Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Erkölcsi kötelessége -e a...

Erkölcsi kötelessége -e a szülőnek erejéhez mérten lakáshoz segíteni a gyerekét?

Figyelt kérdés
Nyilvánvalóvá vált mára, hogy Magyarországon egy átlagos fizetéssel rendelkező huszonéves fiatalnak lehetetlen saját lakáshoz jutni ma Magyarországon kb. 26 éves kora előtt. Tudjuk, hogy nem köteles a szülő segíteni ebben, de vajon erkölcsileg kötelessége lenne -e? (persze lehetőségeihez mérten)
2010. máj. 12. 09:26
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
88%

Erkölcsi "kötelesség"ek közé tartozik szerintem: a szülőnek úgy nevelni a gyerekét,hogy az ugyanugy segitse őt idős krában,ha van fölös 20 milliója ,akkor szeirntem igenis köetelessége úgymond (legalábbis egy jóérzésü ember annak érzi) segiteni a gyerekét,az ő vére marad mindig!Viszont ez a dolog kétoldalú,a gyereknek ugyanőgy kötelessége "kiérdemelni" ezt, nem követelőzni . Viszont ezek a dolgok folyamatosan alakulnak a gyerek és a szülő között ,ahigy megszületett a csemete.

Én azon a véleményen vagyok,hogy egy normális családban kölcsönösen segiti egymást a gyerek és a szülő,anyagilag is igen.. ez például gusztustalan szerintem,hogy valakinek sokmilliói vannak félretéve célok nélkül,csakhogy legyen,és a felnőtt gyerekei albérletben laknak. Persze azt én sem tudhatom miért ilyen az apuka,az is meglehet hogy a gyerekek nem úgy viselkedtek sohasem,lehet hogy hálátlanok,gonoszak,stb ..

2010. máj. 12. 11:08
 22/38 anonim ***** válasza:
80%

Azért elég durva rossz szülőnek titulálni azt, aki felnevel egy gyereket, és utána meri élni a saját életét.

Ha gyűjt 20 milliót, az az ő dolga, lehet, hogy utazgatni akar egy élet munkája után. Nem kell az egész életet feláldozni a gyerekért, az ugyanolyan rossz, mintha nem törődne vele. Ha egy gyerekért mindent megteszek 18-20 évig, és kirepül, akkor jogosan kezdhetek el én is költekezni, ha van miből.

2010. máj. 12. 11:41
 23/38 anonim ***** válasza:
100%
Albérletben is lehet kezdeni az életet, egyáltalán nem ciki. Adósságokba verni felelőtlenül magad na az ciki.
2010. máj. 12. 12:17
 24/38 anonim ***** válasza:
44%

Régen sem volt könnyebb... haha ... jót röhögtem!

Aki régebben odafigyelt élelemes volt az most sem él olyan rosszul. Látom a mostani 40 felettieket, aki nekem osztja az észt ugye... hogy is kell ezt. Könnyű más f@szával verni a csalánt.

Bocs, de erre a mondatra tudnék cifrábbat is írni és bocs hogy nem a kérdésre válaszoltam.

Amúgy nem kötelessége a szülőnek hozzásegíteni gyermekét a lakásához, de milyen már az, mikor magának 26 M vásárol házat meg félrerakott pénz stb. A gyerek meg a válság miatt 75 e ft-os törlesztőt nyög 110 e fizuból (válság) és sz@rik rá nagy ívben.

Ismerek ilyet, igaz az ő hibája, mert fejjel a falnak döntés volt, de azért szerintem segíthetne neki.

2010. máj. 12. 15:22
 25/38 anonim ***** válasza:

Nem.

Kötelessége a gyereket elindítani az életben, azaz támogatni addig, amíg kitanul egy szakmát és a saját lábára tud állni. Kötelessége (lenne) a gyerek érzelmi nevelésével is legjobb tudása szerint foglalkozni. Kötelessége segíteni a gyerek világnézetének a kialakulását.

Ezen felül viszont nincs kötelessége. Persze jó, ha tud segíteni lakást szerezni, akár azzal is, hogy pár évig, amíg a fiatalok gyűjtenek, engedi, hogy nála lakjanak (ha van hol).

Viszont az érem másik oldala, hogy a fiataloknak kötelességük lenne az öreg szüleikkel foglalkozni, ápolni őket, társaságot nyújtani nekik, hogy szép időskoruk legyen.

2010. máj. 12. 16:35
 26/38 anonim ***** válasza:

Szerintem sem volt konnyebb regen sem, csak akkor az emberek sokkal nagyobb resze vette ki a reszet a hazepitesben, igy sok penzt meg tudtak sporolni. Szerintem sem kotelessege erkolcsileg a szulonek lakast vagy hazat venni, de ha megtehetik, akkor nagyon jo es szep dolog. Ahogy mar irtak elottem nagyon helyesen, a szulonek arra kell torekednie, hogy minel jobban sikeruljon kitanittatni a gyereket, tehat vagy egy jo szakmat tanuljon vagy jarjon egyetemre, foiskolara egy jo diplomaert. Ez a szulo felelossege is. Mert aztan, hogy felnott fejjel a gyerek hogy tud sporolni, felretenni, azon is mulik, hogy otthon mit latott. Ezt is meg kell neki tanitani. Ez is a szulo felelossege.

Ezenkivul a gyerektol is fugg, hogy megerdemli-e ezt a nagy aldozatot. Miert mondom ezt? A nagyszuleim nagyon rendes emberek voltak. Ledolgoztak egy eletet, tobb munkahelyuk volt egyszerre. Kaja, futes, ruha helyett inkabb a gyerekeikre koltottek. Mindkettot ki akartak tanittatni. Egyikuket sikerult, mert akarta. A masik a vilagert sem akart tanulni. 8 altalanosa lett csak meg, de dolgozni sem akart, pedig otthon nem ezt a peldat latta. Aki kitanult, megtanulta a penzt kezelni, pici szuloi segitsegevel tudott hazat venni a sajat penzebol. A masiknak, aki nem tanult, vettek a szulei egy hazat, berendeztek, azota is tamogatjak, pedig mar 60 eves elmult ez a "gyerek", es a szulei 80 folott vannak boven. Nem erte meg "kitartani", mert egy senkihazi. Semmije sem lenne, ha nem tamogatnak a szulok. Az ilyen ember nem erdemel tamogatast. Szoval a szulo fontolja meg, hogy a gyerek hogy banik a penzzel, milyen szemelyiseg, mert ha egy tekozlo, hiaba adja oda az egesz vagyonat, semmire sem fogja vinni.

2010. máj. 12. 16:38
 27/38 anonim ***** válasza:
15:22: azt mondod, hogy regen konnyebb volt? Nem valamilyen nosztalgia ez vagy az, hogy "mindenkinek konnyebb, mint nekem"? Erdekes, hogy mindenki szidja a szocializmust, a Kadar-rendszert, erre kiderul, hogy akkor sok szempontbol jobb volt eleg sok embernek...mert a mai 40-50-60 evesek mind akkor jutottak lakashoz, hazhoz. Akkor megsem volt olyan rossz a rendszer vagy semmi sem eleg jo egyeseknek...?
2010. máj. 12. 16:43
 28/38 anonim ***** válasza:
Hát persze annak isszuk a levét azóta is....
2010. máj. 12. 21:43
 29/38 anonim ***** válasza:

a szülői kötelesség a vállalt gyermeket gondozni, etetni, taníttani, betegen ápolni stb stb.

ezért még csak hála sem jár. ez minden szülő kötelessége aki gyereket vállal. ez valahol még jogilag is számonkérhető

a plusszt az ölelések, a szeretet, a közös játékok jelentik. ez,ami már nem kötelesség, hanem erkölcsi kötelesség, ha beszélhetünk kötelességről ebben a viszonylatban.

ezért meg azért nem jár a hálas, mert ezekért szó nélkül megkapja a hálát az a szülő, aki nem csak a minimumot adja a gyermekének.

a szülőnek nyomorgni azért, hogy a gyerekének lakást/autót stb vegyen egyáltalán semmilyen kötelessége.

Ha meg megtehetné könnyedén, már nem kötelesség. Szerintem minden szülő aki nem hal éhen ettől, megteszi.

Aki meg inkább éhen hal, az megérdemli.

röviden: nem

:)

2010. máj. 28. 10:56
 30/38 anonim ***** válasza:

Nem kötelessége. Az én szüleim se tudnának segíteni lakást venni de nem várom el tőlük. Nekem az bőven elég, hogy tisztességgel felneveltek és szeretetben nőttem fel. Szerintem ez a legfontosabb. 20 évesen költöztem el a párommal albérletbe azóta is együtt élünk. Mindketten dolgozunk, a közös lakásunkra meg majd spórolunk. :-)

egy 22 éves lány

2010. máj. 28. 14:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!