Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Úgy érzem, anyukám szépen...

Úgy érzem, anyukám szépen kipöccintett a családi örökségből. Szerintetek jogosan érzem így?

Figyelt kérdés

Próbálom nagyon vázlatosan írni, mert egyébként nem egy egyszerű történet.

35 éves nő vagyok, van családom.

A szüleim még gyerekkoromban különköltöztek, de csak apukám halálának az évében, 2009-ben váltak el hivatalosan.

Anyukám 2005-ben vett hitelre egy pesti lakást. Mivel kevés volt a jövedelme, apukám papíron adóstársa lett, az ő nevére a lakás 1/10-e került.

Apukám halálával a bátyámmal megörököltük a hitelt. A bank felszólított, hogy lépjek apukám helyére a hitelben. A bátyámmal szóba sem állt a bank, mert soha nem dolgozott, egy nap bejelentett munkaviszonya nem volt, nem lehetett anyukám adóstársa. Én kellettem a banknak, volt munkám szép fizetéssel, pont alkalmas voltam minden szempontból. Meg, mint kiderült, anyukám akkor már hónapok óta nem fizette a törlesztést, a bank rögtön tiltani kezdte volna a fizumból a havi 110 ezret.

Én akkor voltam 35 hetes terhes a kisfiammal. Mi is lakásvásárlás előtt álltunk. A férjem kért, hogy ne vegyem a nevemre a hitelt, mert azzal a 15 milliós tartozást is a nyakamba veszem. Ha ezt megtettem volna, nem vehettünk volna lakást, mi is hitelből terveztük, akkor ugrott volna a saját lakás elképzelésünk. Ügyvéddel is konzultáltunk, aki szintén óvott engem attól, hogy aláírjam a hitelszerződést. Anyukám tartotta az orrom előtt a papírt, hogy írjam alá, a férjem kért, hogy ne tegyem, én pedig egyedül a hasamban mocorgó kisfiam érdekeit néztem, és nem írtam alá.

Eközben a szóban forgó (anyukám) lakásában a bátyám héderelt, aki munkanélküli, alkoholista, drogos agresszív állat, én már nem egyszer ráhívtam a rendőrséget, mert fojtogatott, meg anyukámat fenyegette, meg is lopta.

Szval ha aláírtam volna, kisegítettem volna anyukámat, de a nevemre került volna egy óriési tartozás, a lakásába nem mehettünk volna, mert a bátyám lakott benne, akit anyám tartott el (a mai napig, pedig már 42 éves), sajátot nem tudtunk volna venni, maradtunk volna az albiban, ahonnan szabadulni akartunk.

Én úgy gondolom, egy anya nem hozhatja ilyen helyzetbe a gyerekét, nem akaszthat 15 milliót a nyakába. Én akkor az ügyvéd tanácsára lemondtam az örökségemről, nem kaptam semmit apukám után, de a hitel sem szakadt a nyakamba. Tudni kell, hogy a pesti lakáson kívül a vidéki szülőházamra is rákerült a bank jelzáloga, csak így kaphatta meg anyukám a hitelt anno.

Eközben anyám az új pasijával elherdálta a lakást, bedőlt a hitel, a bank el akarta vinni a lakásokat (a pestit és a vidéki szülőházamat). Abba belement a bank, hogy anyukám adja el őket, és az árukból azonnal rendezi a bank felé a tartozást.

Akkora szerencséje volt (most ugye fönt vannak az ingatlanárak), egy banki követeléskezelő megvette a hitelét, tárgyalt a bankkal, és a töredékére csökkentette a tartozást. Így miután anyukám pár hónapja eladta a lakásokat, 12 millió plusszal jött ki a történetből.

Tegnap hívtam valamiért, és kiderült, hogy lakásokat nézegetnek. Amikor megkérdeztem, milyen lakásokat, ezt mondta: "Hát kell venni egy lakást a bátyádnak abból a megmaradt 12 millióból!"

Én így tudtam meg, hogy ennyi pénze maradt az eladások után, és nekem semennyit nem szándékozik adni, mondván, hogy én akkor lemondtam az örökségemről.

Nos, valóban lemondtam, de miért? Mert 15 milliót akart a nyakamba akasztani úgy, hogy a pesti lakásban apukámnak csak 1/10-ed részben volt tulajdona, tehát ezt az 1/10-et örököltük ketten a bátyámmal, ami kétfelé osztva 1/20-ad, ez összegben 476 ezer forintot jelentett. Tehát én hivatalosan eddig az összegig örököltem a hitelt, de nyilván ezt így nem lehetett a bankkal rendezni, ergo a teljes hitelt föl kellett volna vállalnom.

Ami a legrosszabbul esik, hogy úgy adták el a vidéki lakást, amelyikbe beleszülettem, amelyikben apukámnak rengeteg munkája volt, hogy nulla beleszólásom volt. Ráadásul úgy érzem, annak az árából nekem is járt volna egynegyed rész, ezt apukám is így szerette volna. Ez az összeg olyan 2 millió körül lenne, ami bármikor jól jött volna.

Igazából fáj. Apukám halála után joggal örököltem volna mindennek az 1/4-ét. De nem tehettem, mert nekem 15 milliót kellett volna ehhez a nyakamba venni. Tehát leegyszeeűsítve, kénytelen voltam lemondani a jogosan nekem járó örökségrészemről, mert csak így tudtam elkerülni, hogy a bank bevonjon a hitelbe.

Ez nagyon rosszul esik. Én is anya vagyok. Biztosan nem lennék képes arra, hogy az egyik gyerekemet egy hatalmas hitellel terheljem, ha nem megy bele, akkor pedig nem kapja meg azt, ami a jog szerint neki járna, a másik (léhűtő gyerekem, akitől még anyám testi épsége is nem egyszer veszélyben volt) pedig él, mint Marci hevesen, mert 42 éves létére az anyja tartja el.

Én az egyetem első napjától kezdve dolgozom, segítettem anyukámnak, sokszor megvettem a saját ételemet, hogy ne kelljen kinyitni a hűtőt. Amint tudtam, albiba költöztem, hogy ne legyek a terhére, mert akkor már együtt volt a mostani férjével.

Szval, az igaz, hogy lemondtam az örökségemről, de azért tettem, mert lehetetlen helyzetbe akart kényszeríteni anyukám.

Kérlek, ha volt türelmetek végigolvasni, írjátok meg, hogy mit gondoltok. Jogosak az érzéseim, vagy hallgassak el, mert én úgyis lemondtam az örökségemről? Ha anyukám elé állnák, Neki úgyis ez lenne a reakciója.

2018. jún. 5. 07:28
1 2 3 4 5 6
 41/56 anonim ***** válasza:
71%

Érezheted úgy, h kipöcköltek, de jogilag nem tehetsz ellene semmit.

Olyan nincs, hogy az örökség hitel reszerol lemondok, a vagyonrol nem.

Amúgy meg, önmagában csak a hitelt nem örökölhetted volna törvényileg ilyen nincs- ha nincs az örökhagyonak vagyona, te hitelt sem örökölhetsz tőle.

Viszont, mivel lemondtál a rád eső részről, utólag a vagyonra/ jövőbeli örökségre sem lehet igényed.

Erkölcsileg sem értelek. Akkoriban igen, a saját lakásod volt a fontosabb, ami érthető- ennek fényében jártál el.

Most viszont, hogy anyádék szerencsésen jöttek ki a dologból, tartanád a markod.

Etikailag te sem vagy a toppon :)

2018. jún. 5. 10:57
 42/56 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, értékesek voltak, még azok is, amelyek nem velem értenek egyet, mert segítettek még tisztábban látni a dolgokat.

A jóindulatú válaszokat pedig külön köszönöm. Az utolsónak (és minden hasonló tartalmú válasznak) tudok igazat adni, nincs értelme belemenni semmilyen jogi herce-hurcába velük. Valóban örülnöm kell annak, amim van (hál' istennek semmiben nem szenvedünk hiányt). Talán a legrosszabb anyukám egy mondata volt, ezzel megforgatta a tőrt a szívemben: "Hát abból a (megmaradt) 12 millióból venni kell a bátyádnak egy lakást!"

Lefagytam, se köpni, se nyelni nem tudtam. Miért kell venni neki egy lakást? Eddig is anyámon élősködött, ezt folytatják úgy tűnik.

Az már a vicc kategória, hogy éppen egy budai garzont nézegettek, de sajnos, nem elég jó, túl drága. Hát, mit ne mondjak. Budán 12 millióból nagyjából egy luknyi szobát sem tud megvenni. Ez megint a bátyám teljesen irracionális gondolkodása. És viszi bele anyukámat a hülyeségeibe. Szívem szerint beszélnék anyukámmal, hogy legalább nézze meg, hova teszi a pénzét. A férjével most vettek egy telket. Építkezni szeretnének. Hát nem lenne jobb helye ott annak a 12 milliónak? Ehelyett inkább a bátyámnak vesz egy lakást?

Az agyamat eldobom. De valóban nem az én dolgom.

Legszívesebben kihagynám őket az életemből. De a gyerekek miatt nem akarom, mert bár havonta ha egyszer eljön, sokat mondok, mégis van vmi kapcsolata a gyerekekkel.

Nem tudom, hogyan viselkedjem vele ezek után. Az a szerencse, hogy nem túl sűrű a kapcsolattartás.

2018. jún. 5. 11:05
 43/56 anonim ***** válasza:
14%

Nem anyukad pöccintett ki, hanem te az APAI örökségről lemondtál.

Ezen lépj túl ertheto modon nem kellett az 1/10-ed tulajdoni resz.

A szuloi haz eladasaba csak az szolhat bele, ai a tulajdoni lapon tulajdonoskent vagy haszonelvezokent fel van tuntetve.

Mivel te ezek suerint nem vagy, sajnos csak azomoruan vagy frisztraltan figyelheted, ahogy edesanyad testverednek vesz lakast es igy ha orokolesre kerul a sor anyukad utan nem sok mindent kapsz, max remenykedhetsz, a drogos tesod utod nelkul elpatkol es akkor te leszel az egyik lehetseges orokose.

A rossz erzeseidet megertem, de amilyen onallo voltal eddig is es megeltel a csalado penze nelkul, ugy ez ezutan s fog menni.

Sajnos van tapasztalatom abban, hogy vegignezem ahogy a szuleim a sajat ingazlanjaikat "elherdaljak" es emiatt rosszak az erzeseim, de amiatt is, hogy ha ez erdekel az olyan, mintha haszonleso lennek es varnam halalukat.

Lehet inkabb az esik rosszul, hogy egy regi realis dontesed miatt, most elesel egy akkor elore nem latott haszontol. De gondolj bele abba, hohy lehetett volna rossz is a kimenete es neked mostanra mennybe fajt volna az akkori onfelaldozas (boven tobb, mint a most eladas utani 12 millio rad eso egy tized resz (tulajdoni hanyad szerint kaptal volna penzt az eladasbl ezt gondolom tudod...)

2018. jún. 5. 11:09
 44/56 anonim ***** válasza:
83%

Tanulj anyád hibájából, hogy te ezt ne kövesd el, ennyi a legtöbb amit tudsz tenni.

12 millából 1 fillért nem fogsz látni már csak azert sem mert akkor nem "segitettél" megjegyzem, hogy jól tetted (egyedül úgy vállaltam volna át a hitelt, hogy nevemre kerüljön a lakás és mint a bátyámat mint az anyámat kidobom párjával együtt).

2 milla nem a világ, főleg úgy, hogy lakáshitel képes vagy és jó jövedelemmel rendelkezel.

Amit tennék anyámmal és a bátyámmal megszakítanám a kapcsolatot.

2018. jún. 5. 11:10
 45/56 anonim ***** válasza:
55%

Azért az megdöbbentő, hogy itt egyesek még védenek is egy bántalmazó, agresszív barmot. Környezetemben is van elég példa erre. A here testvér az isten, dédelgetik, majd megváltozik. Aztán eltelik ötven év és ugyanott tart, iszik és kizsigereli a mellette élőket. De ez normális egyesek szerint, ezt tűrni kéne. Nekem is ilyeneket írtak itt páran, amikor a testvérem lopásairól, hazugságairól drogozásáról írtam.

Kérdező, ahogy írják itt páran, én teljesen megszakítanám velük a kapcsolatot, mivel ahogy anyukád meghal, tesód rád fog akaszkodni.

Nekünk is van olyan ötven éves rokon, ahogy meghalt az anyja aki eltartotta, kopogott nálunk pénzért, lényegében ezért jópofizott évekig.

Tényleg engedd el.

2018. jún. 5. 11:24
 46/56 anonim ***** válasza:
35%
Egy ilyen családban egy így gondolkodó anyával szerintem tesoha, semmilyen körülmények közt nem jártál volna jól. Most lejet, hogy csurranna-cseppenne valami, de ott lenne a 15-ből még 12 milla hitel. A bátyádat nem vezette ki a család, anyád szemében mindig is aranygyermek lesz. Ha átvállalod a hitelt, akkor is lenne valamilyen ok, kifogás, ami miatt a bátyádra kellene költeni, neki segíteni. Ez ennél a jogi vitánál mélyebb, családi dolog, ami nem szűnt volna meg, ha aranygyermekként viselkedsz. Ahogy írod is, hogy a fiatalkori eseteket, amiknek semmi látszata. Azt ne hidd, hogy ez az egész állapot a hitel fel nem vállalása miatt alakult ki: ez amúgy is így lenne, te ebből húzd ki magad.
2018. jún. 5. 11:24
 47/56 anonim ***** válasza:
55%

Nézd, a hitelekben nem vagyok otthon, de az írásod alapján úgy érzem, hogy jelen helyzetben az érzéseid nem jogosak, de megérteni teljesen meg tudom.

Valószínűleg ha átvállaltad volna a hitelt, akkor buktatok volna egy jó nagyot mindannyian, tekintve, hogy milyen "jól" tud bánni a családod a pénzzel. Az csak a véletlen műve, hogy mivel rákényszerítetted őket, hogy másik utat válasszanak, valahogy sikerült jól kijönniük belőle. Sz*r érzés lehet, de inkább hagyjad. Egyrészt úgysem fogsz már kapni belőle, másrészt csak a viszonyodat rontod el még jobban anyukáddal. Ha pedig úgyis kihagynak, akkor a veszekedésnek sok értelmét nem látom.

Mellékesen ha tovább gondolom, sok hasonló család van, ahol a naplopó (felnőtt) gyermeknek kedveznek a szülők. Úgyhogy akár azt is borítékolhatod, hogy ha a hitelt átvállaltad volna, plusz még jól is jöttök ki belőle, akkor sem kaptál volna 50%-ot, ha fejre állsz sem. Mert az anyukádhoz hasonló szülők ilyenek. Igazságtalanul is addig mahinálnak, amíg sikerül a lusta testvért kihozniuk nyertesnek. Vagy pl. az örökségedet nem kaptad volna meg, kisírta volna, hogy az új párjával had vegyenek ők lakást belőle aztán suttyomban ráíratta volna a tesódra. Szóval mindegy. A lényeg, hogy ilyen hozzáállással te úgysem kaptál volna sokat, vagy semmit sem. Az én nagymamám is teljesen ilyen volt, ezért van némi rálátásom nekem is.

2018. jún. 5. 11:30
 48/56 anonim ***** válasza:
53%
Én sem értem, min agyalsz ezen ennyit. Anyukád tudván, hogy babát vártok és kell nektek a hitel, alairatta volna a papírt. Te nem írtad alá, nagyon helyesen. Most még az eladásból vesz egy lakást a testvérednek, aki züllött életet él. Én a helyedben ezek után nem foglalkoznék a családdal, de nem a pénz miatt, hanem mert undorítóan viselkednek.
2018. jún. 5. 11:37
 49/56 anonim ***** válasza:
47%
Na valamelyik anyuka által eltartott léhűtő elkezdte lepontozgatni a válaszokat.
2018. jún. 5. 12:09
 50/56 Karojka78 válasza:
80%
A tortenet sajnos nem 100%osan vilagos. Ami az apukad orokseget illeti (a pesti lakas 1/10), arrol lemondtal (valoszinubb hogy visszautasitottad az orokseget). Tehat ez azt jelenti, hogy apukad oroksegebol mar semmit nem igenyelhetsz. De kinek a tulajdonaban volt a videki haz? Ha apukad annak is resztulajdonosa volt, akkor abbol a hazbol sem igenyelhetsz mar semmit. Anyukad az egyeduli tulajdonos es azt tesz az ingatlanokkal amit akar. Jogilag mar semmi eselyed nincs ezen valtoztatni. En a helyedben belenyugodnek. Annakidejen nem akartad magadra vallalni a rizikot (es szerintem jol tetted). Most hogy a dolog vegulis pozitivan sult el es meg mindig maradt valami a csaladi vagyonbol, mar keso ezen bankodni.
2018. jún. 5. 12:39
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!