17 évesen meg lehet házasodni úgy, hogy csak a párom szülei tudnak róla? Miket kell elintézni? Utánna milyen joggal rendelkezhetek?
Én úgy tudom, hogy 16éves kortól szülői engedély nélkül már meg lehet házasodni.(remélem nem írtam hülyeséget, de én ezt hallottam)
17éves szeretnél házasodni? Jó bátor vagy:)
A-a, 16éves kortól lehet szülői engedéllyel, addig sehogy. És akkor is csak gyámhatósági engedéllyel.
Ki kell várnod a 18at.
Nem lehet. A gyámhatóságnak engedélyezni kell, de ha nincsenek súlyos családi problémák (olyan problémák, amik miatt más esetben is kiemelnének a családból), akkor a szülők engedélye is kell hozzá). Ha megvan az engedély, akkor nagykorú vagy, miután férjhez mentél.
Bár meg nem értem, hogy miért nem lehet egy évet kivárni. Akkor ezerszer egyszerűbb lenne.
Házasságkötés a gyámhivatal előzetes engedélyével
A kiskorúak közül a 16 évnél fiatalabbak semmilyen körülmény vagy engedély mellett nem köthetnek házasságot.
Az, aki a házasságkötés időpontjában már betölti a 16. életévét a gyámhivatal előzetes engedélye alapján köthet házasságot. A kérelmet bármelyik házasulandó fél lakóhelye szerint illetékes gyámhivatalnál vagy az anyakönyvvezetőnél személyesen lehet előterjeszteni.
A beadványhoz csatolni kell:
-a háziorvos arra vonatkozó igazolását, hogy a kiskorú gyermek a házasságkötéshez szükséges testi és értelmi fejlettséggel rendelkezik,
-a házasulandó felek jövedelemigazolását, amelyből megállapítható, hogy a 16. életévet betöltött házasuló, illetve a meglévő vagy a 18. életévének elérése előtt születendő gyermekének megélhetése és lakhatása a házasságkötés után biztosítva van,
továbbá
-a családvédelmi szolgálat tanácsadásán való részvételt tanúsító igazolást.
Az engedély megadásával kapcsolatos eljárásban első fokon bármelyik házasulandó fél lakóhelye szerint illetékes városi (fővárosi kerületi) gyámhivatal jár el, azonban az engedély megadásáról vagy megtagadásáról értesítik a másik gyámhivatalt is.
A házasulandó kérelméről a gyámhivatal a szülő (törvényes képviselő) és a házasulók meghallgatása után határoz. A meghallgatásnak ki kell terjednie azokra a körülményekre is, amelyek az engedély megadását indokolják, továbbá arra is, hogy nem áll-e fenn házassági akadály. A gyámhivatal minden esetben környezettanulmányt is készít.
A gyámhivatal a házasságkötésre az előzetes engedélyt akkor adja meg, ha a házasságkötés a kiskorú gyermek érdekét szolgálja, továbbá, ha a kiskorú
-az engedély megadása iránti kérelmet szabad akaratából, befolyásolástól mentesen nyújtotta be,
-megélhetése és lakhatása a házasságkötés után biztosított,
-meglévő, illetve a 18. évének elérése előtt születendő gyermekének gondozásához, neveléséhez szükséges feltételek biztosítottak,
-részt vett a családvédelmi szolgálat tanácsadásán
-a háziorvos igazolja, hogy a házasságkötéshez szükséges testi és értelmi fejlettséggel rendelkezik.
A házasságkötési engedély a gyámhivatali határozat jogerőre emelkedését követő 6 hónapig érvényes. Ez azt jelenti, hogy az engedély megszerzését követő hat hónapon belül meg kell tartani az esküvőt.
A gyámhivatali eljárásban felmerülő költségeket az eljáró szerv viseli, tehát a kérelmezőnek sem illetéket, sem költségtérítést nem kell fizetnie.
Amennyiben a városi gyámhivatal az engedély iránti kérelmet elutasította, a megyei szociális és gyámhivatalnál fellebbezésre van lehetőség. A fellebbezést a városi gyámhivatalban kell benyújtani. A jogorvoslati igény érvényesítésére a határozat kézhezvételtől számított 15 napon belül van lehetőség.
Igen,én vagyok.Nem hogy a szüleim abortuszra akarnak küldeni,hanem még nem is tudják:S Félek,ha megtudnák elvitetnék a barátomat,mivel ő már elmúlt 18 így büntethető.Csak nem tudom hogy ezér börtönbe kerűlne-e.A másik meg az hogy semmiképpen nem fogom elvetetni a babát,mert ő a mi vérünk,csak attól is félek hogyha megszűlném elvennék-e tőlem?:S:S
Aki tud válaszoljon! Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!