Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Erkölcsi kötelessége -e a...

Erkölcsi kötelessége -e a szülőnek erejéhez mérten lakáshoz segíteni a gyerekét?

Figyelt kérdés
Nyilvánvalóvá vált mára, hogy Magyarországon egy átlagos fizetéssel rendelkező huszonéves fiatalnak lehetetlen saját lakáshoz jutni ma Magyarországon kb. 26 éves kora előtt. Tudjuk, hogy nem köteles a szülő segíteni ebben, de vajon erkölcsileg kötelessége lenne -e? (persze lehetőségeihez mérten)
2010. máj. 12. 09:26
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
26%
Nekem ne meséld hogy mi volt könnyebb régen!
2010. máj. 12. 10:01
 12/38 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem itt sokan összekeverik az ERKÖLCSI kötelességet a "hagyományos", szülői kötelességekkel. Mert mint szülő nem köteles 18 éves kora után bármiben is segítségére lenni gyermekének a szülő, de teszem fel a kérdést: egy szülő, csak 18 évig szülő? Nem! Utána is az! Vagy 18 év után mindenki kirakja az utcára gyerekét, az utcán látva már csak mint ismerőst köszönti? Azért tudjuk jól, hogy nem így megy a helyzet. Itt családokról beszélünk! Szerintem, ha a szülő anyagilag megengedheti magának igenis, erkölcsi kötelessége segíteni gyermekét és viszont. Itt erkölcsökről van szó! Valószínűleg sokan vannak, akik nem olyan családban nőttek fel, ahol a szülő segíti a gyermekét és fordítva, de ez lenne erkölcsileg a normális: segítjük azokat a hozzátartozókat, akiknek rosszabbul megy, legyen az szülő, gyerek, nagyszülő, kis unoka, stb. A család arról is szól, hogy vannak erkölcsi kötelességeink, amiket a törvény nem fogalmaz meg, de a családi összetartás azt diktálja, hogy fogjanak össze akiknek jobban megy, azokért, akiknek kevésbé. Nem csak a törvények szerint élünk...
2010. máj. 12. 10:03
 13/38 anonim ***** válasza:
62%
Nem neked mesélek. Tényt közöltem.
2010. máj. 12. 10:08
 14/38 anonim ***** válasza:
66%
Akkor próbálj már meg most hitelt felvenni akár egy kis panelra is.Mert nincs vagy ha van minimum a felét(jó pár millát mutass fel az árából.Aztán meg rettegj,hogy holnap is legyen hova bemenned dolgozni már ha van hova menni.Szeretnék hitelt felvenni de esélyem sincs rá pedig mindig is dolgoztam,dolgoztunk de erre esélyünk sincs.Egyébként az én véleményem is az,hogy ugyan nem kötelessége de ha megteheti akkor bizony szerintem illő lenne a segítség.Legalábbis én biztosan segítem majd a gyerekemet ha megtehetem de eddig úgy néz ki még sajátot sem tudok nyögni nemhogy a gyerekemnek segítsek majd ....sajnos:(
2010. máj. 12. 10:09
 15/38 anonim ***** válasza:
59%

Azt hiszed csak Neked rossz?

40 felett elváltam és új életet kezdtem.

Még 6 évig fizetem a panelra(új lakásomra) a CHF hitelt

2010. máj. 12. 10:11
 16/38 anonim ***** válasza:
100%

Ha van neki mibol, szerintem is erkolcsi kotelesseege, ha nincs, vagy csak nagy aldozat utjan tehetne meg, akkor termeszetesen nem.

En a lakasomat sajnos az anyai oroksegembol vettem szivesebben tettem volna hitelbol. Viszont nagyon sokaig laktam otthon, nagyon jol kerestem es szinte az egeszet a szuleimnek adtam mert szukseguk volt ra. Akinek van, az odaadja, errol szol a csalad.

2010. máj. 12. 10:23
 17/38 anonim ***** válasza:
100%
A többség oda adja,és ez a "normális" de nem kötelesége, nem lehet,nem szabad elvárni
2010. máj. 12. 10:27
 18/38 anonim ***** válasza:
68%

Ha megteheti a szülő, vagy ezt diktálja a lelkiismerete jó anyagi háttér mellett, hát tegye, de - tapasztalatok szerint - ezért több hálát, szeretetet, gondoskodást nem fog kapni később. Én nem kaptam indulásként semmit, de nem is vártam, tisztában voltam a lehetőségeinkkel. Akkori párom - férjem - kapott egy bp-i garzont indulásként, azóta eltelt 10-15 év, és nem beszélnek néhány éve, mert szerinte a féltestvére többet kapott, és csak akkor áll szóba az anyjával, ha fizet neki is még négymilliót... hol élünk?.. még éltében ki kell zsigerelni a szülőket? Nem elég az örökség?

Egyet tudok érteni egy most nyugdíjba készülő, igen jó körülmények között élő munkatsammal, aki megmondta a gyerekeinek, tőle ne számítsanak örökségre, mert nyugdíjasként elveri, amilye van, utazgat, megveszi az autót, amire mindig is vágyott, és úgy él, ahogy megteheti. Mindenki teremtse meg magának azokat a feltételeket, ahogy élni szeretne, ne mástól várja a megváltást.

2010. máj. 12. 10:41
 19/38 anonim ***** válasza:
100%

Nem kötelessége,de ha van miből,akkor a családot szerető szülő segíti a gyerekeit,és a gyerekek is segítik a szülőt,ha rászorul.

Aki pedig azt állítja,hogy régen sem volt könnyebb lakáshoz jutni,annak nincs igaza.

Ma csak az tud lakást szerezni,akinek magas a jövedelme és van tartalékban 10-20 milliója.

Régen a 60-as évektől kezdődően ,mindenkinek volt biztos munkahelye, jövedelme,sokuknak még másodállása is. A fiatalaok a szülőknél kezdték a közös életüket,és megfértek egymással,mert alkamazkodtak egymáshoz. Akkoriban nem volt albérleti lehetőség,csak nagyon kevés.

A fiatalok 5-6 évig spóroltak,és szülői segítséggel, meg a szoc.pollal,hitellel vagy lakást vettek,vagy belevágtak a házépítésbe. Ebben nemcsak a rokonok,hanem a munkatársak,sok esetben még a munkahely is segített. (Anyaggal,fuvarral stb.) Ha megvolt a lakás,akkor sokan vettek hobbit,esetleg kocsit is.

Igaz,hogy nem éltek nagylábon,nem jártak minden hétvégén szórakozni,nem vettek meg minden divatos dolgot,nem jártak márkás cuccokban,mert fontosabb volt az önálló lakás.,Sőt még a gyerekeket is INGYEN tudták egyetemre járatni.

Soha nem hallottam,hogy bármelyik szülővel vita lett volna amiatt,hogy segítettek a gyerekeiknek. Ez csak újabban lett divat.

A rendszerváltás óta viszont,ha a szülő nem milliomos,vagy nem magasabb az átlagnáál a jövedelme, egy fiatal párnak esélye sincs lakáshoz jutni.

2010. máj. 12. 10:46
 20/38 anonim ***** válasza:

Régen a gyerekek úgy érezték nem csak jogaik hanem kötelességeik is vannak.

Örültek ha kaptak, de nem követelőztek.

Az együttélés azért is ment mert a fiatalok képesek voltak tolerálni, alkalmazkodni.Manapság ez már kiahalt tulajdonság.

2010. máj. 12. 10:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!