Mi a helyes döntés ebben a helyzetben? Családon belüli pénzügy kérdés.
Felhívott apám unokahúga, hogy segítséget kérjen. Venni akar egy új kocsit és ki is nézett egyet, de neki csak négy milliója van, a kocsi meg 6,5-be fáj. Ő úgy gondolta, hogy mivel megtehetem, ezért természetesen ki fogom pótolni a hiányzó részt. Viszont. Mikor a szüleim a tanulmányom finanszírozásához sok milliót vettek fel hitelre, akkor nem voltak hajlandóak kezességet vállalni, pedig akkor se voltak szegények és a szüleimnek biztos állásuk volt, de az összeg miatt kellett kezes.
Ők akkor nem segítettek. Ezért én is nemet mondtam, de fontolgatom, hogy mégis rábólintsak.
A kérdés: "Vágjak vissza", vagy emelkedjek felül és legyek jobb ember, mint ők?
Ne haragudj, de ha ezen "felülemelkedsz", akkor nem jobb ember leszel, hanem balek.
Eddig ér a takarójuk, ha nem tetszik nekik, akkor kérjenek kölcsönt, de ne ajándékot. Fujj...
Kedves kérdező!
Remélem én is vagyok olyan közeli rokonod, mint ez az illető, mert nekem csak egy fél milla kéne. Nekem is adsz? (Ne feledd, én nem genyóztam veled korábban.)
"és most én is viselkedjek úgy, vagy lépjek túl a viselkedésükön és támogassam őket?"
Azt fontos megértened, hogy:
1) Itt nem ugyanarról van szó. A kezességvállalás ugyan kockázat lett volna részükről, de ahogy látszik, nem egy csóróért kellett volna kezességet vállalni, hanem olyas valakiért, aki végülis tudott fizetni. Vagyis nekik - és ez nyilván akkor is látszott - valódi, tényleges kockázatot nem jelentett volna a kezesség, cserébe a szüleidnek pár százalékponttal kevesebb lett volna a kamat. Ha úgy vesszük, ingyen pénzhez tudták volna juttatni a szüleidet, nulla költségért. Amit ők kérnek az azonban nem kevés pénz, amit már eleve pofátlanság nem hogy elkérni, de kölcsönkérni is. Milyen alapon nyulkálnak a megtakarításodhoz? Mi az, hogy "megteheted"? Vajon ha esetleg megbetegszel és nem tudsz töbet keresni, visszaadnak-e bármit is?
Tehát: a jelen játszma három módon oldható fel:
1) Bekeményítesz, és nem adsz semmit - és még ez sem akkora genyóság, mint amit ők tettek.
2) Elfelejted a korábbi sérelmet, és KÖLCSÖN adsz, ami igazán nemes gesztus volna tőled.
3) Idióta leszel, és ingyen adsz.
Azt azért érzékeltetni kell a kedves rokonnal, hogy részedről már a kölcsönadás is szívességnek, és ilyen módon JÓFEJSÉGNEK számít (mivel te nem vagy bank, és nem szedhetsz kamatot, azaz csak a névértéket kérheted vissza), hát nehogy már ingyen akarjanak milliókra (vagy akár csak 1 forintra is) legombolni. Már a kölcsönadás is ugye jelentős költséget jelent neked, mivel addig a pénzed nem kamatozik.
Szóval szerintem lásd a világot a helyes megvilágításban, és ne adj nekik, max kölcsön.
nézd, mi csórók vagyunk másfél éve, van gazdag rokon, de még 2 Ft-ot se lenne pofám kérni, még kajára se, nemhogy 6,5 millás autóra 2,5 millát ajándékba....a szüleim szoktak 10-20 ezret adni havonta (beledugdossák a tárcámba, és azt is szégyellem)....ill. anyóséknál eszünk néha, de azt is erős pofátlanságnak tartom, pedig mindkettőnk szülei szívesen segítenek...
ha nincs pénze a rokonodnak 6,5 millás kocsira, vegyen olcsóbbat, ha megharagszik rád, mert nem adsz, akkor az őt minősíti, nem téged...sőt, már az is minősíti, hogy volt pofája kérni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!