Mennyire általános, hogy a szülők befogják a nagyobb gyerekeiket babysitternek? Lányokat vagy fiúkat? Bánjátok-e?
Igaz, nekem csak egy húgom van, ő is csak 3 évvel fiatalabb, de mikor kicsi volt, mindig nekem kellett rá vigyáznom. Messze jártunk suliba, és volt, hogy nekem 4 órám volt, neki 7, úgyhogy 3 órát ültem a portán és bámultam a falat.
Folyton ideges voltam, mert össze-vissza rohangált, nem tudtam egy témát végigbeszélni a barátnőmmel, mert folyton figyelnem kellett rá. De a barátnőmnek is ott volt a húga, úgyhogy mindketten idegroncsok voltunk. Tekintélyem sem volt nála, mert ugye 3 év az semmi, sokszor sírva fakadtam, mert nem volt hajlandó felöltözni.
Halálosan szeretem a húgomat, mégis örültem volna, ha csak egy szabadnapot kapok hetente, hogy felmehessek a barátnőmhöz tesó nélkül.
Hülye gondolat, tudom, de sokszor úgy éreztem, csak arra születtem, hogy vigyázzak a tesómra. Nem éreztem fair-nek, hogy neki miért jutott a gondtalan rohangászás, nekem meg az idegeskedés, hogy ki ne rohanjon a kocsi elé.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:56
Lehet a húgod is jobban örült volna ha anyud vagy apud megy érte.
Furcsa, hányan érzik úgy, hogy ez nem kötelességük. Szerintem alapvető fontosságú, hogy az ember megtanulja már gyerekkorban, hogy a család egyrészt biztos hátteret ad, másrészt viszont időt és energiát követel az embertől. Most nyilván nem arra gondolok, hogy minden áldott nap az idősebbik gyerek az összes szabadidejét a kicsikkel töltse. De ha szükség van rá, akkor igenis kell segíteni. Ugyanúgy, ahogy anno a kistesóimra vigyáztam, amíg kicsik voltak, tudom, hogy ha nekem lesz babám és vigyázni kell rá, segít akár anyukám, akár a húgom. És ha idősek és betegek lesznek a szüleim, kötelességem lesz, hogy orvoshoz vigyem őket, hogy beszélgessek velük, ahogy most a nagymamámmal, hogy ne érezze magát teljesen feleslegesnek.
Persze tudom, a mai világ nem erre tart. Bébiszitter, hogy a nagy gyerek barátnőzhessen nyugodtan, válás az önmegvalósítás érdskében, az öregeket meg, akik hasznavehetetlenek, dugjuk be egy öregotthonba. Mellettünk is van egy. Jópár néni van, akit soha nem látogatnak meg a gyerekeik. Szegények kinn ülnek a ház előtt a padon, és boldogok, ha egy idegen járókelő szóba áll velük. Mert a saját gyerekük nem érzi kötelességének, hogy a családtagjaival valóban foglalkozzon.
Szerintem kötelesség, méghozzá örömteli kötelesség kellene, hogy legyen, hogy a gyerekek is segítsenek a családban, amivel tudnak - ennek az egyik legegyszerűbb megnyilvánulása az, hogy a testvéreikre vigyáznak.
Igazuk van akik azt mondják nem természetes!
Van egy 13 éves ismerősöm,és egy 1. osztályos húga.
A 13 éves ismerősöm már elsős korában egyedül járt iskolába, mert a szülei nem nagyon hordták el csak néha-néha.
Ma ott tartunk,hogy a 13 éves ismerősöm hordja el táncra a húgát,ő jár boltba,a húga barátnőihez is ő kíséri el,iskolába is ő megy érte és ő viszi,és meg is kérdezi a tanárt,hogy ugyan csak,hogy tanul a gyerek?
Van egy határ amit nem árt betartani.
Sok gyerek örömmel vigyáz a kis tesójára,de vannak akik nem,és igazuk van azoknak is akik azt írták,hogy nem a gyerek kérte a kis tesót!
Én egyke vagyok,de ha lenne is tesóm(bár már 20 évesen kétlem)biztos vagyok benne,hogy nem rám hárulna a felelősség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!