Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A feleségem pénzügyi zsákutca,...

A feleségem pénzügyi zsákutca, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Kezdjük az elején. A feleségem és én külön kasszán vagyunk. Ennek oka az én bizalmatlanságomhoz vezethető vissza. Nem mondanám, hogy ez teljesen az ő hibája, inkább a személyiségemből fakad, egész egyszerűen nem szeretek osztozkodni, az viszont tény, hogy megpróbáltuk eleinte közösen, de nem tudtunk annyit félretenni, amennyit elterveztünk.

A kiadást a következőképpen oldottuk meg: övé a lakás, az enyém pedig minden más. Ezalatt gondolok az élelmiszerre, a tisztálkodásra, rezsire, stb. Ezek a kötelező kiadások, ezen felül természetesen vannak egyéni igényeket kielégítő kiadások, pld telefonszámla, kisebb hitelek, ruhavásárlás, stb. Számokat most nem fogok írni, de látható, hogy az én kiadásaim nagyobbak, ezt alátámasztja az is, hogy én rendszeresen nyomon követem a költségeimet egy táblázatban, ahol a havi végösszeg olykor jóval meghaladja az övéit, főleg téli időszakban. Nekem ez nem probléma, de ennek ellenére mégis pénzügyi feszültség van közöttünk. Szerintem ennek két fő oka van:

- A fizetés. A jövedelmünk közel azonos, sőt, ha órabérbe lebontanám, az övé talán több is, viszont én megközelítőleg másfélszeresét keresem az övének. Hogy is van ez akkor? Az ledolgozott munkaóráimon kívül vállalok még munkát, túlórázom, stb. Csak említés szintjén, de a tavalyi évben több, mint 500 órát dolgoztam a rendes munkaóráimon kívül, szemléltetésképpen ez olyan, mintha egy évben 15 hónapot dolgoznék. Kicsivel többet is. Az innen befolyó keresetemet általában a hobbijaimra, az aktuális igényeimet kielégítő szolgáltatásokba fektetem, vagy egyszerűen csak félreteszem megtakarítás címszó alatt, a lényeg, hogy ezt az összeget sosem kalkulálom a kötelező kiadásokhoz. A feleségemet ez zavarja, olyan logika mentén halad, hogyha többet keresek, akkor többet is adjak bele a "közösbe". Csak azzal a változóval nem számol, hogy nekem ez a többlet rengeteg idővel és lemondással jár.

- A feleségem pénzügyi nem hozzáértése. Általában a hónap elején rendezi a kiadásait, így közvetlen fizetés után le is apad jövedelmének a fele, ellenben az enyémmel, mivel én többször fizetek, kevesebbet, de ebből annyit lát, hogy kevés a kiadásom. Nem tudja sajnos beosztani a pénzét, és túl is költekezi magát rendszeresen. Példának okán megbeszéltük, hogy a tavalyi egy költséghatékony karácsony lesz. A húgáéknak közös ajándékot vásároltunk, nem drágán, ahogy azt előzetesen megbeszéltük, majd egyedül visszament vásárolni, és vett nekik külön-külön ajándékot, nem is olcsón. Simán beletolt az ünnepekbe negyedmillió forintot, közben azt beszéltük, hogy a töredékéért fogunk vásárolni. Arra akarok ezzel célozni, hogy képtelen megálljt parancsolni magának.

Miután folyton-folyvást elfogy a pénze, hirtelen felindulásból úgy döntött, cseréljük meg a kiadásainkat. Hiába próbáltam neki észérvekkel elmagyarázni, táblázattal alátámasztani, hogy ő nem fog ezzel jól járni, kötötte az ebet a karóhoz, hogy az én kiadásaim sokkal kevesebbek. Hát legyen. Végül, nem lett igaza, de túl büszke elismerni a vereségét, és továbbra is engem hibáztat: sok fürdővizet használok, égetem a lámpákat, miért megy a tévé meg a laptop egyszerre, stb. Úgy érzem radikális változtatásokra van szüksége, de én tanácstalan vagyok, és már az őrület szélén állok a rigolyái miatt.

Ötletek?

2017. jan. 14. 11:43
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/88 anonim ***** válasza:
88%
Túl sok a pénzetek, az a gond. Ha az egyforma kereset ellenére hó közepén, a számlák kifizetése után már alig maradna kajára és megélhetésre, biztosan összetennétek, amitek van, hogy kihúzzátok a következő hónapig.
2017. jan. 14. 14:02
 52/88 anonim ***** válasza:
95%
A szüleimnél ez úgy működött, hogy anyám volt a pénzügyminiszter, ő gazdálkodott az összes jövedelemmel, mert ő értett hozzá jobban. A nagyobb döntéseket megbeszélték, pl. házvásárlás, kocsi, felújítás stb., ha apám akart valamit, leültek és átnézték, hogyan lenne kivitelezhető, mennyi ideig kell spórolni rá, milyen plusz pénz várható stb, anyám pedig időnként beszámolt, hol tart a projekt. Egyebekben anyám intézett mindent a számláktól a kajapénzig, lakáskasszáig stb, apámnak havi zsebpénze volt. Nem mindenkinél kivitelezhető a rendszer, náluk működött, mert apám is belátta, hogy az öreglány szinte a semmiből is tud főzni, átlag jövedelemből a nulláról kezdve családi házat, autót venni és fenntartani, három gyerekből diplomás embert nevelni és kezdőtőkét adni nekik, minden évben családi nyaralást szervezni, nyugdíjasként is két autót fenntartani, házat szépíteni, kettecskén utazásokat finanszírozni, unokákat nyaraltatni. 51 éve együtt vannak.
2017. jan. 14. 14:02
 53/88 anonim ***** válasza:
85%
14:02 Anyud nem akar könyvet írni róla? Nekem jól jönnének ilyen tanácsok :)
2017. jan. 14. 14:06
 54/88 gömbicica ***** válasza:
44%

54-es!!! Pont az jutott eszembe, miknt 55-nek.

Gratulalok a szuleidnek. Mai fiatalok kozul vajon hanyan ernek meg ennyi ev kozos eletet????

2017. jan. 14. 14:11
 55/88 anonim ***** válasza:
86%
#55-ös: ésszel kell költeni és kevesebbet, mint amennyit megkeresel. A jóisten is írhat erről könyvet, ha nincs esze hozzá annak, aki olvassa.
2017. jan. 14. 14:18
 56/88 anonim ***** válasza:
83%
14:18 Nem olyan könnyű ezt megvalósítani. Én pl. arra gondoltam, hogy hogyan lehet úgy kajálni, hogy kevésből jöjjön ki stb. Mi a barátommal még összeköltözni sem tudtunk még, mert baromi drágák az albérletek, külön városban élünk és ilyen fiatalon a semmire nehéz belefogni a közös életbe, mert ott a bizonytalanság érzet
2017. jan. 14. 14:21
 57/88 anonim ***** válasza:
87%
Neked sincs sok pénzügyi hozzáértésed. A számlákat célszerű mi el hamarabb kifizetni és nem halogatni.
2017. jan. 14. 14:22
 58/88 anonim ***** válasza:
95%
#56: Majd megkérdezem tőle.:-) Egyébként tényleg lehetne az életéből bestsellert írni, nagyon durva gyerekkora volt, regényben sem olvastam olyat, amiket ő elmesélt.
2017. jan. 14. 14:23
 59/88 anonim ***** válasza:
82%
Kedves kérdező. Ugye tudod, hogy a félretett "pénzed" jogilag közös? Nehogy pofára ess.
2017. jan. 14. 14:26
 60/88 anonim ***** válasza:
31%
#58: ne is haragudj meg, de ha nicsn annyi eszed magadtól, hogy megnézd, hol mi a legolcsóbb, megtervezed egy hétre előre, hogy miket főzöl és kreativitásod sincs, hogy kihozz olcsó kajákat, mint pl rakott zöldség, paprikáskrumpli, lecsó, csirkemell rizsel stb., ezen senki nem tud segíteni. Józan paraszti ész kell/kéne...
2017. jan. 14. 14:33
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!