Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Én látom rosszul? Szerintetek...

Én látom rosszul? Szerintetek kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Bánt egy dolog, de anyósom szerint nincs igazam. Kíváncsi lennék, ki mit gondol erről:

Anyósom úgy döntött, hogy még életében minden unokájának ad egy bizonyos - nem kis - összeget. Az unokák felnőttek már, bár van aki még főiskolán tanul, kivéve a mi egyszem gyermekünket, aki még általános iskolás. Mindegyik unoka kézbe kapta a betétkönyvet két puszival. A mi gyerkőcünk pénze azonban a férjem testvéréhez került, hogy kamatoztassa különféle befektetésekben, a gyerek 18 éves koráig. Anyósom azt mondta, ezt a pénzt a tanulására szánja. Tudvalevő, hogy a testvérek között nem felhőtlen a viszony, ezért nem is valószínű, hogy ez az összeg valaha a kislányunké lesz. Mindamellett anyósom nagyjából kéthetente elmondja, hogy már milyen "sokat kamatozott a Katika pénze", elvárta és elvárja, hogy mindig hálásak legyünk.

Engem nagyon bánt, hogy a férjemet nem érezte elég felnőttnek (túl van már az ötvenen!), hogy egyenesen nekünk adja át a kicsinknek szánt összeget, ugyanakkor elvárja, hogy hálásak legyünk valami olyanért, amit a lányunk valószínűleg sosem fog megkapni.

Egyszer tettünk is egy próbát:

Kata tavaly elkezdett zongorázni, ugyebár itthonra kellett egy zongora. Kinéztünk egyet 170ezer forintért. Kértük anyóst, hogy a lányunk tanulására szánt pénz eddigi KAMATÁBÓL adjon egy keveset bele a zongorába, így a tőke megmaradna. Tulajdonképpen, csak a kamat (a rendszeres helyzetjelentései szerint) jóval több, mint a zongora teljes vételára, tehát akár azt is felajánlhatta volna, főleg, hogy tudta, hogy nagyon rosszul álltunk anyagilag. De ő "gondolkodási időt kért", majd másnap közölte, hogy beszélt a férjem testvérével és "nem adnak belőle". Pedig tudta, hogy akkoriban egy összegben nekünk ez nagyon megterhelő volt. Persze megvettük a zongorát hitelre, azóta is nyögjük a részleteket.

Még annyit hozzá kell tennem, hogy nagyon spórolósan, szépen élünk, egyikünknek sincs káros szenvedélye vagy elítélendő költekezési szokásai, szóval ezzel nem lehet indokolni, hogy nem mi "gondozzuk" a kislányunk pénzét.

Mit gondoltok erről? Természetes, hogy minden unoka a kezébe kapja a pénzt, az egyetlen kiskorúnak viszont nem a szülei kapják a betétkönyvet, hanem a nagybátyja?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2010. máj. 6. 06:28
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

"07:24-es: Pont ez az, hogy a lányuk nem kapott semmit (mert ugye nem náluk van ez az ajándék, ergo nem kaptak semmit), mégis köszönetet és hálát vár az anyós..."

Én meg pont azt írtam, hogy ha ad, akkor azt köszönjék meg, de ne várják el, nem azt írtam, hogy köszönjék meg a semmit.

2010. máj. 6. 07:58
 12/25 anonim ***** válasza:
De ismerős a történet, nekem is ilyen volt a nagymamám. Mikor nála nyaraltam (minden nyáron egy hónapot), édesapám mindig adott neki 50.000 Ft-ot arra az egy hónapra, ami 20 évvel ezelőtt még nagy pénz volt. Ezzel szemben csak zsíroskenyeret és lekvároskenyeret ehettem nála. Sem főtt étel nem volt, sem gyümölcs, sem fagyi, semmi. Nagymamám állítása szerint az a pénz, amit apukám adott neki, nem volt elég. Valahogy mégis anyukám testvéreinek minden nyáron drága dolgokat vett (abból a pénzből amit apukám azért adott neki, hogy fedezze a költségeimet). Végül meglepő módon semmit nem örököltem tőle, de mindenhol azt hangoztatta, hogy én kaptam a legtöbbet az unokák közül mert minden nyáron befogadott és a kis nyugdíjából tartott el.
2010. máj. 6. 08:23
 13/25 anonim ***** válasza:

Ez olyan igazságtalan! Jó, anyós pénze, azt csinál vele amit a akar, annak adja , akinek akarja. Ismerősöméknél is volt hasonló szitu, de ott a nagyszülőknek volt egy liblingje, ő karácsonyra 30ezret kapott,a többi unoka meg 5-5 ezret. Úgy kezelték, mintha ez "természetes" lenne, és az 5ezret is olyan úgy meg kellett köszönni.

Kérdező!

Hagyjátok a franciba. Felnőtt emberek vagytok, ahogy írtad, azt a pénzt nektek nektek kellett volna adnia, nem a nagybácsinak. Ráadásul (ha még így is dönt), nagybácsi milyen indíttatásból nem ad abból a pénzből, ami nem is az öve? A helyedben le se sz..nám. Mondd meg, hogy gyűjtögesse csak a nagybácsi ha ennyire nagy a bizalom, aztán majd költsék el közösen gyógyszerre. De akkor nem kell hallgatnod, hogy "Katika pénze" így meg úgy.

2010. máj. 6. 08:27
 14/25 anonim ***** válasza:
49%
Egészen felháborító az anyósod viselkedése! Én a helyedben összehívnám a családot, és nyíltan megkérdezném 1./ anyósodat, miért vár állandóan hálát tőletek egy olyan "adományért", amit tulajdonképpen a gyerek nagybátyjának adott, ha pedig a gyereketeknek szánta, miért nem az ötven feletti, megbízható apának adta? 2./ a nagybácsitól pedig megkérezném, hogy ő ezt hogy látja, mire is használja tulajdonképpen azt a pénzt? Ezt tisztázni kell, minden érintett jelenlétében! A nagymama nem köteles az unokáinak pénzt adni, de a gyerekei és unokái sem kötelesek hálálkodni valamiért, amit nem kaptak. Undorító dolog egy szűkölködő család előtt fitogtatni a pénzességét, ne pitizzetek neki, hanem tisztázzátok nyíltan és sürgősen.
2010. máj. 6. 08:30
 15/25 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem kell hálásnak lenni semmiért, de szerintem nem kell összehívni és kérdőre vonni, hogy miért nem nektek adta a saját pénzét, és a nagybácsit meg számon kérni, hogy tulajdonképpen mit csinált azzal a pénzzel amit ő kapott. Ez van, bele kell nyugodni.
2010. máj. 6. 08:37
 16/25 anonim ***** válasza:
Szerintem alapvetően igazad van, csak azt nem tudjuk, hogy mi motiválta anyóst, hogy a férjed testvérének adja a pénzt, miért nem adta a férjednek. De én mindenképpen ügyvéd előtt lefektetném, hogy - mivel az a kislányotok pénze, de ő még kiskorú, ezért ti a gondviselői határozhattok a pénz sorsáról - a testvér mit csinálhat a pénzzel, hogyan fektetheti be (tőzsde kizárása fontos) és konkrét dátummal, hogy mikor kell, hogy átadja a kislánynak. Ha vele valami történne, akkor xy-nak kell végigvinni a dolgot (felesége pl.). Tehát ne hagyjátok, ha olyan a testvér, hogy valószínűleg ebből a kislányotok nem látna egy fityinget sem. Szóval nem volt szép anyóstól, hogy nem ti őrzitek addig a pénzt, de mondom, nem tudjuk a miértet. Szerintem legfontosabb teendő, hogy mentsétek meg a kislányotoknak azt a pénzt, amit elvileg ő kapott. Sok sikert!
2010. máj. 6. 08:43
 17/25 anonim ***** válasza:
8:30-as vagyok. Nem azért kell összehívni és kérdőre vonni, hogy miért nem adott pénzt, hanem hogy miért hangoztatja azt, hogy adott? Én sem hívom össze a családomat és kérem számon anyámtól, hogy miért nem adott nekünk pénzt, viszont ő nem is beszél ilyeneket és nem vár hálát ezen a címen.
2010. máj. 6. 08:52
 18/25 anonim ***** válasza:
23%
Tök mindegy,kinek van igaza. Ő így döntött,ennyi. Tiszteletben kell tartani.Hálálkodni túlzás,de megköszönni igenis fontos,mások nem gondoskodnak ilyen komolyan az unokákkal..Neked csak azért csípi ez a szemedet,mert az anyósról van szó és mert pénzről..
2010. máj. 6. 08:55
 19/25 anonim ***** válasza:

Ha azt várja hogy hálálkodj a meg nem kapott összegért , meg kell neki mondani (Amit a kislány nem kapott meg , azért nincsen miért hálálkodnom ) ! Kész ennyi , nem kell foglalkozni vele ! Ki kell "lőnni" határozottan , de nem sértően ! Tudod nálunk is így megy !

Anyukámnak van egy húga !

Anyukám siket , de mégis dolgozik , van egy gyönyörű kishúgom , párja is van 12 éve már (apámtól elvált ) , mama kerek perec megmondta hogy ha ő meghal igazságosan lesz elosztva a ház a 2 lány között , ez úgy hangzott Anyámnak 25% Tündének 75% (Anyának csak a papa utáni 1/4-d rész jár ! Ugye milyen igazságos ??

Én kapok Karácsonyra , Húsvétra 3.000(!) .- ot , Tünde gyerekei (Fejenként 10.000.- ot kapnak !

Mert ez így fer ! Én mindig megköszönöm , de nagyon jól tudom milyen a mama , nem vagyok bunkó de sosem megyek hozzá el ! Sajnos az ember a rokonait nem válogathatja meg!

2010. máj. 6. 10:02
 20/25 anonim ***** válasza:
10:02-nek: Azért nem mész el a mamádhoz, mert "csak" 3 ezret ad húsvétra-karácsonyra? Szép.
2010. máj. 6. 10:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!