Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A feleségem pénzügyi zsákutca,...

A feleségem pénzügyi zsákutca, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Kezdjük az elején. A feleségem és én külön kasszán vagyunk. Ennek oka az én bizalmatlanságomhoz vezethető vissza. Nem mondanám, hogy ez teljesen az ő hibája, inkább a személyiségemből fakad, egész egyszerűen nem szeretek osztozkodni, az viszont tény, hogy megpróbáltuk eleinte közösen, de nem tudtunk annyit félretenni, amennyit elterveztünk.

A kiadást a következőképpen oldottuk meg: övé a lakás, az enyém pedig minden más. Ezalatt gondolok az élelmiszerre, a tisztálkodásra, rezsire, stb. Ezek a kötelező kiadások, ezen felül természetesen vannak egyéni igényeket kielégítő kiadások, pld telefonszámla, kisebb hitelek, ruhavásárlás, stb. Számokat most nem fogok írni, de látható, hogy az én kiadásaim nagyobbak, ezt alátámasztja az is, hogy én rendszeresen nyomon követem a költségeimet egy táblázatban, ahol a havi végösszeg olykor jóval meghaladja az övéit, főleg téli időszakban. Nekem ez nem probléma, de ennek ellenére mégis pénzügyi feszültség van közöttünk. Szerintem ennek két fő oka van:

- A fizetés. A jövedelmünk közel azonos, sőt, ha órabérbe lebontanám, az övé talán több is, viszont én megközelítőleg másfélszeresét keresem az övének. Hogy is van ez akkor? Az ledolgozott munkaóráimon kívül vállalok még munkát, túlórázom, stb. Csak említés szintjén, de a tavalyi évben több, mint 500 órát dolgoztam a rendes munkaóráimon kívül, szemléltetésképpen ez olyan, mintha egy évben 15 hónapot dolgoznék. Kicsivel többet is. Az innen befolyó keresetemet általában a hobbijaimra, az aktuális igényeimet kielégítő szolgáltatásokba fektetem, vagy egyszerűen csak félreteszem megtakarítás címszó alatt, a lényeg, hogy ezt az összeget sosem kalkulálom a kötelező kiadásokhoz. A feleségemet ez zavarja, olyan logika mentén halad, hogyha többet keresek, akkor többet is adjak bele a "közösbe". Csak azzal a változóval nem számol, hogy nekem ez a többlet rengeteg idővel és lemondással jár.

- A feleségem pénzügyi nem hozzáértése. Általában a hónap elején rendezi a kiadásait, így közvetlen fizetés után le is apad jövedelmének a fele, ellenben az enyémmel, mivel én többször fizetek, kevesebbet, de ebből annyit lát, hogy kevés a kiadásom. Nem tudja sajnos beosztani a pénzét, és túl is költekezi magát rendszeresen. Példának okán megbeszéltük, hogy a tavalyi egy költséghatékony karácsony lesz. A húgáéknak közös ajándékot vásároltunk, nem drágán, ahogy azt előzetesen megbeszéltük, majd egyedül visszament vásárolni, és vett nekik külön-külön ajándékot, nem is olcsón. Simán beletolt az ünnepekbe negyedmillió forintot, közben azt beszéltük, hogy a töredékéért fogunk vásárolni. Arra akarok ezzel célozni, hogy képtelen megálljt parancsolni magának.

Miután folyton-folyvást elfogy a pénze, hirtelen felindulásból úgy döntött, cseréljük meg a kiadásainkat. Hiába próbáltam neki észérvekkel elmagyarázni, táblázattal alátámasztani, hogy ő nem fog ezzel jól járni, kötötte az ebet a karóhoz, hogy az én kiadásaim sokkal kevesebbek. Hát legyen. Végül, nem lett igaza, de túl büszke elismerni a vereségét, és továbbra is engem hibáztat: sok fürdővizet használok, égetem a lámpákat, miért megy a tévé meg a laptop egyszerre, stb. Úgy érzem radikális változtatásokra van szüksége, de én tanácstalan vagyok, és már az őrület szélén állok a rigolyái miatt.

Ötletek?

2017. jan. 14. 11:43
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/88 anonim ***** válasza:
24%

Nalunk igy mukodik

Pasi : netto 230-260e gyerekkedvezmennyel (a minusz 33% levonas utan saiat hitele) - albi rezsi telefonok berletek egyebb kotelezok

40e sajat hitel meg + egy bevasarlas

Neki marad kb a vegere 10e kolto penz

No : netto 210e gyerekkedvezmeny nelkul (havi 70-80e amit majd visszaigenyel) elelmiszer tisztito es tisztalkodo autobiztositas tankolas gyerekek kiadasai ebedpenz zsebpenz stb... Es megtakaritasba megy 50-60e havonta

6 eve mukodik ez a rendszer es jol

Ha nem igy csinalnank akkor a pasi mar 10en eltapsolna az osszes bevetelt

2017. jan. 14. 13:19
 42/88 anonim ***** válasza:
19%
Ja és kérdező.Elgondolkodnék azon,hogy csinltassak egy házassági vagyonjogi szerződést.Amint látod páran már a saját félretett kis pénzedet is megosztanák olyannal,akinek semmi munkája nem volt annak a megteremtésében.Azt egy szép napon ugrik a bicikli,az ára meg feleződik. Az házassági vagyonjog ilyen furcsaságai miatt szoktak külön szerződést kötni.
2017. jan. 14. 13:20
 43/88 A kérdező kommentje:

Nem sajnálom tőle a ruhát, a cipőt, a fodrászt, semmit. Csupán véleményem szerint felesleges a harminc pár cipő mellé egy harmincegyedik is, és amikor ezt szóvá teszem, képes megmagyarázni, hogy miért is kell valójában. Elfogadom, de ettől kezdve ne beszéljünk bizalomról, meg közös számláról, ha szerinte reális a harmincegyedik cipő vásárlása. Párhuzamot pedig főleg ne vonjunk a biciklim között - amit rendszeresen használok -, és a cipő között, ami egyszeri használat után elfoglalja a végtelen időkre kárhoztatott helyét a szekrényben.

Lehet éretlen vagyok a házassághoz - ha már ennyien leírtátok -, nem vitatom az igazatokat, viszont annak idején is ilyen voltam, így fogadott el, ezen változtatni nem fogok.

2017. jan. 14. 13:24
 44/88 anonim ***** válasza:
82%

44: Neki meg a biciklid felesleges, mert ő nem biciklizik. Kölcsönösen el kéne egymást fogadni.

Mondjuk ezt már a házasság előtt meg kellett volna tenni :)

Nekem is van legalább 30 pár cipőm, de sose szólt érte a párom. Sőt, még megtakarításom is van, plusz munka nélkül is! :D

Amíg nem úgy vásárol valaki, hogy ezért elmarad a számlákkal, addig nem hiszem, hogy gond lenne.

Gondolom, a feleséged sem mániákus vásároló. Én sem hetente vásárolok valami újat. Van, ami már ezer éves, de semmi baja, ezért is halmozódtak fel.

2017. jan. 14. 13:28
 45/88 anonim ***** válasza:
80%
Az ő véleménye szerint meg valszeg fölösleges egymillióért biciklit venni.:-) Nő vagyok, de én se értem, minek 30 pár cipő, viszont nem is ez a lényeg. Ha együtt akartok maradni, tényleg az lenne a célszerű, hogy fizessétek közös számláról a közös kiadásokat és a közös megtakarítást, de mást nem. Ami ezen felül van, abban jussatok konszenzusra. Ha ő a maradék pénzét eltapsolja hülyeségekre, akkor így járt, amennyiben meg tudtok egyezni, hogy a te pluszmunkád a hobbidat fedezi, akkor nincs oka arra, hogy reklamáljon.
2017. jan. 14. 13:37
 46/88 A kérdező kommentje:

Nem számítottam ennyi reakcióra, köszönöm, hogy vettétek a fáradságot, és írtatok.

Ami azt illeti, én is saras vagyok, de most ebbe nem szívesen folynék bele, meg kedvem sincs. Éretlen vagyok, hülye döntés volt megházasodni.

2017. jan. 14. 13:46
 47/88 anonim ***** válasza:
87%

Ahogy már sokan leírták:

-nyitni egy közös számlát, a közös költségek felét mindketten beállítjátok, hogy automatikusan átutalja a ti számlátokról a bankotokból minden hónap x. napján, a közös számláról pedig csoportos beszedéssel fizettetni a közös költségeket.

-a saját számlátokon maradt pénzzel pedig mindenki úgy rendelkezik ahogy kedve szottyan.

2017. jan. 14. 13:49
 48/88 anonim ***** válasza:
70%
Jézus... Váljatok el még mielőtt véletlen gyereket csináltok, mert akkor aztán itt elszabadul a pokol.
2017. jan. 14. 13:53
 49/88 anonim ***** válasza:
82%

Nézd, neked a 31. cipő tűnik tök feleslegesnek, lehet neki a te, szerinted is, költséges hobbyd.

A te gondod az, hogy te a hobbyd miatt pluszban dolgozol, ő meg a cipői miatt nem. Ami végülis valahol érthető.

Viszont én nem nem tudnék így élni nőként. Eleve az évi 500 munkaórát a közös életetek róvására teljesíted, és gondolom, a hobbyd is időigényes lehet.

Csak én nem cipőkkel vigasztalódnék.:)

Azt valahogy nem is értem, miért érzed pénzügyi hozzánemértésnek, hogy ő a hónap elején rendezi a kiadásait. A havi rendszeres kiadások nem csökkennek attól, hogyha halasztgatjuk őket. Esetleg előfordulhat, hogy a hónap végén már nincs pénz rájuk. Mert cipőt kell venni közben.:)

Végülis okos dolog kifizetni a számlákat, ameddig van miből.

2017. jan. 14. 13:53
 50/88 gömbicica ***** válasza:
47%

37 eve vagyunk egyutt. Sose volt kulon kassza.

Ha volt penz volt, ha kevesebb maradt hovegen, akkor maradt a sporolas kajaval.

Szamlakat felretettuk, aztan nem volt semifele naploiras, meg tablazat. Mifenenek ? Ami maradt, azt beosztottuk.

Most, hogy kicsit tobb van, attol meg nem szorja egyikunk se esztelenul.

Ha nincs meg gyereketek, lehet hogy a kulon ut jobb lenne. Nem??

2017. jan. 14. 13:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!