Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A helyemben mit csinálnátok?

A helyemben mit csinálnátok?

Figyelt kérdés

19 éves fiú vagyok, van egy 12 éves húgom, anyukám meghalt, apám alkoholista, amit tagad.

Jelenleg OKJ tanfolyamra járok, de sajnos megbuktam.Augusztus végén lesz a pótvizsga, és nem tudom mit csináljak.

Itthon tarthatatlan a helyzet, apám minden pénzt eliszik, rendszeresen előfordul,hogy nincs itthon ennivaló, például most.Egy száraz zsömle van a konyhában, azon kívül tényleg semmi, de semmi más.Meg persze bor,sör, pálinka, az fontos úgyis.

A húgom jelenleg táborban van, de gyakran van,hogy itthon van, és nincs mit enni.

Ha tudok, iskola mellett is dolgozok, de nehéz, és többek között ez is közrejátszott a bukásomban.

Van egy kutyánk is, neki is kell enni adni, az oltásokat fizetem, ha apám nem ad (márpedig nem ad) a húgomnak is én veszek ennivalót, vagy adok rá pénzt, és lényegében semmim nem marad.

Alig van ruhám, amiket hordok azokat is mind anyukám vette mikor még minden rendben volt, amióta ő meghalt nincs új ruhám.

Semmire nincs pénzem, nem érzem jól magam így, folyamatosan stresszelek, és tudom,hogy többre vagyok képes, úgy gondolom jól bánok a pénzzel, és nem kell így élnem ezzel a r*****k alkoholistával.

Kollégium, rokon szóba sem jöhet, a húgom, és a kutya nélkül sehová sem megyek.

Tudom,hogy lehetne szólni különböző hatóságoknak, de akkor elviszik a húgomat, és azt sem ő, sem én nem akarom.

Élnek nála rosszabbul is gyerekek a szüleikkel, nem áll az éhhalál szélén, de hogy nem kapja meg azt amit egy ennyi idős gyereknek meg kéne az biztos.

Sajnálnám elveszni ezt az egy évet amit bejártam az iskolába, de nem tudom,hogy kibírok e még egyet, főleg hogy most megbuktam, megint vagy dolgozok, vagy tanulok a pótra.Ha dolgozok nem halunk éhen, de megbukok.Ha nem dolgozok, nem lesz mit enni, és talán átmegyek.

Van jogosítványom, jelenleg egy pizzériában dolgozok, és így nyáron heti 6 napot dolgozva jól keresek, de számlát is fizetek itthon meg szinte minden ami van az nekem köszönhető.Itt bármi tönkremegy, az soha többé nem lesz megjavítva apám részéről.

Szeretnék még tanulni, hogy befejezzem az iskolát, és ott van egy csomó barátom, akikkel meg fog változni a viszony ha nem oda járok, talán el is veszítem őket.

Iskola nélkül gépkocsivezetőként,akár kamionosként képzelem el a jövőmet, amiben van pénz.

Az iskolában autószerelőnek tanulok, abból is megtudnék élni, és jobban tetszene.

2016. aug. 10. 13:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
19%

- Abbahagynám a sulit, és néznék levelezős képzéseket, amikre be lehet járni szombaton. Ha államira kevés lenne a pénzem, felvenném a diákhitelt.

- Így már tudnék teljes állást vállalni, illetve amíg megkapom az első fizetésem, eladnék pár -már nem használt- dolgot, ha kell, bútort is.

-Ha már túl lennék a próbaidőn, kivennék egy albérletet, ahova elköltöznék a hugommal, átiratnám a nevemre a családit, lennék a felelős gyámja, apukámnak pedig minden hónapban bevásárolnék alap élelmiszereket, hogy ne haljon éhen, és megpróbálnám meggyőzni az elvonóról.

De tisztás távolban lennék tőle, és a hugomat is elvinném.

2016. aug. 10. 13:14
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nincs rokonotok, akihez elköltözhetnétek? Egy nagyi, nagybácsi/néni?

Tesódnak iskolába ne felejts el majd rászorultsági alapon ingyenes étkezést és tankönyvet intézni. Önkormányzathoz érdemes volna bemenni, hátha tudnak valamivel segíteni.

2016. aug. 10. 13:18
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem lehet valahogy elintézni, hogy a hugodnak te legyél a gyámja?

Akkor fel tudnád venni a családi pótlékot, és kérhetnél különféle támogatást, segélyt az önkormányzattól.

E mellett amennyire lehet, megpróbálnék lakáson belül szeparálódni, és külön kasszán élni. Zárható szoba pl?

Emellett a lehetőségeidhez képest tanulj a pótvizsgára. Nem lesz könnyű, de ez egy viszonylag rövid időszak, át lehet vészelni.

2016. aug. 10. 13:18
 4/12 A kérdező kommentje:

Minden ami ingyenes el van intézve már, ezeket apám intézi, mert neki érdeke,hogy minél kevesebbet kelljen ránk költenie.

Persze ha kérdezik,hogy miért nem tud megélni, akkor azért mert mi annyit eszünk, hogy azt nehéz fizetni. (mivel az étkezésre azt mond amit akar, tehát ő saját bevallása szerint 5 ezer forintot költ egy reggelire, amiben nincs ebéd.Ez tartalmaz zsömlét,párizsit, és társait, ezer forintot szigorúan nem meghaladva.Így a végtelenségig eltud számolni, ha el kell mondani,hogy hová tűnt a pénz.Régebben a számlák is 30 ezer forint/csekk volt, de aztán rájött,hogyha azt meg kell mutatni, akkor még a gáz sem éri el télen a 20-at, úgyhogy ezt feladta, de legalább annyit eszünk, hogy azt nem tudja fieztni)

2016. aug. 10. 13:21
 5/12 anonim ***** válasza:
64%

Gyámügy mit szól ehhez? Nem vennéd a nevedre a húgodat?

Suliban nem tudsz méltányosságot/egyéni tanrendet kérni? Estire nem tudod átkérni magad?

Nincs más rokon, ahová el tudtok költözni?

VAgy ismerős/barát? Esetleg albérletház? (Itt szobát fürdővel tudtok bérelni.)

Mindenképpen külön kellene mennetek édesapádtól, egyértelmű, hogy az iszákossága miatt ez az anyagi helyzet.

2016. aug. 10. 13:23
 6/12 anonim ***** válasza:

Nehéz erre hasznos tanácsot adni. Őszintén tisztellek a kitartásodért és rátermettségedért.

OKJ-s képzésen ha jól értettem akkor autószerelőnek tanulsz, ezzel az a probléma, hogy ahhoz, hogy legyen egy saját műhelyed amiből jól meglehet élni, ahhoz kell egy kisebb nagyobb tőke, ami szerintem sajnos nem áll a rendelkezésetekre. Ha valakihez elmész dolgozni, akkor meg nem fogsz jól élni belőle.

A gépkocsivezetői állás jó lehet, viszont ahhoz is kell több százezer...

Diákhitel megoldás lehet pár évig, amíg jön de ha azt vissza kell fizetni... én felvettem és már 5 éve törlesztem sose akar vége lenni. Én nem ajánlom.

Visszatérve a kamionsofőr álláshoz, az lehet a megoldás, ha bejelentett munkanélküli vagy, akkor van lehetőség ingyenes "C" kat. képzésre (de minden vizsgának elsőre sikerülnie kell!) és utána el lehet helyezkedni már valahol sofőrként (még akár Volán társaságnál is, ők kifizetik a "D" kategóriát, csak alá kell írni náluk pár évet, de gondolom az nem gond)

2016. aug. 10. 13:24
 7/12 anonim ***** válasza:
A Waberers-nél felvesznek kamion jogosítvány nélkül, kitaníttatnak és utána alkalmaznak is. Nézz utána.
2016. aug. 10. 13:27
 8/12 anonim ***** válasza:
Szerintem dolgozz,hogy legyen pénzetek.És később eltudtok költözni albiba.Aztán meg elkezdheted a tanfolyamot.Amúgy valamiről szerintem itt le kell mondanod...
2016. aug. 10. 16:17
 9/12 anonim ***** válasza:
Mi a helyzet a nagyszülőkkel???
2016. aug. 10. 16:56
 10/12 A kérdező kommentje:
Nincs nagyszülő se rokon, vagy ha van is, nem tartjuk velük a kapcsolatot régóta.
2016. aug. 10. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!