Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyire igaz hogy a legtöbben...

Mennyire igaz hogy a legtöbben ha szegények is, de a felmenőktől úgy is drága ingatlanokat örökölnek, szóval nem kell aggódni?

Figyelt kérdés

Mi a húgommal ketten vagyunk. Ő cukrász, én bankban dolgozom ügyintézőként, 25 év alattiak vagyunk, mindketten 200 alatt keresünk. Diplomája a családban senkinek sincs.

A 4-ből még 3 nagyszülőnk él, plusz szüleink, akik mindketten egykék, a közvetlen családban egyedül vagyunk "gyerekek".

Nulla adóssággal:

-Szüleink 3-szobás jó elhelyezkedésű tégla (nem panel) lakása kb 8-11 millió

-Nagyszüleink kétszobás családi háza, kb 10 millió

-Nagymamám 2,5 szobás tègla (nem panel), belvárosi lakása, talán 10 millió körül (plusz-mínusz 1-2 millió)

-Nagymamám garzon panelje, amit albiba szokott kiadni kb 5-6 millió

-Keresztmamám (nagymamám gyermektelen húga, apukám nagynénje), egy háromszobás ház tulajdonjogának felével, ami (a fél) ér legalább 5-6 milliót.

Jó most lehet ez kicsit sok rokon az átlaghoz képest, de ahogy mondtam Magyarországon szinte mindenki számíthat sokmilliós öröklés(ek)re a felmenők halála után, mert a saját tulajdonú ingatlanok száma eszetlenül magas.

Tudjátok ti is: A tulajdonlási ráta valami 80-90%, a gazdag nyugaton is nagyságrendekkel kevesebben élnek albiban. Képzeljétek el hogy Angliában a 60 év felettiek majdnem fele albérletben lakik, de nem szegénység miatt. De ez csak egy példa volt.

Most is egy öreg nénike lakásában laktunk lakótárssal albérletben egy évet, aki otthonba költözött és meghalt tavasszal. Úgyhogy a két (amúgy szegény, nem sokat kereső) gyereke eladta az örökölt lakást össz. ilyen 12-13 milláért, felezve.

2017. jún. 20. 18:08
1 2 3 4
 21/31 Fatal_3rror_ ***** válasza:
100%
Te most tulajdonképpen arra recskázol hogy felsorolod milyen gazdag leszel ha mindenki kihal körülötted? Elég beteg.
2017. jún. 20. 23:46
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

Melyik országrészben vannak ezek?

Nekem nagyon alacsonynak tűnik az érték, amiket írsz.

2,5 szobás lakás, az mekkora, kb. 70 nm? Belváros; hol belváros? Ha Bp., akkor az messze nem 10 millió, inkább 45 millió.

Igen, nálunk is mindenkinek volt/van lakása. Tehát megvannak azok a nm-ek, amikkel lehet sakkozni.

Én 4 szobás lakásban nőttem fel, amit ketten laktunk, a kirepülés az volt, hogy ketté vettük azt a lakást.

2017. jún. 21. 01:38
 23/31 anonim ***** válasza:
93%

minket is ezzel csesztetnek okosok. hogy jaj örökölünk egy csomó lakást, házat.

szám szerint: nagyim 1 lakás, szüleim egy ház, párom szülei egy ház.

minek akarunk mi sajátot? minek? mert élhetnek még 100 évet és remélem is! most is egy örökölt lakásban lakunk (anyum örökölte), de azért majd akarunk sajátot.

2017. jún. 21. 08:28
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Ez a kijelentés abszolút nem tartom valósnak.

Több okból.

Mivel senki nem jövőbelátó, honnan tudhatod, hogy mit hoz? Például a nagyszüleid lerobbanak, 24 órás ápolásra szorulnak, máris ugrott a lakásuk, mert az lenne az ára egy minden szempontból megfelelő otthonnak.

Vagy honnan tudod, hogy nem-e akarják másra hagyni?

Másrészt én például semmiféle örökségre nem számíthatok, mivel 10 éves koromban halt meg az EGYETLEN nagyszülőm, aki egyáltalán ismertem. A többi halála után általában a gyerek maradt a házban. És így az ő gyerekei fogják örökölni, már ha egyáltalán itt maradnak Magyarországon egy koszos, lehangoló kisvárosban.

Mert azért bizony az sem mindegy, hogy hol van az az ingatlan, és nem tudhatod, hogyan alakul az ingatlanpiac, csak ismételni tudom magam, senki nem látja a jövőt!

Most meredeken mennek fel az árak, de általában ezeknek a folyamatoknak életciklusuk van, és ha elérte a csúcspontot, ismét lefelé menő lesz a görbe.

Így abszolút nem bizonyított a tézised, és nem is helytálló, sajnálom.

2017. jún. 21. 08:42
 25/31 anonim ***** válasza:
86%

13-as vagyok, miért is volt gagyi a válaszom? Mert igazam van - te nem látsz bele a szüleid nagyszüleid banki dolgaiba, honnan tudod, nincs rajta adóteher, stb. -, csak nem tetszik az uraságnak?

Meg öröklés után adózni is kell, nem keveset, de persze ez is hülyeség.

Gratulálok!

2017. jún. 21. 08:46
 26/31 anonim ***** válasza:
72%

Ja, egyébként én nem hagynám senkire az ingatlant, inkább eladnám és élnék még egy kicsit. :)

Nehogy te is így járj, mellesleg 25 éves létedre nagyon gyerekes a gondolkodásod.

2017. jún. 21. 08:48
 27/31 anonim ***** válasza:
100%
Ez szerintem is röhejes már. Egyébként elsőként a szüleitek örökölnek a felmenőktől, ha lesz mit, ugyanis valóban kerülhet nagynénéd, nagyszülőd is otthonba, ahová a lakása a beugró, ha normális körülményeket akar. Kétlem, hogy pl. apád 120 kilósan, infarktus után elgondozgatná az alkoholista keresztanyádat...Jó eséllyel a szülők közül apád megy el elsőnek, anyád is örököl utána, nemcsak ti, és lehet, hogy még a 60-at se tölti be akkor. Vega életmóddal fitt, csinos lesz, 99,9%, hogy össze fog jönni valakivel, nem vennék mérget arra, hogy ti bármit is láttok majd életében a rászállt örökségéből, a közös lakásukon övé lesz a haszonélvezet, úgyhogy azt is fújhatjátok, és lazán elélhet még 35-40 évig. Amit addig jó eséllyel ketten kaptok, az az otthonban fekvő nagyi hagyatékának a kétharmada, amennyiben ő az apai ágról van (ha nem, akkor felejtős, anyátok örökli), ezen lehet osztozkodni. Az összes többi olyan, mint a kutya vacsorája, ahogy mondani szokás: vagy lesz, vagy nem.
2017. jún. 21. 10:23
 28/31 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és hozzátenném: a mai világban, amikor az ember gyakorlatilag csak önmagára számíthat öregkorában, tehetetlenségében is, eszem ágában se lenne odaajándékozni nektek minden anyagi biztosítékot, amire még jó eséllyel szükségem lehet. Különösen, ha 23-25 évesen már azt számolgatjátok, kitől mit lehet majd örökölni.
2017. jún. 21. 10:37
 29/31 anonim ***** válasza:
73%

27: "Egyébként elsőként a szüleitek örökölnek a felmenőktől"

Ahány ház, annyi szokás.

Nálunk pl. minden ingatlan az én nevemen van kicsi korom óta, a szüleimén, nagyszüleimén semmi.

Akkoriban még magas örökösödési illetékek voltak, és azon akartak nekem spórolni.

2017. jún. 21. 22:30
 30/31 anonim ***** válasza:
100%

"Nálunk pl. minden ingatlan az én nevemen van kicsi korom óta, a szüleimén, nagyszüleimén semmi."

Ilyen is volt, de ez nem öröklés, hanem ajádékozás. Most nem éri meg, mert egyenesági rokon illetékmentesen örököl, az ajándékozásnak viszont viszonylag húzós illetéke, ügyvédi költsége és adóvonzata is van.

2017. jún. 21. 22:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!