Ha a férjem az első házasságából született gyerekeit kizárja az örökségből az egyetlen unokája örökös lesz-e? Jár-e neki akkor a köteles rész?
A kizáráshoz alapos ok kell. Nem elég annyi, hogy kizárom és puff.
Az unoka ilyenkor nem örököl, mert az örökösök a gyerekek és csak akkor örökölne az unoka, ha a gyerekek nem élnek, vagy lemondanak az örökségről.
De örököl az unoka!!
A kizárás csak az érintettre vonatozik,a leszármazóira nem!
7:29. § [Kizárás az öröklésből]
(1) Az örökhagyó azt, aki törvényes örököse vagy azzá válhat, más személynek örökössé nevezésével vagy végrendeletben tett kifejezett nyilatkozattal kizárhatja a törvényes öröklésből. A kizárást nem kell indokolni.
(2) A kötelesrészt meghaladó törvényes örökrészből a kötelesrészre jogosult kizárható
Esetleg tőlük rá lehet kérdezni:
Miért akarja kizárni az előző házasságból született gyermekeit?
Én úgy tudom, hogy ilyen esetben a kizárt gyermek pereskedhet. Ezt kívánná az unokának.. évekig is elhúzódó pereket??
Én a helyében inkább ajándékoznék, míg még élek, ha ingatlanról van szó, lehetne rajta haszonélvezeti joga, míg él és így nem támadható meg.
Jól írják, ajándékozni kell még életében és halálig tartó haszonélvezetet adni magának, megtámadhatatlan.
Akkor van ciki, ha később az unokával is megromlik a viszony.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!