipelenkát, csak a körzeti kórház valamilyen osztályáról, ahol a nagyi már feküdt, és nagyon kis méretet írt fel, ezt nem tudtuk használni, azt mondták a patikákban, vissza kell menni más méretet íratni, de az az orvos sosem volt elérhető nekünk, szóval saját pénzen teljes árút kellett vennünk.
2020. aug. 31. 11:11
 18/21 anonim ***** válasza:
21%
Nem kapott pénzt a felírós orvos, az lehetett a baj. De olyan sokfelé kellett állandóan jattolni a mama betegségei miatt, hogy ez kimaradt. Ahol nem kaptak pénzt, ott érezhetően azonnal zuhant az ellátás színvonala.
2020. aug. 31. 11:13
 19/21 anonim ***** válasza:
72%
ti házatok, ti szabjátok a szabályokat. tessen a mama minden nap fürdeni. nehogy már majd nektek kelljen a saját házatokban elviselni a húgyszagot...
2020. aug. 31. 13:28
 20/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Sajnos, vagy nem sajnos, nincs olyan állapotban hogy megfogjam és erőszakkal vigyem fürdeni,egy épelméjű emberről van szó. Egyszerűen nem érdekli a fürdés, sosem érdekelte. Mikor fiatal volt is, mondja hogy a tehénhúgyba, lócarba nőtt fel. Sporolos is igen, nagyon. Meguntam hogy állandóan lamentált a víz fogyasztásunk miatt, ezért a vizet én fizetem, mert csak azt hallottam hogy morog este hogy ezek megint fürdenek, megint mosnak stb.
2020. aug. 31. 15:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!