A szüleim azt mondják 18 évesen elkell menned otthonrol mit tudok tenni? Hogy lesz ezután?
Öszes öszegyüjtött pénzem 500 ezer ft. Amit rendkivül nehezen kerestem meg az évek során (már 13 évesen elkezdtem ezzel azzal ügyködni) jelenleg 17 éves vagyok de 1 honap mulva 18 leszek és akkor a születésnapomra azt mondták adnak egy robogot nekem de utána már fel is ut le is ut... Mit tudok tenni ,azzaz hogyan tudnék megélni (budapesti vagyok) 18 évesen egy robogoval és 500 ezerel a zsebembe ?
Gondolom elsönek is albérletett kellene szereznem és az 500 ezret betenni a bankba a robogo meg jo lesz közlekedésre hiszen olcsobb a benzin bele mint a tömegközlekedés és gyorsabb is tehát azt nem teszem pénzért. Közgazdasági iskolát végeztem (most végzem el 4. es vagyok) tovváb tanulást nem vinanszirozák nekem... Jol festek de a képeimet probáltam már el adni itt ott pénzért tenni öszesen egyet vettem meg a vaterán 8 ezer-ért (40x30-ast) szoval nemtudom ... nagyon megköszöném ha valaki életre valo tanácsokal tudna ellátni mint albérleti dolgok,pénzkereseti lehetöség stb... nagyon elvagyok keresedve és kicsit félek is mert 1 honap és "start" gondolom pár honapig vagy fél évig biztos kihuznám a pénzböl de akkor hogy tovváb ? tudnék belöle valahogy többet csinálni fokozatosan vagy valami jövedelem forrást találni ? :( elég nehéz ügy...
Mindenkinek aki hasznos válaszal szolgál köszönöm
Koleszba csak akkor mehetsz ha felvettek egy felsőoktatási intézménybe és megpályázod!
Onnan kaphatsz ösztöndíjat is, de ezekhez előbb jelentkezni kell és felvetetni magad!
Szia, a szüleid hozzáállását inkább nem kommentálom.
Nekem az jutott eszembe, hogy járd a metróaluljárókat, van ott rengeteg büfé meg látványpékség. Ezek egész jól fizetnek, igaz, hogy minimállal jelentenek be, de legalább bejelentenek. És az ilyen maszekok szeretik azokat akiknek nincs családjuk, tudnak zárásig dolgozni stb. Maszek helyen könnyebb a suliba is elszabadlunod, mert megbeszéled a főnökkel, stb.
Két dolog miatt gondolom, hogy ez jó ötlet: magam is ezt csináltam, mikor egy félév után otthagytam az egyetemet. Igaz, a lakhatást nekem a szüleim biztosították, annyiből könnyebb volt nekem. A másik meg, hoyg nekünk is van néhány látványpékségünk a férjemmel, és nálunk csupa olyan lány dolgozik, aki feljött vidékről, vagy Ukrajnából, Erdélyből, a két utóbbinak külön fontos a bejelentett munkahely a letelepedésihez, mint a kettő intézi. Úgy tudom, hogy tele vagyunk most emberrel, nincs felvétel. De ha lesz, szólok. Nagyon szíven ütött a történeted :(
Ha felvesznek az egyetemre, akkor jelentkezned kell a koleszba is, aztán ha van hely mehetsz, ha nem, akkor nem. Ajánlom, hogy ne abba a városba jelentkezz egyetemre, ahol laksz (ahol a bejelentett lakcímed van), mert úgy nem nagyon fogsz koleszt kapni, ugyanis azokat veszik előbbre, akiknek a bejárás gondot okozna, vagy éppen lehetetlen lenne (mondjuk valaki Szombathelyen lakik és Budapestre jár egyetemre), plusz akinek olyan a szociális helyzete, hogy albérletet nem tudna fizetni. Amíg a szüleidhez vagy bejelentve állandóra, addig az ő jövedelmük is beleszámít a szociális helyzetedbe. Mondjuk koli kérdésekben nem vagyok nagyon otthon, mert én pécsi vagyok, és ide is járok egyetemre, bár nem a szüleimmel lakom, de ennek más oka van (23 éves vagyok, és már külön családom van, gyerek, miegymás), így nálam fel sem merült a kollégium ötlete, de sok csoporttársam van, akiknek nem jutott kolihely, mert bár messze laknak, de az egy főre eső jövedelem nem volt elég alacsony. Viszont a budapesti albérletárak miatt is megérné, ha más városba mennél, máshol olcsóbb (pl. mi egy másfeles panelban lakunk, havi 30 a lakbér). Viszont munkalehetőség jóval kevesebb van sajnos.
Na, ha kell némi segítség, akkor szívesen utánanézek ennek-annak, ha gondolod, írj privit. Most pont annyira nem érek rá belemászni, mert "elvileg" ezerrel tanulok, de ha írsz, akkor délután rákeresek neked a dolgokra, meg utánanézek, hogy mi hogy működik. Meg mint korábban írtam, 19 évesen én is külön költöztem a szüleimtől, elláttam magam, és akkor még Pesten laktam (oda költöztem munka miatt). Szóval arra is van egy kis rálátásom, hogy ott hogy mennek a dolgok, igaz, az kicsit régebben volt, lehet, hogy már változtak a dolgok egy kicsit.
2 lehetőség van:
* tudod, mit szeretnél tanulni, ez esetben az iskolád könyvtárában nézd meg a felvételi tájékoztatót, illetve a felvi.hu-t is böngészd át
* csak a papír miatt kell az egyetem, ez esetben keresd meg a legalacsonyabb pontszámúakat, valószínűleg ott csak keveset kell tanulnod, hogy benn maradj, de tudni kell, hogy jó eséllyel a diplomád semmit nem fog érni (bár neked talán így is megéri...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!