Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Anyukám kölcsönadott,400 ezer...

Anyukám kölcsönadott,400 ezer forintot egy "barátnak", sosem látjuk viszont a pénzt?

Figyelt kérdés

Nagy bajban volt, elvették volna az autóját stb., anyukám naívan kisegítette. Ez kb 3 éve volt, de még csak hajlandóságot sem mutatott a személy, hogy visszaadná. Mondjuk, hogy akkor legalább adjon havonta amennyit tud, vagy bármi, de nem, már nem válaszol. Tudom, túl naív volt anyám, szerződés sem volt.

Mit lehet tenni? Rendőrség ér bármit is? Felhoztam, hogy küldjünk pár verőembert rá, de az meg nem is tudom hogy működik, illetve nem tudom mi sülne ki belőle? Megszívtuk, tanulópénz?

2016. jan. 9. 16:09
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
a ti esetetekben ez bukta, nekem sikerült vissza "kérnem" a pénzem 1 év után. Ha előre tudom mennyi hercehurca lesz akörül a 9ezer(!!!) forint körü, nem adok neki kölcsön. Mindig csak az ígérgetés, nyalizás stb stb pénz meg sehol. A türelmem elfogyott ezért kicsit megszorongattam Buba tökeit. másnap a kezemben volt a pénz :D de 400k nál ezt naggyon nem lehet bejátszani. Az rengeteg pénz. Am az ilyen embereket deportálnám a francba.. gerinctelen férgek. Mármint nem ti hanem akik nem adják vissza a kölcsönt :D
2016. jan. 9. 16:35
 12/21 A kérdező kommentje:

Eddig sem élt közel, de most Szlovákiában lakik, így sajnos nem tudunk könnyen kapcsolatba lépni vele. Van közös ismerősi körünk, ők már tudják, hogy milyen ember, volt aki csalódott, viszont kiderült, hogy másoktól is kért pénzt, de ők nem adtak neki szerencsére.

A jó szándékú ember így tanulja meg, hogy nem lehet az embertársaiban bízni... :/

2016. jan. 9. 16:45
 13/21 anonim ***** válasza:
75%

Az ilyen ember egyszer megy ki az utcára és megtalálom.

Nem kell ide rendőr. 120 kiló só 2 ásó.

2016. jan. 9. 16:52
 14/21 anonim ***** válasza:
95%
A só minek? Az ásót értem. :D
2016. jan. 9. 16:57
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

13-as nem só, hanem mész...

Annyit tehettek, hogy egy közös ismerős kér tőle kölcsön ennyit. Persze fizettek ezért neki, és ha ő sem írat papírt, akkor meg is van a pénzetek.

De feltételezem egy petákja sincs, tehát sem kölcsönadni, sem törleszteni nem fog.

2016. jan. 9. 19:31
 16/21 anonim ***** válasza:
69%

Adj be egy fizetési meghagyást ellene. Ha 15 napon belül nem reagál rá, akkor jogerőssé, ezáltal végrehajthatóvá válik.

Én ezt tettem. Most van adós ingatlanának árverezése. [link]

[link]

2016. jan. 9. 20:54
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 16-os. Bemondási alapon???

Mert nekik semmi papírjuk, tehát semmi bizonyítékuk, hogy adtak volna kölcsön!

2016. jan. 9. 21:50
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Én majdnem hasonlóan jártam. Nekem annyi bizonyítékom volt, hogy bankból utaltam és közleménybe beírtam, hogy fél évre kölcsön. Ez már több éve. Eszük ágában sincs, még törleszteni se. Pályáztak nagyon sok pénzre, meg kellett előlegezniük, ezért segítettem nekik. Most már lassan ott tartok, hogy nekünk kenyérre fog kelleni. (Pár éve még jobban álltunk.) Elmentünk hozzájuk 2 tanúval, mivel újabb dátumot ígértek, hogy akkor biztosan utalni fogják. Kértem, hogy akkor most ezt írjuk le. (Mivel addig mindig csak szóban ígérgettek dátumokat.) Minden további nélkül aláírták, mivel készültem előre kész szöveggel, csak a dátumot és aláírást kellett beleírni. 3 példány. Aláírták. A dátum eltelt, pénz azóta sincs. Újra nekem kell telefonálgatni. De most már legalább van papírom is, tanúm is. Még várok kb. 1 hónapot, aztán peres útra viszem. Átgondolom a fizetési meghagyást vagy először megpróbálom rávenni őket, hogy kezdjék el törleszteni. Mert ők úgy gondolkoznak, hogy a pályázati pénzből adják meg egy összegben, de csúszik a kifizetés. Csakhogy úgy kérték, hogy az első kifizetésig kérnék a kölcsönt, viszont az is csúszott, amikor meg volt, utána nem szóltak, nem adták vissza, megvárták több kifizetés után a pályázat végét és a végső összegből tervezik megadni, ami gondolom megint csúszik. Sose kérdezték, jó-e ez így nekünk. Felháborító. Nagyon örülök, hogy sikerült írásos bizonyítékot szereznem, biztos hogy jogi útra fogom vinni és soha többé senkinek nem adok szerződés nélkül, de sajnos sehogysem fogok tudni, mert már egy fillért sem tudunk félretenni, plusz állásban gondolkozom.
2016. jan. 9. 22:11
 19/21 anonim ***** válasza:
50%

A só tartósít, hogy megmaradjon az utókornak.

A mész kissé feloldja a szöveteket és nehezebb lesz az utólagos azonosítás.

2016. jan. 9. 22:18
 20/21 anonim ***** válasza:
83%

16-os vagyok.

Ha neked ez bemondási alapont jelent, akkor legyen így. Igen, bemondási alapon. Olvasd el mit jelent a fizetési meghagyás, illetve mivel adós az EU egy tagállamában él esetükben az Európai fizetési meghagyás.

Aki azt írja, hogy ez veszett fejsze nyele, meg buktátok, meg hasonlók azok nem ismerik az 1994.évi LIII. törvényt.

Amit persze egy laikusnak nem is szükséges ismernie, én is azért tanultam meg azt a pár száz oldalt, mert érintett vagyok ezügyben.

Amúgy ma Magyarországon 3 féle módon köthető szerződés: szóban, írásban és ráutaló magatartással.

Természetesen az írásbeli a legmegbízhatóbb, de ott is legyen két tanú (pl. gépjármű adás-vétel), de mint pl. ingatlanoknál az már nem elég, ott kell közjegyzővel vagy ügyvéddel hitelesített szerződés.

A szerződések szóban is köthetőek pl. amikor egy telefonos értékesítő rádsóz valamit, az egy szóbeli szerződés. Szóbeli szerződéseket nem szükséges rögzíteni.

Ráutaló magatartás pedig lehet egy bólintás is pl. egy beszéd és mozgásképtelen betegnél.

Ennyit a törvényi háttérről.

Persze a fizetési meghagyás nem egyszerű, majd egy hónapig bújtam a Nemzeti Jogszabály Tárat, de sikerült úgy kitöltenem, hogy az szabályos lett, jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Jelenleg az Önálló bírósági végrehajtó árverezi adós ingatlanát, így hamarosan a pénzemhez jutok.

Ez is egy szóbeli szerződés volt. Adós kérte, hogy rendeljek meg egy szolgáltatást, de az én nevemre, mert nekem a koromnál fogva kedvezőbbek a feltételek és persze fizessem is már ki, mert pár hónap múlva úgyis megadja. Minden az én nevemen szerepelt, adóst nem is ismeri a szolgáltató cég. Ő ígéretet tett a kifizetésére, amit a mai napig nem teljesített számomra.

Na berágtam és beadtam a fiz. meghagyást "bemondásra". Senki nem kíváncsi arra, hogy mi ez amit követelek adóson, egy kód szerint kell meghatározni, ami esetemben egyéb követelés.

Most ott tartunk, hogy 809.000 Ft és kamatai engem illetnek, adós ingatlanának tulajdoni lapjára is be vagyok jegyezve végrehajtási joggal.

Hosszú procedúra, türelmesnek kell lenni, a jogszabályi határidőket ugyanis nem lehet átugrani. Az első papírt 6 hónapja adtam le és már látom a fényt az alagút végén.

Kérdező, javaslom fogadj egy végrehajtási ügyekkel foglalkozó ügyvédet és máris csomó időt és energiát spórolsz magadnak, amiket én erre áldoztam. Mivel nekem nem volt pénzem ügyvédre.

Kitartást, van megoldás.

Ha meg más nem, akkor tényleg csak néhány előttem szólóhoz tudok csatlakozni! Mind a két kezét olyan helyzetbe kell hozni, hogy az gipszbe kerüljön és ne tudjon se gget törölni!

28N

2016. jan. 9. 22:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!