Van itt olyan, aki édesanyját nem anyának szólítja, hanem mamának?
Mi a nagyanyánkat mindig -magunk között- nagyfaternek hívtuk, a szép sűrű bajusza miatt.
Nem hiába mondják, hogy a román vér nem válik vízzé!
(Csak szőrré.)
Az, hogy valaki az anyukáját mamának szólítja az angolból lett átvéve a mothers miatt, bár ezt csak gondolom.
Nekem annyira alap, hogy a szüleimet anyának és apának, nagyszüleimet pedig papának és mamának szólítom, hogy már azt érezném cikisnek, ha máshogy kéne. El nem tudnám képzelni, hogy anyát mamának szólítsam. Sem hogy a mamát nagyinak.
ma inkább a nagyikat szólítják sok helyen így, de azért nem "ciki' semmiképp, a "ciki" dolgok máshol kezdődnek. A családon belül tökéletes, néha azon kívül meg kell jegyezni hogy kiről beszélsz, nehogy félreértés legyen.
Az eredetről: Az összes indoeurópai nyelv bizonyított őse: a szanszkrit - a szanszkrit ˇm gyök az anyai a ˇp az atyai
- az összes ezzel kapcsolatos szó a gyökből származik (jól látható a latin mater pater szavaknál)
Nálunk:
nagymama=nagyi
nagyapa=papó
édesapa=apa
édesanya=mama
(Én nem tudnám anyukámat anyának hívni, nekem az nagyon idegen, szokatlan:)
Nálunk szülők: anyu, apu, nagyszülők: mama, papa
Unokatesóméknál szülők: mami, papi, nagyszülők: mama, papa
Páromnál szülők: anya, apa, nagyszülők: mami, tata
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!