Mama elakarja adni a házat megteheti?
Nagyapám és mamám vette a házat 20éve és miután papa meghalt, anya és 2testvére örökölte a felét. A mamám megismerkedett 3éve egy férfival és azóta teljesen megváltozott, a családját is maga ellen uszította (de ebbe most ne menjünk bele) a kérdésem az, hogy most 4en vannak tulajdonosok és mama elakarja adni a házat (övé a haszonélvezeti jog) és ha anya nem írja alá a papírt akkor is eladhatja?
Hozzáteszem, hogy én és anya is itt élünk ebben a házban a pénzhiány miatt és emiatt is félünk hogy mi lesz.
Bocsánat, véletlenül elküldtem!
A kérdező anyukája és annak a 2 testvére megörökölte a fél házat (személyenként 1/6 részt). A mamának VAN fél házrésze + a másikra haszonélvezete.
Van ingyenes jogi tanácsadás, érdemes lenne felkeresni!
Én is azt látom, hogy jobb lenne külön költözni a mamától, ha ennyire befolyásolható.
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__ingatlan-vasarlas-ela..
Hasonló kérdésekre inkább ezt a kategóriát ajánlom, mert ahogy elnézem, itt nem sokan értenek a témához.
Természetesen a mamád eladhatja a saját házrészét, tehát a ház felét, de így nem fog érte túl sok pénzt kapni (már ha megveszi egyáltalán valaki).
Haszonélvezőként viszont ha szeretne, akkor kirakhat benneteket a házból, attól függetlenül, hogy nektek is van a házban tulajdonjogotok. Persze, a tulajdonjog attól még a tiétek, de ha a mama úgy akarja, akkor a lábatokat sem tehetitek be a házba.
Legbékésebb megoldás szerintem is az lenne, ha eladnátok együtt a házat, mindenki elvenné a pénzt, ami nekijár, és abból gazdálkodna.
A saját részét adhatja csak el.
Illetve, kezdeményezhet polgári pert közös tulajdon megszüntetése érdekében, ha a többi tulajdonos (anyukád és a 2 testvére) nem egyezik bele az eladásba.
Áron alul nyilván eleve ne egyezzen bele a többi tulajdonos.
Fél házat lakottan pedig nem valószínű, hogy el fog tudni adni.
"sajnos, tényleg kirakhat benneteket szó nélkül, ha akar."
Miért mondod ezt 15?
a fél ház tulajdonosait hogy rakhatná ki az élveteg vén banya??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!