Miért kell az ember jóindulatával visszaélni?
(főként) Menyasszonyi ruha tervezéssel/készítéssel foglalkozik a cégem. Az unokahúgom kolléganője néhány hónapja megkeresett hogy Karácsonykor lesz az esküvőjük, van egy ruha elképzelése,és már sok tervezőt megkeresett,de a ruhájára 230-250 ezres árkalkulációt írtak,és ő ezt nem tudja kifizetni. Elküldte nekem a modell képét,valóban egy bonyolult,nagy anyagszükségletű ruha volt,életszerű volt a 250 ezres ár.
Valahogy megsajnáltam, meg gondoltam mégis karácsonyi esküvő stb gondoltam örömet szerzek, elkészítem neki 60 ezres,jelképes áron. Valahogy eszembe jutott amikor régen én nem tudtam teljesíteni a vágyaimat, és gondoltam örömet szerzek,néha jólesik az ember lelkének.
Majd kiugrott a bőréből,örült nagyon. 2 nappal ezelőtt jött a kész ruháért,amely tökéletes lett,azonos az eredeti elképzeléssel díszítésben és anyagfelhasználásban is.
A garanciapapírt töltöttem ki épp,illetve a számlát kezdtem kiállítani,amikor feltette a pofátlan,sunyi kérdést,hogy számla nélkül nem lehetne MÉG olcsóbban?...
Hirtelen nem is találtam szavakat,elintéztem egy kurta nem-mel,de szerintem érezte a cikit,mert ki sem kísértem.
Ti mit tettetek volna ebben a helyzetben?
Az biztos,hogy ez az eset engem megtanított,hogy senki felé nem teszek egy jószándékú lépést sem a jövőben,sőt most már bánom,hogy a kezdet kezdetén nem azt mondtam,hogy ez a ruha 250 ezer,és nem vállalom el!
Ez egy lutri volt, nem tudtad, hogy fog reagálni. Nyilván a normális az lett volna, hogy könnyek közt a karodba borul. Nem ez lett.
Nem azt mondom, hogy ne legyél jószívű, hanem azt, hogy vagy kalkuláld bele, hogy nem jár érte semmi cserébe, tehát magadért csinálod, vagy hogy olyan embereknek teszel ilyen szívességet, akikről tudod, hogy hálásak lesznek. Akiket ismersz annyira, hogy tudod, hogy becsülik azt, amit csináltál.
Én az az ember vagyok, aki 190 ezer forint veszteséget senki miatt nem vállal be, nem szarom a pénzt, de nem is hagytam volna ott nálad 190 ezernél kevesebbet a munkádért.
Elég durva.
Eleve nem értem,aki ilyen szegény,az miért költ ilyen sok pénzt menyasszonyi ruhára.
Én soha nem költenék ennyit egy ruhára.Még 60 ezret sem.
Ezzel nem akarok lekicsinyíteni ezt a szakmát,biztos sok munka van benne.Ettől függetlenül elfogadom,hogy ennyi az ára és eldöntöm,hogy én ezt megengedhetem e magamnak vagy sem.
Azért a lánynak lehetne annyi esze,hogy ha már jelképes összeget fizet,akkor ne legyen ilyen pofátlan.
Sosem értettem,hogy aki ennyire pénzsóvár az minek akar ilyen luxus dolgokat magának.
Kedves kérdező, én elhiszem, hogy téged jó érzéssel tölt el, ha segíthetsz valakin. 190 ezret viszont nem költenék pusztán a jóérzésem miatt valakire, akinek az a legnagyobb problémája, hogy másfél milliósnak kinéző menyasszonyi ruhája legyen, akkor sem, ha a nyakamba borul érte - ha meg így fogadja, különösen átgondolnám, jó döntés volt-e ez.
Mindegy most már, a tanulságot szerintem te is levontad magadnak.
Az az igazság, hogy én már eljutottam arra szintre (tapasztalatok alapján), hogy ilyen nagylelkű ajánlatokat még közeli rokonnak sem szabad tenni (hacsak nem a húgodnak nászajándékként), nemhogy effektíve egy vad idegennek. Nagyon pofátlanok tudnak lenni az emberek, főleg ha úgy szagolják valahol pénz van. Lehet azt gondolta ez a nő, hogy neked ez a 200 ezer vagy mennyi pénz nem kiesés. Még ha így is volna is egy bunkó, megmondom őszintén meg sem lep... Azon sem csodálkoznék, ha mostantól többen jönnének hozzád ilyen extra kedvezményes kérésekkel, majd jól felháborodnak (ezt mondjuk jogosan), hogy nekik miért nem jár?
Azt gondolom, hogy ilyen nagylelkű ajánlatokat csak olyan esetben szabad tenni, ha valakinek a munkája, élete, életminősége múlik rajta. Egy esküvő nem az. Akinek nem telik a puccos ruhára, az úgy járt. Gyűjtögessen vagy tudom is én, de ilyen összegű kedvezményt senkinek sem szabadna adni. Mindenkinek nagy álma a flancos esküvő, valaki ki tudja fizetni, valaki nem. Ez van, az élet nem igazságos.
Mindenesetre gondolom ez most jó tanuló pénz volt, látod milyen emberek vannak, egyszerűen nem érdemlik meg!
Kedves utolsó!
Felpontoztam a válaszodat és még néhány válaszolóét,akik hasonlóan látják a dolgokat és van realitásérzékük. Ezt csak azért írtam most le,mert látom valaki aki eléggé frusztrált valószínűleg,idejár lepontozni a válaszadókat. Gyanítom az az idegbeteg válaszoló,aki korábban (most nincs kedvem se időm visszalapozni hanyas) elég ruppótlan stílusban meggyanusitott miszerint én pontozok le, hát ezúton is üzenem,nem,nem én pontozok le!
Aki meg kioktat hogyan kellene őszerinte jótékonykodjak,remélem észosztás előtt élen jár,és ételt oszt a rászorulóknak...
Igazából sajnálom,hogy kiírtam a kérdést,a meghökkentség iratta ki velem,meglepő volt nekem,hogy létezik olyan,aki semmit nem tud értékelni, viszont nekem szakmailag az anyagi veszteséget tekintve nagyon jó érzés hogy meg tudtam csinálni kifogástalanul egy ilyen modellt kép alapján,ugyhogy ezúton kívánok a pozitiv véleményű szakmabelieknek és normálisabb válaszolóknak sikereket.
Ezzel befejeztem az ehhez a kérdéshez való irkálást,amire igazából időm se nagyon van (mondhatom szerencsére,mert leköt a munkám).
Kérdező, megértem a felháborodásodat, valahol igazad is van, viszont a mai világban nem szabad ennyire jóindulatúnak lenni senkivel, mert az embert nagyon könnyen hátba szúrhatják. Eleve ha valakinek nincs pénze az "álomruhára", akkor muszáj lesz lejjebb adni az igényeiből, ha esküvői ruhát akar, nem pedig elküldeni 20 helyre, hogy hátha valaki megcsinálja a töredékéért.
Nem szabad ilyen nagylelkűnek lenni, mert akkor majd a többi vendég vérszemet kap, és ők is ilyen olcsón fogják akarni a ruhát, majd felháborodnak, hogy nekik miért kell kifizetni a teljeset, ha másnak csak a negyedét kell.
Én a nőnek megmondtam volna a "nem lehetne olcsóbban" mondata után, hogy ez igazán rosszul esett, és összetehetné a két kezét, hogy valaki vállalta neki ennyiért, ő meg még pofátlan módon alkudozik.
Sajnos ez a vonat már elment, de ebből legalább te is megtanultad, hogy többet ilyet ne csinálj, főleg olyannal ne, aki nem is bizonyította, hogy jóindulatú, rendes, meg megbízható.
Sok sikert a további munkádhoz!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!