Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Van még beleszólásom az...

Van még beleszólásom az életébe vagy már teljesen elvesztettem?

Figyelt kérdés
A lányom 23 éves, modell. Amint betöltötte a 18-at, kiköltözött Londonba, főleg a munkák miatt. Télen hazajön 1-2 hétre, meg nyáron 3 hétre. Büszke vagyok rá, de az életvitelére nem. Olyanokat hallok vissza a barátaitól, hogy sűrűn issza le magát és egy nővel él együtt. Mindig normálisan neveltem, de ment a saját feje után és most azt sem tudom, mi van vele, hiába beszélünk telefonon vagy neten keresztül, nem mond el semmit. Mikor hazajön, átlagosan viselkedik, de ha telefonon beszélünk, mindig másnapos hangja van és olyan, mint aki "el van szállva". Az álmainak él, de mindezt úgy, hogy elzüllik? Én nem vagyok ott, nem tudom, milyen körökben mozog, csak azokat a barátait ismerem, akik régről vannak és szintén kint élnek. Még olyan fiatal, önálló, de annyira félek, hogy rossz döntéseket hoz. Nem akarom, hogy úgy végezze, mint a sok anorexiás, züllött modell, akiket tönkretesz a szakma, meg a sok buli. Egy anya még beleszólhat a 23 éves gyereke életébe? Még mondhatja azt neki, hogy ne igyon, ne füvezzen (barátai szerint erre is példa volt), ne a féktelen bulik legyenek az elsődlegesek? Meg az, hogy nővel él együtt. Magától el se mondta, nem is beszél róla, talán nem mer, de akkor is. Ő nem ilyen volt.
2010. jún. 6. 12:26
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
Most miért kell belekötni egyből a Kérdezőbe? Olyan rosszindulatúak, szánalmasok tudtok lenni. Szerinte semmi olyat nem írt, amivel rossz szülőnek állította volna be magát, csak már rögtön be kell szólni, mert a sok otthon unatkozó kismamának nincs jobb dolga. Kérdező: Ne hagyd, hogy elkallódjon, hiába felnőtt, Te nevelted és még kell is óvnod. Nem tudom, más mit szólna, ha ilyen helyzetben lenne. Akkor is azt tennétek, hogy néznétek, ahogy a lányotok tönkreteszi magát? Úgy látszik, sok a "jó" szülő.
2010. jún. 6. 13:01
 12/24 anonim ***** válasza:

Esetleg azzal is tudod ösztönözni hogy többet beszéljen magáról, hogy te is elmondasz neki magadról olyan sztorit, ami neked ciki, visszagondolsz a fiatal korodra, hogy te milyen voltál mikor részeg voltál... és ezeket megosztod vele, és akkor lehet hogy ő is megnyílik előtted, és elmond neked olyat is, amit amúgy régen nem mondott volna el, mert félt hogy mi lesz ha elmondja.

Csak sose azt vegye ki a szavaidból, hogy bántani akarod, vagy parancsolni akarsz neki. Egyértelműen ne lejentsd ki hogy ne füvezzen, ne igyon. Hisz honnan tudhatod, lehet nem is füvezik, vagy lehet rá van szokva és épp most akar leszokni. Lehet hogy sokkal komolyabb gondokkal küzd, mint amit te el tudsz képzelni. Ezeket meg kell beszélni, sokat kell beszélni, hosszú ideig, és akkor megszokja, aztán már nem fog annyit tikolódzni.

2010. jún. 6. 13:03
 13/24 anonim ***** válasza:

Tényleg! Igaza van az előzőnek! Miért nem látogatod meg? Az lehet, hogy arra az időre elköltözteti a barátnőjét, de kitudja...ha szégyelli előtted, majd megoldja valahogy.

Személyesen azért mégis más,mint telefonon.

2010. jún. 6. 13:05
 14/24 anonim ***** válasza:
Ja, és ha meglátogatod, legalább 2 hétre menj!!!
2010. jún. 6. 13:06
 15/24 anonim ***** válasza:
Nem szólhatsz bele senkinek az életébe, elvégre már felnőtt, érett nő a lányod, még ha nem is viselkedik úgy. Viszont mindenképp próbálj beszélni vele, próbált elmagyarázni neki, hogy ennek az életmódnak tényleg rossz vége lehet, ha így folytatja...
2010. jún. 6. 13:11
 16/24 anonim ***** válasza:
Mindenki azt írja,hogy nem szólhatsz bele a gyereked életébe,és ez alapvetően igaz!!Viszont a 13:01-esnek igaza van!Azzal,hogy egy gyerek 20 éves,és elvileg felnőtt és önálló lesz,még nem szűnik meg a gyermeked lenni,és igenis a szülő az,aki bármilyen helyzetben segíthet,és mellette állhat!!Az igaz,hogy a rossz dolgokról,mi gyerekek(én nem vagyok ugyan gyerek,33 évesen,de édesanyámnak ma is az vagyok) nem szívesen beszélünk!!Nekem is voltak olyan dolgaim,amikor jól berúgtam,és iszonyat másnapos voltam,amikor reggel eljöttem a sráctól,és délután a másikhoz mentem!Igen,vannak ilyen nem túl büszkén felvállalható részei is az ember életének,ettől még nem vagyok részeges,vagy könnyű vérű,de az adott pillanatban valóban szégyelltem én is elmondani az anyunak!Viszont ő az egyetlen ember,aki,ha bármit is teszek az életemben,bármilyen vagyok,mindig is szeretni,és támogatni fog!!Szerintem az nem az életébe beleszólás vagy irányítás,ha megkérdezed,hogyan él,és milyen problémái vannak,és elmondod neki,te imádod,és minden pillanatban számíthat rád!!Tényleg menj utána,látogasd meg,nézd meg,hogyan él,lehet,hogy ő is erre vágyik,csak azt hiszi,téged ez nem érdekel!!Kitartást neked és hajrá!
2010. jún. 6. 13:38
 17/24 anonim ***** válasza:

Én csak azt nem értem miért kezeli mindenki úgy ezt a kérdést, mintha nem egy anyáról és a lányáról (értsd: szülő-gyerekről) lenne szó, hanem mondjuk egy veszélyes öngyilkos terroristáról ill. a tárgyaló rendőrről, ahol nagyon kell vigyázni mit mond a rendőr, mert különben felrobbantja magát a terrorista. Mi itt a probléma? Talán azért ilyenek egyre inkább a gyerekek, mert a szülő annyira fél, nehogy sértse a kis drága lelkivilágát, hogy semmit nem mer konkrétan mondani, csak óvatosan, vigyázva, körülírva stb.

Megmondom én mit csinálnék: elmondanám, hogy tudomásomra jutott ez a dolog, és hogy mi erről a véleményem és hogy ez hova visz. Mindezt szeretetben és olyan hangnemben ami már egy felnőtt gyereknek kijár, tehát nem kioktatva, parancsolva, de felvállalva a szülői felelősséget. Az én Anyám mindig azt mondja, (most 72 éves) hogy a szülőnek sokszor a hálátlan szerepet, dolgokat is fel kell vállalnia, soha nem tud egy JÓ szülő mindig gyermeke számára tökéletes anya lenni és persze amúgy sem tud, de ez más kérdés. Szóval el kell őszintén beszélgetni, rákérdezni, hogy érzi magát és ő mit gondol erről az egészről. A leszbikussággal már nincs mit tenni, ő már az, azt a dolgot én nem feszegetném.

Még arra térnék ki, hogy annyira nem élhettél a gyermekednek, ha 18 évesen Angliába ment ki modellkedni, ez szerintem azt kell hogy jelentse - javíts ki ha rosszul értelmeztem - hogy a gyermeked már jóval korábban itthon modellkedett, magyarul te voltál annyira buta, hogy odalökted ebbe a narkós-rbanc világba, akkor most min vagy meglepődve, mindenki tudja, hogy élnek e szakma képviselői, egyszerűen azért, mert nincs más választásuk. Szóval ha gyerekként engedted modellkedni (nem tudom a részleteket), akkor most ne legyél meglepődve. Ezt nem bántásként írom, csak a kérdésedre. Kicsit hosszúra sikeredett a válaszom, de a lényeg, én a szemtől szembe, tényeken alapuló őszinteséget javaslom. Sok sikert!

2010. jún. 6. 14:03
 18/24 anonim ***** válasza:

Én lányom még csak másfél éves, de tökéletesen megértem amit a kérdező írt, tényleg nem tudom, miért kell néhány embernek ilyen rosszindulatú hozzászólásokat írni. :(

Én azt tenném a helyedben, hogy mikor itthon van, akkor beszélj vele egy este őszintén az aggodalmaidról, nyugiban, egy pohár ital mellett, hátha megnyílik. Egyébként nem tudsz hozzá kiutazni, és megnézni őt? Akár váratlanul is. Két óra repülőút, és ha időben foglalsz jegyet, nem olyan drága. :)

2010. jún. 6. 14:24
 19/24 anonim ***** válasza:
14:03-as vagyok, részben erről beszélek: óvatosan, finomkodva beszéljünk szegény kicsi gyerekkel, de az viszont jó ötlet, hogy ráállítsunk váratlanul.... látod, én erre azt mondom, hogy az a gyerek már felnőtt, nem illik senkire bejelentés nélkül ráállítani, még a saját gyerekemre sem - ő se venné jó néven, ha 18 évesen elment a háztól; ráadásul külföldre. És ez nem rosszindulatú válasz utolsó: bár valószínű erről nehezen győzlek meg, ha már a másfél éves gyermekednek nem tudsz parancsolni. (2 éves gyerkőc Anyukája)
2010. jún. 6. 14:32
 20/24 anonim ***** válasza:

Kedves két éves Anyukája! Én nem parancsolok a másfél éves gyerkőcömnek, mert kéréssel mindent elérek nála. :) Hálistennek. Nálunk nincsenek parancsszavak.Nálatok igen?

Egyébként egy jó szülő-gyerek kapcsolatba igen is belefér, ha anyuka váratlanul meglátogat. Engem is meg szokott az anyám, és akkor mi van? Sőt, én is őt. Nemcsak mindig bejelentés alapján, pedig nem egy városban élünk, mégsincs gond belőle.

Ha neked ilyen kapcsolatod lesz a most két éveseddel, hogy majd csak előzetes bejelentés után mehetsz hozzá, akkor nagy gondban leszel...

2010. jún. 6. 14:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!