A szüleim azt mondták, április végén el kell költöznöm itthonról. Teljesen nullán vagyok, hogy lássak hozzá?
20 éves vagyok, nem óhajtanak tovább támogatni. Meg hát érzem én is rajtuk, hogy teher vagyok számukra.. Sokszor hozzám sem szólnak napokig.
Sajnos nincs félretett pénzem sok, abból kb egy lakás kauciója jönne ki és ennyi.
Dolgozom egy helyen, de csak 5 órában (suli mellett), így 55 ezer a nettóm + a borravaló, tehát havonta nagyon max 70 ezrem van..
Nem tudom, hogy mit csináljak, ha többet akarnék dolgozni, akkor abba kellene hagynom a sulit. :( Teljesen kétségbe vagyok esve, esetleg valaki volt hasonló cipőben?
A barátaim közül szinte mindenki a szüleivel lakik, aki nem, az meg egyetem miatt kollégiumban egy másik városban.
A nagyszüleim közül már csak egy mamám él, de ő is 300 kilométerre tőlünk, így hozzá az iskola miatt nem tudnék menni, mert akkor nehéz lenne a bejárás, még levelezőn is..
Hát így különösebb bajuk nincs velem, mármint nincsenek konfliktusaink, egyszerűen ők csak olyan felfogásúak, hogy 18 éves kor után úgy gondolják, már teljesen önállósodni kellene.. Ők 19 évesen házasodtak, 20 évesen már jöttem én és ezt is elég sokat hallgatom, hogy bezzeg ők ennyi idősen már gyereket neveltek külön háztartásban én meg még mindig a szüleimmel lakok "szégyenszemre". Sokszor tesznek "gonosz" megjegyzéseket is, hogy jó lenne már ha végre egyedül lennének gyerek nélkül meg ilyesmi..
Egyke vagyok amúgy.
Budapesten élek, nézegettem az albérleteket, de itt sajnos egy szoba is alsóhangon 30 ezer + rezsi.. :(
A levelező azért nem jó opció, mert akkor átkerülnék fizetős képzésre, így államilag támogatott vagyok most a jó pontjaim miatt nappalin, de levelezős szakon nincs állami támogatás. Ami félévente +230 ezer forint lenne, ez pedig egészen biztosan nem férne bele sehogy.. Esetleg még diákhitel ami szóba jöhet, ennek most olvasgattam utána, majd hétfőn részletesebben rákérdezek.
Köszönöm a válaszokat. :)
Nem adok haza fix összeget, de mindent magamnak veszek meg, élelmiszereket pl, tusfürdő, testápoló, ruhák, szórakozás, stb. Szóval lényegében nem költenek rám semmit, csak amennyi vizet meg áramot használok pluszban (de az elég elenyésző..).
És nekik nem is azzal lenne a bajuk, hogy "el kell tartaniuk", hanem egyszerűen csak nem látnak szívesen otthon, mert úgy gondolják, ennyi idősen már külön, önálló életet kellene élnem.
Jajj nagyon sajnállak, igazán gonosz szüleid vannak. Soha nem tudnám kirakni a saját gyerekem, fel sem foghatom hogy mondhatnak és gondolhatnak ilyet.
Mondd meg, hogy kéred az örökséged és akkor lelépsz...komolyan kérdezz utána egy ügyvédnél...nem tehetnek ki.
Akkor is megette a fene, ha egy szülőt "le kell fizetni", hogy megtűrje otthon a gyermekét.Ha hazaadná az összes fizetését, akkor sem becsülnék meg jobban.Valakinek nincs szövegértése.Kérdező megmondta már milliószor, hogy nem az eltartás a bajuk, hanem alapból az, hogy otthon van agyerek, mert már saját életet "kéne" élnie máshol.
Erre nincs megoldás, egy lenne csak, a költözés.De hát most még nem nagyon.Jó lenne valahogy kihúzni, amíg kijárod a sulit, meg találsz tartós munkát.Utána költözhetnél, akár a mamádhoz is, hátha a közelében majd tudnál állást is találni.Én felé sem néznék az ilyen "szülőknek".Egy gyerek van, azt sem tudják elviselni.
Elképesztő, hogy ilyen szülők vannak. Én mindenesetre elhúznék minél hamarabb és feléjük sem mennék.
Kitartást és sok szerencsét kívánok!
Hehe, az én szüleim is ilyenek és hasonló sztorim van nekem is, mondjuk én "szerencsésebb" voltam, mert nekem egy évet adtak hogy összeszedjem magam annyira, hogy el tudjak költözni és én már 22 éves voltam akkor, így a sulival már végeztem legalább szerencsére.
Amit tanácsolni tudok neked: passziváltass egy félévet a suliban, ahova jársz és január-február-március dolgozz teljes munkaidőben vagy esetleg vállalj két állást is. Kicsit húzd meg a nadrágszíjat, a kajával spórolhatsz nagyon sokat, remélem az még azért belefér a szüleidnek, ha otthon eszel 1-2 zsemlét, felvágottat, és ebédre főtt ételt, amit nem saját pénzből vettél. Ruhát most ne vegyél csak ha nagyon muszáj, szórakozás helyett inkább valamelyik barátodnál alákozzatok, dobjáztok össze a pénzt, úgy olcsóbban kijönnek a dolgok.
Írtad, hogy van félretett pénzed kaucióra, na most három hónap alatt ha ügyes vagy, össze tudsz spórolni 200 ezret, így már nekivághatsz ennyi 'vésztartalékkal' egy saját kis életnek.
Nyáron dolgoznál rendesen teljes munkaidőben, ebből tudnád fedezni a mindennapi életedet, amikor pedig megkezdődik a suli, akkor visszamehetnél részmunkaidőre és habár szűkösebben, de szintén kijönnél, de ha mégsem, agyvalami nem várt kiadás jönne képbe, akkor lenne hova nyúlnod, mert ott lenne a megtakarított pénzed, ami biztonságot adna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!