Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Erkölcsi kötelessége -e a...

Erkölcsi kötelessége -e a szülőnek erejéhez mérten lakáshoz segíteni a gyerekét?

Figyelt kérdés
Nyilvánvalóvá vált mára, hogy Magyarországon egy átlagos fizetéssel rendelkező huszonéves fiatalnak lehetetlen saját lakáshoz jutni ma Magyarországon kb. 26 éves kora előtt. Tudjuk, hogy nem köteles a szülő segíteni ebben, de vajon erkölcsileg kötelessége lenne -e? (persze lehetőségeihez mérten)
2010. máj. 12. 09:26
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

Nem köteleség csak józan anyagi döntés ha van rá keret.

Mert amit a gyerek albérletre kiad egyszerű kidobott pénz, ehelyet pár évig a szülök és a gyerek jövedelméből közösen fizetni lehet egy lakáshitelt, mikor a gyerek már bedolgozta magát egy normál munkahelyre fizeti ő a hitelt.

2010. máj. 28. 14:28
 32/38 anonim ***** válasza:
14:25 Bár mondjuk szerintem is könnyebb lehett régen mert legalább mindenkinek kellett dolgozni. Ma meg alig dolgozik pár ember és azoknak az adójából tart el mindenki mást. Persze most csak és kizárólag azokra haragszok akik nem is akarnak dolgozni és segélyből élnek egész életükben. Na de most ez van, kár mindig azon rágódni, hogy mi volt régen és hogy mi lehetne most... Talán majd egyszer jobb lesz. De ahhoz több dolgozó ember kéne.
2010. máj. 28. 14:34
 33/38 anonim ***** válasza:
56%

"Bár mondjuk szerintem is könnyebb lehett régen mert legalább mindenkinek kellett dolgozni."

Akkor megsem volt olyan konnyu, mert ezek szerint mindenkinek robotolnia kellett, amit ma a tarsadalom kis resze csinal...de az adok akkor is magasak voltak.

"Talán majd egyszer jobb lesz. De ahhoz több dolgozó ember kéne."

Mikor meg annak sincs munka, aki dolgozni akar?? Az allam semmit sem tesz azert, hogy tobb munkahelyet teremtsen. Ehelyett a maradek vallalatokat is ellehetetleniti.

Azzal meg nem ertek egyet, hogy azert van Magyarorszag ma rossz helyzetben, mert a 80-as evekben pazaroltak. Valoban vettek fel hiteleket, de a mai hiteleket nem mind azok torlesztesere veszik fel. Egyszeruen a penz eltunik a sullyesztoben Magyarorszagon, mert akarmilyen kormany van, mindegyik lop, aztan nem kell meglepodni, hogy a fejlodesi rata minuszba fordul. Rossz a tervezes, egyszeruen nem tudnak az orszag erdekeben cselekedni (nem is igazan akarnak, ha az nem szolgalja a sajat erdekuket...)

2010. máj. 28. 14:50
 34/38 anonim ***** válasza:
Ha van rá lehetősége, akkor erkölcsileg igenis kötelessége. Én segítenék, mert nem vagyok erkölcsi hulladék, aki képes lakbért kérni a gyerekétől, ha az még otthon van.
2010. máj. 28. 18:25
 35/38 anonim ***** válasza:
Ja és az erkölcsi kötelesség az nem egy papírozott kötelesség, hanem inkább a lelkiismeret és a szülői szeretet. Ha nekem van és megtehetem, hogy segítsem akkor mégis miért ne segítenék? Ez nem egyenlő az eltartással.
2010. máj. 28. 18:27
 36/38 anonim ***** válasza:

14:50-nek 14:34-től: Én nem azt mondtam, hogy régen könnyebb volt a munka, biztos régen is ugyanúgy kellett robotolni mint most. De ha jól tudom régen nem kellett azon aggódni, hogyha elvégzi az ember az iskolát lesz-e vajon munkahelye? Vagy a munkahelyen nem azon izgult mindenki, hogy vajon mikor rúgják ki? Mert manapság az megy, hogy az ember nem mer semmibe belekezdeni (pl egy lakáshitelbe), mert bármikor megszűnhet a munkahelye és még a még a visszafizetendő havi törlesztések is mindig nőnek. (Szerintem régen ilyen sem volt!! ) De így a fiataloknak egyszerűen képtelenség elindulni az életben. Vagy örökre lakhatnak albérletben.

Másrészt pedig én azt tapsztalom, hogy sokan nem is akarnak dolgozni. (TISZTELET A KIVÉTELNEK!) Inkább szülnek 10 gyereket és élnek életük végéig segéyből, csak dolgozni ne kelljen. Pedig ha az állam nem osztaná az ilyen embereknek a segélyt minden hónapban éveken kereszttül amit úgyis elisznak meg eljátszanak (hanem pl. meg kéne azért is dolgozni) akkor lehet, hogy több pénz jutna másra (pl munkahelyek teremtéséte.)

Én egyébként érettségi óta folyamatosan dolgozom és munka mellett jártam iskolába. De nem merek tervezni semmit, mert olyan bizonytalan ez a világ. És attól félek, hogy talán soha nem lesz saját lakásom.

2010. máj. 31. 12:18
 37/38 anonim ***** válasza:
Gondolj bele, hogy miért vállal egy szülő gyereket. Ha azért vállal gyereket, mert egy életet szeredne adni valakinek, akkor kötelessége. Ha csak a maga jókedvére vállal gyereket vagy azért, mert ez a szokás, akkor az már régen rossz. Csak annyit vállaljon mindenki, amit még elbír. Ha én valaha vállalnék gyereket (még fiatal vagyok ehhez), egy életet akarnék adni valakinek, ez lenne a célom vele, és az élethez hozzátartozik a lakás és az iskoláztatás biztosítása, mivel már nem az őserdőben élünk. Eleve úgy kell gyereket vállalni, hogy az embernek legyen tartaléka, mert gondolni kell annak a gyereknek a felnőttkorára is. Ha ez a tartalék mégse elég, az egy dolog, de legalább törekedni kell a gyerek elindulását megsegíteni (tehát vagy lakást venni neki vagy hozzásegíteni egy lakáshoz). Persze azzal már nem értek egyet, hogy miután már megvan a lakása és az iskoláztatása a gyereknek, utána is a szüleitől függjön. Persze, ha nagyon beosztja a pénzét és mégsem jön ki belőle, akkor oké, de akkor sem túl jó állapot az ilyen. De manapság egyre több szülő megszüli a gyerekét, azzel már nem törődik, hogy letegye az érettségit minimum, aztán hagyja, hadd éljen a gyerek, ahogy tud. De megsegíteni már nem akarja, csak "lesz vele ami lesz" alapon kezeli. Aki mondjuk albérletben van és még magának sem tudott lakást venni, felelőtlenség így gyereket vállalni, mert annak a gyereknek milyen élete lesz? Hacsak csoda nem történik. (Néha szokott, na de arra alapozni...)
2010. aug. 9. 19:59
 38/38 anonim ***** válasza:
Ja, és én tudok példát, akik azért adták el a házukat, hogy a szüleikhez költözzenek, mert őket meg akarják segíteni. Vagy a szülőt fogadták az ő otthonukba. Vagy építettek a szülőnek egy kicsi de nagyon jó házat.
2010. aug. 9. 20:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!