Úgy érzem, anyukám szépen kipöccintett a családi örökségből. Szerintetek jogosan érzem így?
Próbálom nagyon vázlatosan írni, mert egyébként nem egy egyszerű történet.
35 éves nő vagyok, van családom.
A szüleim még gyerekkoromban különköltöztek, de csak apukám halálának az évében, 2009-ben váltak el hivatalosan.
Anyukám 2005-ben vett hitelre egy pesti lakást. Mivel kevés volt a jövedelme, apukám papíron adóstársa lett, az ő nevére a lakás 1/10-e került.
Apukám halálával a bátyámmal megörököltük a hitelt. A bank felszólított, hogy lépjek apukám helyére a hitelben. A bátyámmal szóba sem állt a bank, mert soha nem dolgozott, egy nap bejelentett munkaviszonya nem volt, nem lehetett anyukám adóstársa. Én kellettem a banknak, volt munkám szép fizetéssel, pont alkalmas voltam minden szempontból. Meg, mint kiderült, anyukám akkor már hónapok óta nem fizette a törlesztést, a bank rögtön tiltani kezdte volna a fizumból a havi 110 ezret.
Én akkor voltam 35 hetes terhes a kisfiammal. Mi is lakásvásárlás előtt álltunk. A férjem kért, hogy ne vegyem a nevemre a hitelt, mert azzal a 15 milliós tartozást is a nyakamba veszem. Ha ezt megtettem volna, nem vehettünk volna lakást, mi is hitelből terveztük, akkor ugrott volna a saját lakás elképzelésünk. Ügyvéddel is konzultáltunk, aki szintén óvott engem attól, hogy aláírjam a hitelszerződést. Anyukám tartotta az orrom előtt a papírt, hogy írjam alá, a férjem kért, hogy ne tegyem, én pedig egyedül a hasamban mocorgó kisfiam érdekeit néztem, és nem írtam alá.
Eközben a szóban forgó (anyukám) lakásában a bátyám héderelt, aki munkanélküli, alkoholista, drogos agresszív állat, én már nem egyszer ráhívtam a rendőrséget, mert fojtogatott, meg anyukámat fenyegette, meg is lopta.
Szval ha aláírtam volna, kisegítettem volna anyukámat, de a nevemre került volna egy óriési tartozás, a lakásába nem mehettünk volna, mert a bátyám lakott benne, akit anyám tartott el (a mai napig, pedig már 42 éves), sajátot nem tudtunk volna venni, maradtunk volna az albiban, ahonnan szabadulni akartunk.
Én úgy gondolom, egy anya nem hozhatja ilyen helyzetbe a gyerekét, nem akaszthat 15 milliót a nyakába. Én akkor az ügyvéd tanácsára lemondtam az örökségemről, nem kaptam semmit apukám után, de a hitel sem szakadt a nyakamba. Tudni kell, hogy a pesti lakáson kívül a vidéki szülőházamra is rákerült a bank jelzáloga, csak így kaphatta meg anyukám a hitelt anno.
Eközben anyám az új pasijával elherdálta a lakást, bedőlt a hitel, a bank el akarta vinni a lakásokat (a pestit és a vidéki szülőházamat). Abba belement a bank, hogy anyukám adja el őket, és az árukból azonnal rendezi a bank felé a tartozást.
Akkora szerencséje volt (most ugye fönt vannak az ingatlanárak), egy banki követeléskezelő megvette a hitelét, tárgyalt a bankkal, és a töredékére csökkentette a tartozást. Így miután anyukám pár hónapja eladta a lakásokat, 12 millió plusszal jött ki a történetből.
Tegnap hívtam valamiért, és kiderült, hogy lakásokat nézegetnek. Amikor megkérdeztem, milyen lakásokat, ezt mondta: "Hát kell venni egy lakást a bátyádnak abból a megmaradt 12 millióból!"
Én így tudtam meg, hogy ennyi pénze maradt az eladások után, és nekem semennyit nem szándékozik adni, mondván, hogy én akkor lemondtam az örökségemről.
Nos, valóban lemondtam, de miért? Mert 15 milliót akart a nyakamba akasztani úgy, hogy a pesti lakásban apukámnak csak 1/10-ed részben volt tulajdona, tehát ezt az 1/10-et örököltük ketten a bátyámmal, ami kétfelé osztva 1/20-ad, ez összegben 476 ezer forintot jelentett. Tehát én hivatalosan eddig az összegig örököltem a hitelt, de nyilván ezt így nem lehetett a bankkal rendezni, ergo a teljes hitelt föl kellett volna vállalnom.
Ami a legrosszabbul esik, hogy úgy adták el a vidéki lakást, amelyikbe beleszülettem, amelyikben apukámnak rengeteg munkája volt, hogy nulla beleszólásom volt. Ráadásul úgy érzem, annak az árából nekem is járt volna egynegyed rész, ezt apukám is így szerette volna. Ez az összeg olyan 2 millió körül lenne, ami bármikor jól jött volna.
Igazából fáj. Apukám halála után joggal örököltem volna mindennek az 1/4-ét. De nem tehettem, mert nekem 15 milliót kellett volna ehhez a nyakamba venni. Tehát leegyszeeűsítve, kénytelen voltam lemondani a jogosan nekem járó örökségrészemről, mert csak így tudtam elkerülni, hogy a bank bevonjon a hitelbe.
Ez nagyon rosszul esik. Én is anya vagyok. Biztosan nem lennék képes arra, hogy az egyik gyerekemet egy hatalmas hitellel terheljem, ha nem megy bele, akkor pedig nem kapja meg azt, ami a jog szerint neki járna, a másik (léhűtő gyerekem, akitől még anyám testi épsége is nem egyszer veszélyben volt) pedig él, mint Marci hevesen, mert 42 éves létére az anyja tartja el.
Én az egyetem első napjától kezdve dolgozom, segítettem anyukámnak, sokszor megvettem a saját ételemet, hogy ne kelljen kinyitni a hűtőt. Amint tudtam, albiba költöztem, hogy ne legyek a terhére, mert akkor már együtt volt a mostani férjével.
Szval, az igaz, hogy lemondtam az örökségemről, de azért tettem, mert lehetetlen helyzetbe akart kényszeríteni anyukám.
Kérlek, ha volt türelmetek végigolvasni, írjátok meg, hogy mit gondoltok. Jogosak az érzéseim, vagy hallgassak el, mert én úgyis lemondtam az örökségemről? Ha anyukám elé állnák, Neki úgyis ez lenne a reakciója.
Azt hiszem neked elsősorban nem a 2 millió-12 millió-15 millió, hitel, meg örökség a problémád, és nem is ezt kellene megoldanod.
Te ezt helyzetet (racionális szempontból teljesen jól) így látod. Viszont ez egy ilyen szomorú történet, hogy édesanyád is anya. És a léhűtő, agresszív férfi, aki neked a bátyád, az ő édesfia. Egy anya nem tudja csak úgy otthagyni az egyik gyerekét, még akkor sem, ha rosszul, helytelenül viselkedik. Mint anya, szerintem te is látod, (bár szívem szerint azt se kívánnám, hogy egy pillanatra is elképzeld), hogy te sem tudnád hagyni lecsúszni a gyermekedet. És igen, amikor az egyik élete sínen van, a másiké pedig hanyatlik, akkor a másik kap többet.
Egészen biztosan nagyon büszke rád, hogy értelmes életet élsz, gyermeket nevelsz, és mindenetek megvan. Valószínűleg sajnos nem jut ideje megélni ezt a büszkeséget, édesapád pedig már nem lehet itt, hogy megélje.
Bár iszonyatosan nehéz lehet, de próbáld meg megérteni, elfogadni, és szeretni édesanyádat. Ha haragszol, vagy gyűlölködsz az sajnos csak neked árt.
Egy időben anyukám is "a jó testvér" volt, az öccse és akkori felesége sok fejfájást okozott a családnak. (Hál' Istennek nem ekkora nagyot, csak a pénz folyt el ott folyton). Nagymamám, sőt szüleim is sok pénzzel támogatták őket, amiből a legtöbb csak elfolyt, majd amikor elváltak végül semmi sem maradt. (Házépítésre költötték, a házban a nő maradt.) Volt, amikor már látszott, hogy ez csak egy pénznyelő, nagymamám mégis úgy fogalmazott, hogy ő ezt a pénzt rájuk szánja, mert nem tudja megtenni, hogy nem segíti a fiát.
A ti helyzetetek ennél sajnos sokkal súlyosabb, de az alapja ugyanez. Az anyukád valószínűleg kevésbé tudatosan, de ugyanezt csinálja. (És egyébként eszedbe ne jusson magadra venni, mert itt már jóval több van emögött, de sokszor az is áll a háttérben az ilyen fiúgyermek elzüllések mögött, hogy mindig ott a lány, a jó gyerek, aki viszi valamire az életben, aki képes rá, és ez a fiúban frusztrációt ébreszt.)
Az érzéseid jogosak, de azt hiszem, nem elsősorban a pénzről szólnak. Így aztán ha valamit meg szeretnél beszélni velük, az ne a pénz legyen, hanem az, ami emögött húzódik.
De mindenek előtt vigyázz a boldog és teljes életedre, adj hálát, hogy így élhetsz, és alakítsd úgy, hogy a saját gyermekeiddel soha ne kerülj ilyen helyzetbe.
Tehát az apukád öröksége egy hitel volt, egy vidéki lakás, telek, garázs, autó?
Ha elfogadtad volna akkor azok eladásával nem tudtátok volna rendezni a hitelt, hogy pluszba szállj ki belőle te is?
Jogi rész: lemondtál. Ennyi, nyilván nem jár belőle semmi.
Érzelmi rész: lemondtál, a hitel miatt, most se tartsd a markod, hogy pénz lett a dologból. Ennek nulla köze van a léhűtő bátyádhoz, anyádé a pénz, amiről lemondtál anno, nyilván nem vagytok jóban, a ti családotok sosem volt jó család, nem értem miért vártál tőle többmilliós ajándékpénzt..
A legtöbb válaszolóval ellentétben nekem is sz*arul esne anyád hozzáállása. Lehet,hogy jogilag ez a helyzet okés, de nem szép anyádtól, hogy rákényszerített volna a hitel fizetésére, és mivel erről lemondtál nem kapsz semmit a pénzből. Gondolom tesódnak is megvolt a lehetősége ugyanúgy tanulni, jó munkát szerezni, mint neked, de ő ehelyett a teljes lezüllést választotta. És ezért kell őt pénzelni meg lakást adni alá??? Neked meg semmit?
Az én családomban alapvető dolog, hogy ugyanannyit adnak a szülők nekem is meg tesómnak is, főleg ha ilyen nagy összegről van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!