A láthatást meg lehet vonni a nagyszülőktől? Mi kell hozzá? Akinek van talasztalata tudna segíteni?
Amikor otthon éltem a szüleim bántalmazni kezdtek mert nem tetszett nekik a párom. amikor bekattantak cibáltak, húztak a földön, ütöttek, ordítoztak stb... nyilván ez az egész gyerekkoromat végigkísérte valamilyen szinten, de az "agyonverlek" fenyegetéssel tetőzött ki ez az egész a részemről. Azóta alig láttam őket.
Most kismama vagyok, hamarosan gyermekünk születik a párommal. Anyám fülébe jutott, és már visszahallottam hogy márpedig neki joga lesz látni a gyereket, akár akarom akár nem, mert őt is megilleti a láthatás.
Szerintem csak azért akarja látni hogy ezzel is csak engem bosszantson, mert egyébként engem és a páromat is utál.
Erről talaltam információkat hogy valóban van joga a nagyszülőknek, viszont arról nem hogy milyen esetben lehet megvonni tőlük.
Igazából rettegnék a gyermekemet a kezei közé adni, hogy balhét csinálnak a gyerek előtt, netán bántanának valakit, hiszen örülök hogy én elszabadultam tőlük, és megúsztam némi lelki sérüléssel, és élheten a nyugodt életemet. Sajnos feljelentést sose mertem tenni, ezért nincs írásos bizonyíték róla.
Kb 30 km-re lakunk egymástól, és már attól is félek hogy betoppanak a kórházba, vagy kinyomozzák hol élünk, ami nem lenne túl nehéz, nemhogy még 2 hetente vagy havonta ide jöjjenek.
A védőnőmhöz vagy a gyámhivatalhoz fordulhatok ebben az esetben? Kinézem azt is belőlük hogy ők perelnek ha nem veszem fel a telefont mert hogy nekik joguk van...
Nagyon megköszönöm ha valaki segít aki tud. Szeretnem nyugodt körülményben tölteni a kisbabánkkal az időnkket, de sajnos már ígyis fekzakkat a dolog és jó lenne tudni mi a megoldas...
Ha perelnek majd láthatásért, akkor ahogyan azt már előttem is írták, havonta maximum egy alkalommal állapítják meg. Továbbá nem a Te otthonodban, ez tévedés, semmilyen törvény nem kényszerít arra, hogy beengedj bárkit, akit nem szeretnél. A felügyelt láthatás a törvényileg szabályozva a következőképpen zajlik: "A felügyelt kapcsolattartás esetén a gyermek és a kapcsolattartásra jogosult találkozására a szakmai programja alapján kapcsolattartási ügyletet biztosító Család és Gyermekjóléti Központ kapcsolattartási ügyeletén, vagy más kapcsolattartással összefüggő tevékenységet nyújtó szolgáltató által biztosított helyszínen, a kapcsolattartást felügyelő személy felügyelő szakember jelenlétében és tanácsadása mellett kerül sor."
Az eljárást nekik kell kezdeményezniük, addig semmi tennivalód nincsen, ha megítélik is neikik, előtte meghallgatnak Téged is és ha ki is szablyák a felügyelt havi egy láthatást, a fentebb már említett körülmények mellett a legtöbb nagyszülőnek seperc alatt elmegy tőle a kedve, hiszen felügyelt keretek között nem szeretne lenni a legtöbbjük, aki erre rákényszerül. Járják i, ha szeretnék, amíg a baba, addig nem fognak havi alkalmakat sem megállapítani és nem , nem fognak arra kötelezni, hogy az otthonodban fogadd őket. Továbbá, hiába szüleid, nem zaklathatnak Téged, nem hívogathatnak (nopláne nem reklamálhatnak, ha nem veszed fel neki,vagy tiltod őket, ez jogodban áll), nem törhetnek Rád, nem ronthatnak az otthonodba, ha megteszik nyugodtan ki lehet hívni a rendőrséget, el fogják zavarni őket a fenébe, jegyzőkönyvet felveszik és következő alkalommal akár távoltartási végzésért is folyamodhatsz. Semmire nem köteleznek Téged az miatt, hogy a szüleid, nagykorú, önálló, független ember vagy, jogodban áll eldönteni kit engedsz be az életedbe és kit nem. Tehát ne hagyd magad sem megfélelmíteni, sem zsarolni, ne érdekeljen ha fenyegetnek, üres szavak leznek csupán, eszköztelenek Veled szemben. A maximum kicsikarható az az említett felügyelt láthatás, ha eljuttok odáig és hidd el, nem lesz hosszú életű. A kórházba sem mehetnek be, azt fogadsz ott, akit szeretnél, ha tartasz tőlük (de mégis, miképp és kitől tudnák meg, ha nem kürtölitek szét? nem kell FB posztot csinálni és társai, maradjon privát ügyetek)akkor szólhatsz az osztályon, hogy őket nem szeretnéd látni, ha mégis valahogy besurrannának, amit kétlek, akkor pedig bármelyik nővérnek szólhatsz, hogy küldjék el őket, egy orvos jelenlétében meg fogják tenni, ezek is a betegjogaid közé tartoznak. Ne ijedj meg, ne rettegj, ne hagyd, hogy ezt az időszakot is megmérgezzék, ismerd a jogaidat és a lehetőségeidet és légy bátor, csak a családoddal törődj, aki most már a párod és a születendő gyermek, bárki és bárhogyan is nevelt fel. Fordulj szakemberhez, ha kétségeid adódnak, ne bizonytalanodj el, segíteni fognak, ha segítséget kérsz, akár jogász, akár gyámhivatal, akár a családvédelmi szolgálatnál dolgozó szakemberek.
A legjobbakat kívánom és vesszen az összes bántalmazó szülő/rokon/"társ", mind az összes a pokol legmélyebb bugyrában égjen el, vagyis sajnos ebben nem hiszek, de azért szép elképzelni...
Köszönöm a segítő üzenetet és bíztatást! Kezdem érteni hogyan is működik, és nagyon igaz kedves 11 válaszoló hogy ki kell állni magamért és a családomért, és én is egyre inkább úgy gondolom ha bármi komolyabb történik hívom a rendőrséget. Nem szabad esélyt se adni hogy bármi rossz történjen ami akár lelkileg is megviselne minket.
Egyébként eddig nem féltem tőlük, hiszen nem is láttam őket, és most se magamat féltem hanem a családomat, mert nyugodtan szeretnék velük élni. Sajnos az életem nem úgy működik hogy kedvemre elköltözök, és nem akartam amúgyse idióta emberektől függően szervezni az életem. De sajnos nagyvárosban is csak ideig óráig tud titokban létezni az ember..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!