Szerintetek hogy a legjobb egy nőnek felvennie a férje nevét?
Nekem az utóbbi egy évben elég sok ismerősöm férjhez ment 22-25 évesek, facebookon mindnél azt láttam, hogy olyan formában vették fel a nevet hogy pl Pirosné Fehér Mariska...
Én azért itt megjegyezném, hogy ez lesz az ember lánya hivatalos neve, így kell a jövőben minden hivatalos doksit aláírni, stb... Találkoztam már olyannal akinek szintén így volt felvéve a neve és háborgott előttem szerencsétlen ügyintézőnek, hogy ő nem írja ki a teljes nevét (hivatalos papíron),mert neki hosszú a neve. Hát erre előbb kellett volna gondolnia.
Egyébként én nem tudom, hogy venném fel, de az előbbi névpéldával élve, talán úgy, hogy P. Fehér Mariska, vagy Fehér P. Mariska, de én a saját nevem mindenképp megtartanám, sőt lehet egyáltalán nem venném fel a férjem nevét.
Ha annyira mutatni akarom, hogy összetartozunk, arra ott lenne az ujjamon a gyűrű:)
Ahogy akarja, ahogy neki tetszik. Nekem csak a vezetéknév csere tetszik amikor Kovács Kata, Kiss Kata lesz. Vagy a vezetéknév megtartása jöhet még szóba nálam, attól függően mi lesz a jövendőbelim neve. Ritka keresztnevem van, sok vezetéknévvel idiótán hangzik.
A név teljes elhagyása nekem nem tetszik, számomra nagyon idegen lenne Kiss Lászlóné-vé válni, kicsit olyan mintha elveszíteném a személyiségem egy részét, a kötőjeles és Kissné Kovács verziókat pedig túl hosszúnak tartom.
Szerintem a legjobb ha vagy ő felveszi az én vezetéknevem vagy én felveszem az ő vezetéknevét és a keresztneveket megtartjuk, esetleg közösen kitalálunk egy vezetéknevet és azt vesszük fel mindketten. Semmi ilyen xy-né vagy kötőjeles megoldások nem tetszenek. Nekem egy bonyolult németes vezetéknevem van. Sokszor van, hogy ki kell betűznöm, ezért nem bánnám ha megszabadulhatnék tőle.
29/F
Né biztos nem akarnék lenni. Nagymamám meghalt több, mint 20 éve, és a sírkövön felül ott van a még élő nagypapám neve és a születése éve, alatta meg a nagypapám neve plusz né, ami a nagyit hivatott reprezentálni. Nem tudom, annyira undorítónak tartom. Nagyi hal meg előbb, övé a rövidebb élet, és még a neve sem lehet elöl. És semmi nem derül ki róla, se a keresztneve, se a vezetékneve. És a temetők tele vannak ilyen névtelen nékkel. Annyira szomorú.
Megtartanám a mostanit vagy lecserélném a férjemére. Kötőjeles nekem nem kell. (De az értetlenkék nézzenek utána, a spanyol vezetékneveket hogy öröklik az emberek.) Még arra gondoltam, hogy a nagymamám vagy anyukám nevét felveszem, de azok is apák nevei voltak.
29/N
Szerintem úgy a legjobb, hogy nem veszi fel sehogy. Sosem èrtettem ezt a névfelvevősdit.
22/n
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!