Ha nem lennék lusta, sikeres lehetnék, havonta egy nyelvet megtanulhatnék. Miért nem motivál semmi?
A szüleim, ismerőseim azt mondják, hogy szép jövő áll előttem, remek eszem van, ez leginkább a nyelvtanulásra igaz és én is tudom. Egyetemi keretek közt tanulok egy számomra új nyelvet, de lenne még időm egy másikat is elkezdeni (vagy folytatni, amit korábban abbahagytam). Tisztában vagyok a képességeimmel, de ha rá is visz a lélek, csak pár napig tudok tanulni a szabadidőmben, mert szívesebben nézek sorozatot, csak azzal meg nem fejlődök.
A célom az életben, hogy idegenvezető/tolmács/fordító legyek, ehhez kapóra jönnének a plusz nyelvek. Folyton csak halogatok, úgy érzem van még időm. Pedig jól érzem magam, ha nyelvet tanulok a szabadidőmben, magamnak, egyedül. De a társas kapcsolataimat elnézve egy romhalmaz az életem, alig beszélek egész nap valakivel, és ezért esik jól sorozatot nézni.
Hogyan találhatnék motivációt, ha eddig nem volt?
Tipikusan az a kérdés, amire csak te tudod a választ. Miért hiszed, hogy van időd?
Ne abból indulj ki amit a szülők mondanak, minden lusta gyerekre azt mondja a szülő hogy okos ő csak kényelmes, mert így hárítják a lehetőségét, hogy a gyerek zokni.
8-ast nem tudom, miért húztátok le - én pl. totál jól szórakoztam rajta :-) Látszik, hogy a Gyakorin nem jellemző a humor.
"Hogyan találhatnék motivációt, ha eddig nem volt?"
Nem tudom, milyen nyelvet tanulsz, de ha megoldható, akkor német nyelv tanulásának motiválására javaslom, hogy pl. utazz ki Bécsbe 1 napra- egyedül - és közlekedj a városban.
Lehet, hogy ki fog derülni, mégsem tudsz olyan hiper-szuperül nyelveket, s mindjárt a motiváció is meglesz :-)
Egyszerű, nem vagy rászorulva. Nyilván anyu-apu eltart, van fedél-fűtés-kaja-zsebpénz, és bármit csinálsz vagy nem csinálsz, nem leszel kibhaszva az utcára.
Az egy álomvilág, hogy az emberek hobbiból meg szerelemből tanulnak, és imádják a munkájukat. Ahogy anyu-apu sem szeret mosogatni, takarítani, és eljárni dolgozni, de ha nem tennék, akkor nem lenne kaja-fűtés-tető sem, és megenne titeket a rüh egy pesti aluljáróban.
Bárki szívesebben nézne sorozatokat, minthogy tanuljon meg dolgozzon...
Ébredj fel, királylány!
Természetesen nem felsőfokra, anyanyelvi szintre gondoltam. Hatalmas zseninek nem tartottam soha magam, de ha lenne kitartásom, már lehetne 2-3 nyelvvizsgám. (Most még csak egy van.)
Egy fárasztó nap után a suliban általában megyek dolgozni, így este jobban esik ejtőzni, nézni ki a fejemből, hétvégente pedig mindig közbejön valami.
Nagyon alapszinten tudnál megtanulni egy új nyelvet havonta, ehhez nem elég az, hogy sorozatokat nézel. (Mert a nyelvtant nem értenéd meg a sorozatokból, max a szókincsed fejlődne.) Én 12 évig tanultam angolt, 4 évig olaszt, és még angolból is lenne hová fejlődnöm, pedig nekem is jó a nyelvérzékem. Egy nyelvet akkor tudnál anyanyelvi szinten elsajátítani, ha az adott országban élnél, de ha még így is lenne, akkor sem lenne elég ehhez egy hónap.
Ha tényleg érdekelnek a nyelvek, akkor érdemes foglalkozni velük, főleg ha a fordító/tolmács irány érdekel.
18: Attól függ.
Én magántanárhoz mentem, és a nyelvi alapokat kértem tőle, meg lefordíttattam mindent, amit mondani akartam, és elmagyaráztattam, mi miért van úgy, melyik morféma micsoda, 5 alkalom elég volt ehhez.
Ha nem kell mellette iskolába járni és dolgozni, akkor egy hónap alatt alap társalgási szinten meg lehet tanulni magántanárral, aki a saját észjárásodhoz alkalmazkodik. Én mindig csak kérdeztem, és ő meg válaszolt - nem ő vezette az órát, hanem én.
Ez úgy alap- és középfok közti szint lehet, amit egy hónap alatt el lehet érni, ha nem ez az első tanult nyelved, hanem a második, harmadik, többedik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!