A feleségem pénzügyi zsákutca, mit tegyek?
Kezdjük az elején. A feleségem és én külön kasszán vagyunk. Ennek oka az én bizalmatlanságomhoz vezethető vissza. Nem mondanám, hogy ez teljesen az ő hibája, inkább a személyiségemből fakad, egész egyszerűen nem szeretek osztozkodni, az viszont tény, hogy megpróbáltuk eleinte közösen, de nem tudtunk annyit félretenni, amennyit elterveztünk.
A kiadást a következőképpen oldottuk meg: övé a lakás, az enyém pedig minden más. Ezalatt gondolok az élelmiszerre, a tisztálkodásra, rezsire, stb. Ezek a kötelező kiadások, ezen felül természetesen vannak egyéni igényeket kielégítő kiadások, pld telefonszámla, kisebb hitelek, ruhavásárlás, stb. Számokat most nem fogok írni, de látható, hogy az én kiadásaim nagyobbak, ezt alátámasztja az is, hogy én rendszeresen nyomon követem a költségeimet egy táblázatban, ahol a havi végösszeg olykor jóval meghaladja az övéit, főleg téli időszakban. Nekem ez nem probléma, de ennek ellenére mégis pénzügyi feszültség van közöttünk. Szerintem ennek két fő oka van:
- A fizetés. A jövedelmünk közel azonos, sőt, ha órabérbe lebontanám, az övé talán több is, viszont én megközelítőleg másfélszeresét keresem az övének. Hogy is van ez akkor? Az ledolgozott munkaóráimon kívül vállalok még munkát, túlórázom, stb. Csak említés szintjén, de a tavalyi évben több, mint 500 órát dolgoztam a rendes munkaóráimon kívül, szemléltetésképpen ez olyan, mintha egy évben 15 hónapot dolgoznék. Kicsivel többet is. Az innen befolyó keresetemet általában a hobbijaimra, az aktuális igényeimet kielégítő szolgáltatásokba fektetem, vagy egyszerűen csak félreteszem megtakarítás címszó alatt, a lényeg, hogy ezt az összeget sosem kalkulálom a kötelező kiadásokhoz. A feleségemet ez zavarja, olyan logika mentén halad, hogyha többet keresek, akkor többet is adjak bele a "közösbe". Csak azzal a változóval nem számol, hogy nekem ez a többlet rengeteg idővel és lemondással jár.
- A feleségem pénzügyi nem hozzáértése. Általában a hónap elején rendezi a kiadásait, így közvetlen fizetés után le is apad jövedelmének a fele, ellenben az enyémmel, mivel én többször fizetek, kevesebbet, de ebből annyit lát, hogy kevés a kiadásom. Nem tudja sajnos beosztani a pénzét, és túl is költekezi magát rendszeresen. Példának okán megbeszéltük, hogy a tavalyi egy költséghatékony karácsony lesz. A húgáéknak közös ajándékot vásároltunk, nem drágán, ahogy azt előzetesen megbeszéltük, majd egyedül visszament vásárolni, és vett nekik külön-külön ajándékot, nem is olcsón. Simán beletolt az ünnepekbe negyedmillió forintot, közben azt beszéltük, hogy a töredékéért fogunk vásárolni. Arra akarok ezzel célozni, hogy képtelen megálljt parancsolni magának.
Miután folyton-folyvást elfogy a pénze, hirtelen felindulásból úgy döntött, cseréljük meg a kiadásainkat. Hiába próbáltam neki észérvekkel elmagyarázni, táblázattal alátámasztani, hogy ő nem fog ezzel jól járni, kötötte az ebet a karóhoz, hogy az én kiadásaim sokkal kevesebbek. Hát legyen. Végül, nem lett igaza, de túl büszke elismerni a vereségét, és továbbra is engem hibáztat: sok fürdővizet használok, égetem a lámpákat, miért megy a tévé meg a laptop egyszerre, stb. Úgy érzem radikális változtatásokra van szüksége, de én tanácstalan vagyok, és már az őrület szélén állok a rigolyái miatt.
Ötletek?
# 28
Mintha pont őt hallanám. Mókás. :D
Természetesen nem, viszont apró különbség, hogy nekem az évek során lett annyi félretenni való pénzem, hogy nyugodt szívvel befektessek egymillió forintot egy biciklibe. Sokat dolgoztam, sokat spóroltam érte, emiatt most érezzem magam szarul?
Attól, hogy van egy költséges hobbid, még lehetsz házas, nincs ezzel gond.:-) Nem ezért vagytok éretlenek - ti ketten együtt - a házasságra, hanem azért, mert nem tudtok együttműködni. Külön-külön kezelitek a jövedelmeteket, holott gazdasági közösség vagytok - számomra ez teljesen elképzelhetetlen egy házasságban.
Le kéne ülni és megbeszélni, hogy mennyi az ÖSSZ jövedelem, ebből mennyi a kötelező kiadás (rezsi, kaja stb.), mennyi az, amit MINDENKÉPP félretesztek - erre célszerű betéti számlát vagy egyebet nyitni, beállítva, hogy automatikusan át is menjen rá a pénz -, és nagyjából kinek mik a tervei, arra mennyi marad. Utóbbit rendszeresen érdemes megbeszélni, azt is, hogy adott hónapban mekkora keret van rá. Ezt a fajta kommunikációt hiányolom alapvetően a kapcsolatból, a feleséged rendszere ugyanis (ti. hogy hónap elején minden számlát kifizet) teljesen rendben van, nem emiatt költekezi túl magát. Az pedig teljesen lényegtelen házasságban, hogy kinek mennyi a jövedelme, ugyanis minden közös, még az egymilliós biciklid is.:-)
33: de neki miért kéne rosszul éreznie magát? Annyira nem bánhat rosszul a pénzzel, ha kifizeti a ráeső közös kiadásokat, ezen felül pedig még arra is jut neki, hogy vásároljon ezt-azt magának. Ez alapján egyáltalán nem pénzügyi analfabéta.
Neked meg azért van félretett pénzed, mert van plusz munkád. Ergo, ha nem lenne plusz munkád, akkor kb. neked is annyi pénzed lenne, mint a feleségednek. Akkor te is pénzügyi analfabéta lennél? Csak mert nem vállaltál még plusz munkát?
És ha tőled nem szabad sajnálni a biciklit, akkor te miért sajnálod tőle azt, amire ő költ?
Undorító, hogy milyen lekezelően beszélsz a feleségedről. Ha ilyen rossz véleményed van róla, akkor minek vetted el?
Egyébként meg alapban gáz, hogy külön kassza van egy házasságban és azon marakodtok, hogy kinek a hobbija, vágya a fontosabb. Ti nem vagytok társak, nem vagytok egy család.
77%
Gondolom te se hiszed el,amit írsz.Ha a nő úgy költi el ruhákra a pénzt,hogy nem marad másra,az nem egyenértékű azzal,ha a férfi úgy költi el a pénzét biciklire,hogy abból marad is. Addig nyújtózkodj amíg... mit nem értesz ezen?
"nekem az évek során lett annyi félretenni való pénzem,"
Nem, drágám, NEKTEK, KÖZÖSEN lett ennyi félretett pénzetek. Mint ahogy a "kisebb hitelek" is közösek.
A feleségednek megfelel a külön kassza?
Lehet hogy meg szereti, nem ért vele egyet csak belement a kedvedért. Aztán megbánta és most (akár tudat alatt is) szabotálja a rendszert.
26: De neked sincs pénzed. Csak te nem rögtön rendezed a kiadásokat, hanem hónap közben folyamatosan. A végeredmény ugyanaz.
Talán azért gondolja a feleséged, hogy neked van pénzed, mert neki is úgy állítod be, hogy ezzel neked több lenne, pedig nincs több.
Amit félreraktál az meg a plusz munkából van. Tök olyan, mint azzal akarnád a saját önbecsülésed növelni, hogy a feleségedet rossznak állítod be.
Ezt a baromságot... Nyissatok egy közös számlát, arra tegyetek be minden hónapban mindketten ugyan annyit és arról fizessétek a kötelező kiadásokat a többivel meg mindenki azt csinál amit akar és kész.
Vagy váljatok el és járjatok össze dugni, mert a házasságnak sok értelme így nincs, mert nem haladtok sehova közösen, csak azt lesitek mennyit költ a másik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!