Ti mit gondoltok erről az esetről? Kinek mit jelent a háziállat, vagy a család?
Anyum mesélte, hogy barátnője elsős kisfia sírva jött haza az iskolából mert az egész osztály előtt szídta meg a tanárnő a következőért:
Nem tudom, hogy most ez etika óra volt vagy más, de nem is ez a lényeg.
Az volt a feladat, hogy "rajzold le a családod" a kisfiú meg lerajzolta aput, anyut, öcsit, és a kutyát Borit. Na most, a tanárnőnek egy nem tetszett, és nagyjából megalázta a gyereket az egész osztály előtt, hogy gondolja, hogy a kutya a család tagja?
Eztuán persze anyuka bement az iskoláva és elbeszélgetett a kedves tanárnővel mind a nevelési módszereiről, és a család szubjektív fogalmáról.
Miért kell ilyen hülyeségeket nevelni a kisgyerekekbe, amikor a család az az amit én annak hívok, és nem feltétlen vérszerinti kapcsolat. Rengeteg olyan ismerősöm van aki családtagnak nevezi nem vérszerinti rokonait, vagy csak barátait. A család lehet szűk vagy tág, de az én unokatesómék úgy nőttek fel, hogy ők is családként tekintenek egymásra, pedig csak én vagyok a kapocs köztük, nekik semmilyen vérszerinti kapcsolatuk nincs, csak rajtam keresztül. Ha együtt élek valakivel, és legalább annyit jelent nekem mint egy testvér vagy jó barát (pl a kutyám, és most nem azokról beszélek akit kifejezetten csak a házőrzés céljából tartanak) miért nem hívhatom családtagnak? Meg nem is arról beszélek, hogy papíron ki az, hanem érzelmileg, akit annak nevezek. Ezzel miért van ekkora baj?
A tanar viselkedese felhaborito, az ilyen nem pedagogus. Csaladtag lehet a kutya is, de nost nem is ez szamit, hanem hogy hogy mondhat ilyet egy tanar a gyereknek. Az ismeretsegi koros kommentes sztori is nagyon durva.:/
Persze az ember kitol szedne ossze eletre szolo traumakat, ha nem a tanaraitol, nem igaz?:/
Kedves Kérdező!
Úgy gondolom, hogy a tanárnő túlreagálta. Szerintem simán érezheti a gyerek úgy, hogy a kutya családtag.
Tudom, hogy ez a te álláspontod is, írtad is hogy hagy döntse el mindenki, hogy ki a családtag és ki nem.
Épp ezért kérlek, hogy te se vitatkozz azokkal, akik azt írják, hogy csak az ember családtag, a kutya nem, mert ez az ő döntésük, joguk van ahhoz, hogy így gondolják.
Az oké, hogy valaki számára a kutya nem családtag, de azzal én sem értek egyet, hogy az állatainkat nem tekinthetjük családtagnak. Mondják is rengetegszer, hogy a kutya vagy a macska családtagnak számít. Nagyon szigorúan ugyebár nem az, de annak számít, hisz egy élőlény, akit szeretünk, aki ragaszkodik hozzánk (macskánál nem állítanám, hogy szeret, komplikált dolog ez ;) s családtagnak tekinthető egy olyan állat, ami tuti nem is ragaszkodik hozzánk, annyira távol van tőlünk. de a gyereknek az a madárpók vagy csiga igenis családtag lehet), vele élünk, felelősséggel tartozunk érte...
Nagyon sok ember tekinti családtagnak az állatát s a társadalomban ez normálisnak számít, nekem eddig így tűnt. Ahogy az is, hogy van, akinek az állat nem családtag, persze ha normális ember, felelősséget érez azért is.
De a fenti esetben egy gyerek rajzáról van szó, ahol pláne nem gond, ha kiterjeszti a családfogalmat, ha egyszer az ő szívében ez van. Amúgyis, a kutya mozog, hangot ad, él, szeretik, még ha nem lehet családtag, akkor sem fogom fel, miért gond, ha odakerül a rajzra. De ez már nagyon meta így, ha egyszer eleve családtagnak számít a kutya sok helyen, nincs ezzel baj, sem most, sem később.
De ha már előjöttek a sztorik az iskolákról, leírom egy régi megdöbbenésemet, bár elég off. Választani kellett környezetismeret órán, hogy mi TETSZIK jobban. Egy régi szoba és egy modern szoba szerepelt a képen. Én a régit választottam, az ízlésem már csak ilyen. Hibás válasz volt, ugyanis az a helyes, hogy a modern tetszik jobban. Én pedig hibás ízlésű voltam :D
Bizonyos dolgok nem fekete-fehérek. Ez nem matek, ahol 2x2 négy. Vannak hivatalos definíciók, de... Az ember érezhet máshogy, kitörhet ezekből, sok szó szlengben vagy bizonyos körülmények között mást jelent, mint máskor... Az emberi lelket nem lehet rideg definíciók közé szorítani. Nem baj, ha egy gyermeknek a vele élő másik lény, aki nem ember, de közel áll hozzá, családtag. Sok felnőttnek is az. Világos, hogy nem hivatalos definíció alapján, de azért az.
Már volt szó róla, de nagyon lazán értelmezve családtag lehet egy jármű is. Mi is annak tekintjük a lányokat, még akkor is, ha motorok (s egy autó, aki kevésbé családtag, mint a másik kettő). Azon már nem csodálkozom, ha valaki emiatt bolondnak néz minket, nekünk az nem fáj, sőt. De miért ne? Nagyon komoly érzéseink vannak velük kapcsolatban s velük kerek az életünk. Természetesen soha nem adjuk el őket s az ő töréseik olykor jobban fájnak, mint a sajátunk. Miközben tudjuk, hogy tárgyak, de attól még jól működik így a dolog.
Á, ez túl messzire ment. No mindegy.
Sajnos a pedagógusokat soha senki nem szűri empátiára,megértésre,gyerekszeretetre ,stb
Megtanítják őket énekelni,meg mint a gép leadni a tananyagot,de a lényeg,hogy a gyerekre jó hatással legyen,bízzanak benne ,és akarva akaratlanul is tanuljanak tőle mindenfélét,viselkedést,modort,kedvességet valahogy nem sokszor jön össze. Talán azért,mert ezek nem tanulható dolgok. Sajnos amíg mindenki tanulhat pedagógusnak ,és olyan alacsony a ponthatár,hogy egy majmot is felvesznek mit várunk ? Tisztelet a kivételnek..meg kell becsülni mert nagyon kevesen vannak .
Nincs is mit magyarázni ezen,aki ennyire buta,primitív ,és fingja nincs egy kisiskolás gyerek hogy látja a világot,hogy éli meg a dolgokat,hogy viszonyul azokhoz akiket szeret az a no comment kategória .
35 os nek
Vannak csaladtagjaim akik emberbol vannak es elegge kozombosek a szamomra hogy finoman fejezzem ki magam. Egy alkalommal az egyik csaladtag kolcson kert tolem penzt merthogy a gyerekenek a mandulajat veszik ki es nem tud adni az orvosnak penzt. En viszont eppen akkor vittem a cicamat allatorvoshoz mert problema volt vele. ha nagyon ki akartam volna szoritani adhattam volna vagy varhattam volna egy hetet az allatorvosi vizittel. eszembe se jutott hogy adjak a rokonnak, oldja meg a gondjat nem tartozik ram. a cicam egeszsege 100 szor fontosabb mint egy rokon gyerek mandulaja. na ennyit arrol hogy ki a csaladtag es ki nem. Nalam az allat messze elso helyen all a csaladtagokkal szemben.
Engem a szüleim elhagytak miután elváltak, csak egy rossz emlék vagyok a régi kapcsolatukból. Nekem a nagyszüleim a családom, akikre rásóztak, illetve a kutyám, igen! És a papagájaim is! (Na engem ez a tanár ki is rakott volna az osztályból azt hiszem 😄)
És teszek rá, hogy egyes korlátolt emberekenek ez nem tetszik, sőt teszek az összes véleményre, mert ez az én dolgom. Ha akar valaki valamibe belekötni (és sokan ilyenek) akkor úgyis megteszi, talál bármit (ezt azoknak mondom, akiknek megfelelési kényszerük van a társadalom felé).
A tanárnak meg csak "gratulálni" tudok. Fiatalon kiöli belőle az állatszeretetet és a felelősséget egy állat iránt. Undorító, mocskos világ. Arról nem is beszélve, hogy főleg az általános iskolai megaláztatások maradnak meg egy életen át. Én is az igazgatóval beszéltem volna.
Ha meg már sokan leálltak itt vitatkozni, hogy a kutya családtag-e... Vagy hogy rosszabb-e az embernél... Ha azt nézem, hogy hányszor okoztak csalódást a "magukat mindennél feljebbvalónak valló" emberek... Hát előbb mentenék meg egy kóborló kutyát az útszélről, és fogadnám CSALÁDTAGNAK, mint egy embert. Köszi, hogy véleményt nyilváníthattam.
"Az viszont már beteges, hogy itt a felnőttek többsége egyenértékű családtagnak tekintik a kutyát. A kutya az csak egy állat, akármennyien is pontozzátok le. ;)"
Tehát, magyarázd is meg nekem "kedves" mit tudom én hanyadik válaszoló, hogy miért is lenne beteges, ha valaki családtagnak tekinti a kutyáját, macskáját, pókját, kígyóját, hörcsögét... ? Az oké, hogy te nem tekinted annak, de NINCS JOGOD MÁSOKAT LESZÓLNI, MERT ŐK IGEN.
Köszi a véleményed, szerinted én elmebeteg, nem normális, őrült, semmit nemérő ember vagyok, mert a kutyám családtag. Te nagyon szűk látókörű lehetsz akkor.
Nekem semmi különösebb tragédia nincs a családomban, nem váltak el, nem halt meg se anya, se apa. És igen, ők is a családom, a kutya nincs feléjük helyezve, velük egyenrangú.
Persze mindenkinek joga van eldönteni, hogy kit tekint családjának, de emiatt ítélkezni nem lehet. Te már többször vagy lehet csak egyszer, fogalmam sincs, kijelentetted, hogy aki családtagnak tekinti az állatot az nem normális. És akkor ilyen alapon vegyük komolyan a véleményedet? Azt lesheted. Sajnálom, hogy te így érzel nekem a Kutyám, és a Tengerimalacaim, mind családtagok.Igaz, hogy nem rokonom, se nem testvérem, nem is a gyerekem, ez egyszerűen egy megfogalmazhatatlan családi kapcsolat. És képzeld, az én szememben többet ér egy bármilyen idegen kutya, mint te (de semmi ítélkezés, ez a véleményem) . Valószínűleg, ha most a legjobb (ember) barátomtól kérném meg, hogy jöjjön már el velem sétálni az esőben, vagy várjon már meg minden áldott nap egyedül bezárva minden szórakozás nélkül, vagy virrasszon már egész este az ágyamnál ha beteg vagyok, próbáljon felvidítani mindig, ha szomorú vagyok, valószínűleg nem tenné meg, vagy legalábbis nem mindent, mert neki saját maga is fontos, saját magát elém helyezi (ami embereknél tök normális), na de a kutya engem maga elé helyez, én vagyok az első és nem saját maga. Ilyen önzetlen, édes, hűséges élőlényt, mindegy, hogy kutya, macska vagy ember, vagy állat teljes joggal nevezhetem családtagnak. Miért lenne egy kutya kevesebb az embernél csak azért, mert állat? Hozzá teszem, az ember is állat, emlős, azon belül is főemlős, nincs jogunk többnek nevezni magunkat. Vagy te nagyon valássos vagy és még mindig azt hiszed, hogy az embereket Isten csak úgy a földre pottyantotta, vagy annyira síkhülye vagy, hogy még azt sem tudod, hogy az emberek a majmoktól származnak, ergó mi is állatok vagyunk ;) , vagy annyira (ez a harmadik lehetőség) öntelt vgay, hogy azt hiszed neked több jogod van az állatoknál csak, mert 2 lábon jársz. Azt ajánlom nézz egy kicsit magadba. És még hozzátenném, hogy az állatok voltak itt előbb, tehát alap lenne, hogy ugyan annyi joguk legyen, mint nekünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!