SOS! Hogyan szerezhetnék segítséget Édesanyámnak?
Édesanyám sajnos súlyosan beteg, egy szívembólia és egy agyi infarktus következtében féloldalasan teljesen lebénult, a másik oldala pedig le van gyöngülve, így szinte teljesen mozgásképtelen, már közel három éve szinte csak az ágyban fekszik.
Súlyos pszichés problémái vannak, egyrészt nehezen tudja földolgozni azt, h ilyen állapotba került, másrészt súlyosan depressziós, sajnos pszichés problémái kezeletlenek, egyszer sem járt pszichológusnál, pedig van beutaló stb. de egyszerűen nem hajlandó már két éve.Mostanra már testileg is annyira leromlott az állapota, h nem is nagyon tudjuk megoldani, a pszichológushoz való szállítást.Nem tudom pontosan, h milyen jellegű lelki gondok vannak, de sokszor rendkívül sértődékeny, lehangolt, sírógörcsei vannak, már-már szinte paranoiás olykor, sokszor pedig sajnos agresszív ellenem fordul, nem hajlandó beszedni gyógyszereit, és amit el tud érni,azt dobálja a szobában, tör-zúz. Sokszor napokig nem hajlandó ételt fogyasztani, inni is csak keveset iszik, olyankor nem lehet hozzászólni sem, mert rögtön nagyon durva hangnemben válaszol.Már lassan 3 éve én ápolom szinte 24 órában, de nagyon nehéz, mivel sokszor nem hajlandó együttműködni egy kicsit sem, nem lehet vele szót érteni.Mindenféle ételt visszautasít, ugyanakkor telefonálgat, h én megtagadom tőle azt, pedig szinte éhen hal, de én nem adok, mert nem vásárolok be.Szerintem valami pszichés segítségre lenne szűksége, mert ez így azt gondolom, h nem egészen normális, és hosszú távon nem vezet semmire, nem tudom mit tegyek, h segítséget kapjon.Ha így folytatódik, akkor csak egyre rosszabb állapotba fog kerülni, egyébként öngyilkossági kísérletei is voltak már sajnos.Mit tegyek?
25/F
75%:
Igen, persze, mondtam, h állnánk az útiköltségét (3 km), és hogy meghálálnánk, de ő kategórikusan elutasította a dolgot, úgy magyarázta, h neki munkaidőben a rendelőjében kell lennie, munkaidőn kívül pedig nem dolgozik, vagy nem dolgozhat.Próbáltam más településről is szerezni segítséget, de mind azt mondták, h ők nem ide illetékesek, forduljak a területileg illetékeshez.
Sajnos mostanra már annyira rossza az állapota(testileg), h nem lehet kimozdítani, ülve még személygépkocsiban sem szállítható, egyébként is elutasítja a kimozdulást, mert szégyenli, h ilyen állapotba került, de mint írtam nem is megoldható, már annak is örülök, ha sikerűl kitámogatnom mindenféle segédeszközzel WC-re, mivel ha napok óta nem evett, vagy újabban (az orvos szerint) idegi alapon mindet kihány, akkor annyira legyöngül, h alig tud mozdulni.Ilyenkor persze mentőt hívok, és kórházba kerül, de onnan rendszeresen csak egy infúziót kap, fölírnak hányáscsillapítót, és néhány óra múlva hazaszállítják.Sajnos amióta bezárták a helyi kórházat, azóta az a kórház ahova most viszik innen a betegeket túl van terhelve (mondják), legutóbb is úgy hozták haza az éjszaka közepén a betegszállítók, h többször hányt a kocsiban is, tehát ugyanolyan állapotban, mint amikor bevitettem kb. 5 órával azelőtt, annyi történt, h adtak neki egy infúziót, h ne száradjon ki.
Én pedig sajnos szintén nem tudok kimozdulni, mert 24 szinte 24 órában kell, h mellette legyen vki, ugyanis a bénulása miatt sokszor az egyedül ivás is nehéz, WC-re kell segítség stb. ...és kicsit tartok ugye újabb öngyilkosságtól is ha egyedül hagynám. Most már évek óta a "szórakozás" szinte abban merül ki, h elmegyek a boltba, vagy vmit intézni, ami szűkséges, egyébként egész nap otthon vagyok.Barátokkal legföljebb msn-en tudom a kapcsolatot tartani, párkapcsolatom évek óta nincs, mert egyszerűen nincs idő rá, így is sokszor konfliktus van abból, h "túl sokáig vagyok a boltba", de hát van , amikor sor áll a pénztárnál, vagy vmi nincs és el kell menni a szomszéd településre érte stb.Volt, h amikor nem vtam otthon, éppen WCre kellett mennie, megpróbált fölkelni, de persze elesett, elájult stb.
Idősek otthonába be van adva a jelentkezés, de állítólag sok a várakozási idő amíg fölveszik, és hát mondták már a rendelőben is, h sokszor ugye konfliktusba keveredik, megsértődik, és hogy akkor az otthonból sajnos elbocsájtanák.Egyébként semmilyen intézményben nem hajlandó az ottani ételből enni, azt mondja undorodik, de annyira, h volt, h rákényszerítette magát, h megegye, de akkor azonnal öklendezik, és kihányja:S eddig mindig én vittem be neki ételt, de sajnos azt sem mindig ette meg. Én azt gondolom, h vmi súlyos pszichés alapú étkezési zavara lehet, ezért viszont sokszor a kórházakban is napokig nem eszik semmit, legyöngül, ezért nem is sikerült semmilyen rehabilitáció.Az egyik rehabilitáción 37 kg-ra fogyott, amikor átvitték egy általános kórházba már életmentés céljából, attól tartok, h ha nem kap sürgősen vmi pszichés segítséget, akkor kb. ugyanez lenne akárhol, idősek otthonában, szoc. otthonban ....:/
Bocs,ha hosszú voltam.
Gratulalok a kitartasodhoz, borzalmas amit atelhetsz!
A hazi orvosod biztosan tudja, hogy anyukad ilyen allapotban van. Igenis kerd, hogy mindennap legalabb arra az egy orara is, de menjen ki a noverke, es ha mast nem is csinal, de adjon neki be injekciot!
A noverke majd megoldja, neki ez a feladata, munkaja.
Te is tonkre fogsz menni idegileg, lelkileg is mindenfele szempontbol.
Tenyleg egy otthon kell az anyukadnak, intezd el ezt minel elobb!
A korhazban a betegjogi kepviselot is megkeresheted, es kerhetsz segitseget tole is!
Azzal pedig abszolut ne foglalkozz, hogy ki mit mond, vagy ki hogy nez rad!
Intezkedjel, jarj utana, kerdezz korhazat, hazi orvost, es ne hagyd magadat lerazni sehol! Remelem minden jol alakul.
Azt csinald amit az orvos mond!!! Ne hallgass senkire, csak az orvosodra! Oda vitesd anyukadat ahova az orvosok elutaljak! Az lenne a szemetseg, ha nem intezkednel, ha ott hagynad magara anyukadat. De ez miert lenne szemetseg??? Egyetlen pillanatig ne engedd, hogy barki is barmit szoljon neked, mondjon barmilyen megjegyzest...stb. Mas segitsen neked, ne beszoljon neked, vagy megjegyzest tegyen.
Legy eros, intezkedj, es ne engedd, hogy egyszer is barki beszoljon neked! Megkerdezheted amugy az illetot, hogy o mit tenne a te helyedben, vagy volt-e mar ilyen helyzetben?! O hogy oldotta meg? Milyen okos tanacsa van a szamodra?!
Szoval ne foglalkozz senkivel, az orvosra hallgass, es kerd a segitseget!
Sok erot es kitartast Neked!
Persze hogy kell elned a sajat eletedet, tanulnod, dolgoznod kell, hiszen gyorsan elmennek az evek.
Remelem sikerul anyukadat valahova beutaltatni, es jo kezekben lesz, ugyhogy te is tudsz kezdeni valamit az eleteddel az apolason kivul.
Szia!
Egyetertek, mindenkeppen el kell intezd mindkettotok erdekeben!
Neki igenis orvosi ellatasra van szuksege megpedig hosszu tavon, neked pedig eletre van szukseged.
Csodalom a turelmedet es kitartasodat, sokan nem tennenek fele ennyit se es maraz is rengeteg!
Rettento nehez lehet igy evek ota.
De ez a megoldas!
Lehet, hogy egy ideig te leszel a legnagyobb kupac, sot tuti, de remelhetoleg idovel jobb lesz,az alapota javulni fog,es ezzel a kedve is.
Remelem sikerul eredmenyt elerniuk nala.
Kitartast kivanok neked! Es amikor bent lesz, pihenj, toltodj,talalkozz baratokkal stb. igenis jar es megerdemled,mellesleg termeszetesen szukseged van ra.
Mellette persze latogasd meg tolts veleidot.
Esetleg vehetnel valami pozitiv gondolkodasrol szolo konyvet pl a Titok vagy a Vonzas Hatalma, hatha hajlando elolvasni es tamogatna a lelket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!