Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szüleim azt mondták, április...

A szüleim azt mondták, április végén el kell költöznöm itthonról. Teljesen nullán vagyok, hogy lássak hozzá?

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, nem óhajtanak tovább támogatni. Meg hát érzem én is rajtuk, hogy teher vagyok számukra.. Sokszor hozzám sem szólnak napokig.

Sajnos nincs félretett pénzem sok, abból kb egy lakás kauciója jönne ki és ennyi.

Dolgozom egy helyen, de csak 5 órában (suli mellett), így 55 ezer a nettóm + a borravaló, tehát havonta nagyon max 70 ezrem van..

Nem tudom, hogy mit csináljak, ha többet akarnék dolgozni, akkor abba kellene hagynom a sulit. :( Teljesen kétségbe vagyok esve, esetleg valaki volt hasonló cipőben?

2016. jan. 10. 19:38
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
63%

nem értem a mai világot, a mai szülőket... "nem óhajtanak tovább támogatni"....ha valamelyikük elvesztette a munkáját, és emiatt a saját megélhetésük is súlyosan veszélyeztetve van, abban az egy esetben értem meg, de gondolom itt szó sincs ilyesmiről, hanem minden pont olyan, szülők anyagi helyzete is, mint 2 éve, vagy 5 éve.....azt nem érti meg senki, hogy egy gyereket nem 18 éves koráig vállal az ember, hanem addig, amíg az önállóan nem képes megteremteni az egzisztenciáját... és ha tanul, és emellett dolgozik is, akkor támogatni kell a gyereket... nyilván ha visszaél, és 10 éve végzi az akármilyen főiskolát, akkor nem, de 20 évesen erről szó sem lehet nyilván...

esetleg amit lehet, hogy fizetsz nekik a béredből, rezsibe, ilyesmi, úgy hogy közben tudj félretenni, hátha ezzel kiegyeznek, amíg elvégzed a sulit, végső soron ügyvéd ismerőst valakit fel kell keresni, és van ilyen, hogy rokontartás, vagy továbbtanuló, nagykorú gyermek tartása, ciki, meg szülőkkel szemben elég kemény, de végső soron bírósági úton is ki lehet kényszeríteni ami "jár"....

2016. jan. 10. 21:57
 22/34 anonim ***** válasza:
35%
Korán házasodtak és vállaltak be téged, szinte az egész fiatalságuk elment a gyereknevelésre, gondolom most már élni szeretnének..
2016. jan. 10. 22:02
 23/34 anonim ***** válasza:
70%
22. Ez nem mentseg. Ez az o dontesuk volt es nem a kerdezoe
2016. jan. 10. 22:09
 24/34 anonim ***** válasza:
97%

A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása

4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]

A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]

(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.

(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

a) a gyermek a tartásra érdemtelen;

b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

(4) A nagykorú gyermekérdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.

(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.

Ezt szépen elolvastatod a szülőkkel és talán rájönnek, hogy nem csak gerinctelen lépés, hanem szimplán törvénytelen is. Nincs ilyen hogy "nem óhajtanak támogatni".

2016. jan. 10. 22:20
 25/34 anonim ***** válasza:

Én diákhitelt vennék fel, és megpróbálnék bekerülni kollégiumba.

Gondolkozhatsz különböző szakkollégiumokba, pl manapság ismét nagy keletje van a roma szakkollégiumoknak, amikor is nem romákat vesznek fel a koliba, hogy változatosabb legyenek kulturálisan. Ilyen roma szakkollégiumban van több ismerősöm, és ezért is pénzt kapnak külön (havi 30-50 ezer). Persze ezt nem csak a két szép szemedért adják, hanem vannak kötelező programok, amiket részt kell venni pl.: előadásokra kell menni, beszélgetésekre is, vannak közösségi rendezvények( fesztiválok látogatása), de ezek nem sokszor vannak, és tudsz mellette dolgozni valamennyit.

Diákhitelt azért vennék fel, mert ha több munkát vállalsz, akkor az a képzésed rovására megy, és akkor pedig a képzésnek nem lesz értelme. Versenyhátrányt szenvedhetsz, ha nem vagy annyira felkészült, mint a jobb módú diáktársaid.

Én is hasonló cipőben jártam, és én ezeket tettem (szóval vettem fel hitelt, illetve nyomtam a jó átlagot- ez is havi 20-30 ezret adott ösztöndíjként, és dolgoztam, ahogy időm engedte) kivétel a szakkoli, mert sajnos nem volt hely, illetve sajnos 2,5 évig még sima kolit sem kaptam, hanem albérletbe kellett mennem, amit megtudtam osztani még 4 társammal, és így az sem volt több havi 30-35 ezernél.... persze utána jött koli, így már csak a fele ment el rá.

És persze nem volt habzsidőzsi....

(meglehet igényelni a szociális támogatást is, bár én azt sem kaptam, csak akkor járt volna, ha kijelentettem magamat a szülői házból, de ugye nem volt hová... az albérlet nem lehetett, mert a tulajnak nem tetszett volna, illetve szerintem valamit/kft/ már bejelentett oda, nagyik nem éltek, tesóm nem volt, keresztszülők meghaltak, szóval nem volt hová jelenteni magamat)

2016. jan. 10. 22:29
 26/34 anonim ***** válasza:
96%

Nem tehetnek ki, amíg nappalin tanulsz, vagy pert indíthatsz rokontartásért simán.

Gyökerek a szüleid, már bocsánat.

2016. jan. 11. 08:57
 27/34 anonim ***** válasza:
96%
Azért majd amikor öregkorukban sápítoznak hogy miért nem látogatod meg őket, nyomtasd ki a válaszokat nekik...
2016. jan. 11. 11:49
 28/34 anonim válasza:

Az ilyen szülő ne vállaljon gyereket!!! 18 éves kor után nem támogat? Pfff. Mert? 18 után már vagy a gyerekük? Gratulálok nekik!! Szemetek! Ráadásul tanulsz, és dolgozol is mellette, ami dicséretre méltó!

Őszinte részvétem!

2016. jan. 11. 12:41
 29/34 anonim ***** válasza:
91%
Azért ha majd költözöl, szólj nekik, hogy onnantól a 12 000 forint családit, amit most kapnak utánad ha nappalin tanulsz, onnantól a saját számládra kéred (ezt saját magad tudod intézni, ha külön laksz, nem kell az engedélyük). Eszem megáll. Mindent magának vesz, gondolom a családi fedezi a rezsijét, de húzzon már el otthonról...mintha egy albérlő lennél, nem a saját gyerekük.
2016. jan. 11. 12:41
 30/34 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, ha lakóhelyként be vagy jelentkezve oda, akkor nem tehetnek ki csak úgy. Van olyan, hogy kényszerkijelentés, de az egy hosszabb procedúra.

Szóval, elég érdekes a helyzet, mert ha netán szüleid lecserélnék a zárat és kiraknák a holmijaidat az ajtó elé, akkor rendőrt hívhatsz, hogy feltörjék a lakást és visszamehess. (Nem vagyok jogász, de én így tudom. És ehhez még rokoni viszonyban sem kell lenned a lakás tulajdonosával, aki gondolom, valamelyik szülőd.)

2016. jan. 11. 14:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!