Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit csináljak, ha szüleim...

Mit csináljak, ha szüleim azért nem akarják, hogy továbbtanuljak, mert szerintük túl butuska vagyok hozzá?

Figyelt kérdés

Fogorvos szeretnék lenni, mindig is az akartam nagynéném után, akit nagyon szeretek és aki a kezdetektől fogva biztatott is. A gond viszont az, hogy apám villamosmérnök (anyámnak nincs végzettsége, nem is dolgozik), ennélfogva mindennél fonotosabbnak tartja a matematikát, ami szerinte mindennek az alapja. Úgy véli, minden szakmához kell a matek, s bár a fogorvoslásról nem tud semmit, mégis szent meggyőződése, hogy ahhoz is kell, aki "nem tud matekul" az ne is gondolkodjék ilyesmiben. Hát én nem hogy nem tudom a matekot, de utálom is. A legeslegjobban ezt a tárgyat nem kedvelem, mindig is nehézségeim voltak vele, sokszor kell külön tanár segítségét kérni. Minden más megy, bioszt szeretem és jó is vagyok belőle, kémia szintúgy, nyelvekkel sincsen gond, egy nyelvvizsgám is van már. Mégis úgy hiszik szüleim, hogy nekem nem való az egyetem, bánják is, hogy elengedtek gimibe, mert jobb lett volna a szakmunkásképző, de OKJ-n kívül másban ne is gondolkodjak, mert matek mindenhol kell, ha az nem megy, akkor felejtsem el, pláne a fogorvosit. Sokszor megkapom, hogy nem értik hogy sikerülhettem így félre és egyáltalán mi lesz velem az életben, meg nem lehetek annyira buta, hogy azt képzelem, egyáltalán bejutok az egyetemre... Mégis mit csináljak? Nagyon el vagyok keseredve...

17/l

2015. okt. 17. 20:48
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
20%

8 nincs neked semmi bajod, csak hazudsz…

akinek a számokkal van baja az nem diszlexiás, ha neked ilyen bajod volna, ezt pontosan tudnád..

szükség van a matekra (ezt a fogorvosnak tanuló válaszadó is elismerte.

tény, hogy nem térgeometriára, geometriára, mértanra, vagy ilyesi…de jó logikai éátásmódra, (kmia miatt) % számításra nagyon biztosan…stb nagyon kell

kétlem, johy aki 2-3-as matekból ez megvan de éegyen

Viszont a te jegyeiddel nem, lehet gond az elvégzés ( egyébként mi a nehézséged a matekban? hiszen minden más reál tárgy megy, az esetek többségében nem így szokott lenni)

Más az, hogy a pontjaid így meglesznek-e

apukádat kérdezd meg, hog mégis mi a terve veled? mit csinálj az Ő véleménye szerint.. mi legyen veled? mibőé élj meg…stb

plusz jelezni, hoyg ,ha nem próbálod meg, akkor esélyt sem adod meg magadnak,

nem lehet, hogy tök más gond vagy, ez csak ürügy???

nagynénéd a te embered amúgy

kitartás, addig mág van min4 hónapod, ha végzps vagy…

plusz a szüleid engedélye ha beröltöd a 18at nem kell a jelentkezéshez.. fel vesznek aztán meglepődik apud

viszont egy megjegyzés még a matekra.. ln nagyon jó vagyok belőkem tényleg jó, megei első 13 évesen…stb egyetemen mégis majdnem elvéreztem, de ez már más kérdeés,,

nem értem. ha valaki valamit nem ért,,, hisz nekem egyértelmű

a pozícióm matekra épül, összeadás kivonás szorzás (% számítás)

hónapok óta embert keresünk mellém, egy egyszerű árrés számításnál elvéreznek az emberek (volt, hogy msc plusz más bsc-s diplomás emberek is.. botrány)

2015. okt. 18. 05:54
 22/31 anonim ***** válasza:
71%

nem olvastam el a válaszokat, bocsi ha valaki már írta. a szüleid idióták. én csak az általános orvosrol tudok nyilatkozni. ott nem szokott bukó tárgy lenni a matek. nem olyan nehéz, nem kell olyan mély szinten. ha ez a vágyad, hogy fogorvos legyél, akkor érettségiz biosz-kémiábol. ha a jelentkezés leadasakor már 18leszel,akkor rohadtul nem kell az engedelyuk. ne szurd el a jövőd. ha fogorvos szeretnél lenni, miért erned be OKJ-val? ha tényleg felvesznek az egyetemre, es még mindig nem tamogatnak a szüleid, akkor max felveszed a diakhitelt, hogy tudj hol lakni és venni a könyveket

. de alapjaraton az egyetem ingyenes, a könyveket is meg lehet oldani konyvtarbol. a nagynénéd nem tudná meggyőzni őket?

egyébként apukád hozzáállása nagyon unszimpatikus. nyilván egy mérnöki szakot nem lehet úgy megcsinálni, hogy matekbol gyenge vagy. de egy orvosi szakon nem a matek a lényeg, inkább a biosz/kemia/fizika.. és aki ennyire súlykolja a gyerekebe, hogy már pedig buta és hülye, az nem normális...

2015. okt. 18. 08:04
 23/31 anonim ***** válasza:
13%

9-es vagyok.

Kérdezőnek: Nem derült ki az írásodból, hogy mikor fogsz érettségizni? Ebben az évben vagy következő évben, azaz 3.-os/11.-es vagy vagy végzős?

Mert ha még van egy éved, akkor azt tanácsolom, hogy egyenlőre gőzerővel készülj az emelt szintű érettségire, s közben beszéld meg a szüleiddel: beadod majd a jelentkezést a fogorvosira, s ha nem vesznek fel, akkor jelentkezel egy OKJ-sra. Következő évben pedig megint megpróbálhatod a felvételit - persze, csak ha jól sikerült az emelt érettségid. Bizonyítsd be, hogy menni fog :-) Ha meg nem , akkor legalább megpróbáltad, s más irányt váltasz.

Sokáig idegenvezető szerettem volna lenni, de a felvételinél elvéreztem a történelmi kérdéseken. Azért az álmaimat nem adtam fel, s az élet megadta, hogy segítő idegenvezetőként kint voltam egy hónapig Spanyolországban - ekkor döbbentem rá, hogy nem biztos, hogy bírtam volna azt a hajtást, ami ott megy májustól októberig - így félig meddig elbúcsúztam az álmaimtól (nem teljesen, mert azért idegenforgalmi ügyintéző végzettségem, OKJ-s, van :-) )

2015. okt. 18. 11:44
 24/31 anonim ***** válasza:

"Mit csináljak, ha szüleim azért nem akarják, hogy továbbtanuljak, mert szerintük túl butuska vagyok hozzá?"

Bizonyítsd be az ellenkezőjét!

2015. okt. 18. 17:09
 25/31 A kérdező kommentje:
Jövöre érettségizek, most biosz és kémia fakultáción vagyok, de természetesen ez nem jó, mert miért nem matekra mentem. Amúgy azért nem,mert a fakultáció nem felzárkoztató óra, hanem emelt szintű érettségire felkészítő kurzus, amit persze otthon aztán magyarázhatok. Azzal is gond van, hogy szüleim nem értik, illetve nem akarják érteni a kétszintű érettségi rendszer lényegét, így például amiatt is kétségbeesés van, hogy ilyen jegyekkel (tehát hármasokkal, négyesekkel) hogyan akarok emelt szinten érettségizni matematikából. Hiába mondom, hogy nem akarok, hogy fogorvosira elég a középszint, hogy bioszból és kémiából kell oda az emelt, egyszerűen nem fogják fel. Már 1000x az orruk alá dugtam a felvételi követelményeket, de hárítanak, hogy biztos elírás, meg hát azért nincs odaírva, mert nyilván kell a matek emelt, ez nem is kérdés. Nem tudok mit csinálni. Különben az is érdekes, ha külön tanár mondja el a témát, akkor majdnem mindig ötöst kapok, rossz jegyet leginkább akkor szoktam szerezni, ha apám tart korrepetálást, ami témától függetlenül mindig van, tehát lehet amúgy érteném az adott anyagot, de kötelező szinten be kell itthon számolnom róla (hogy mit tanultunk), amiről apám rendszeresen kiselőadást tart számomra érthetetlen nyelven.
2015. okt. 18. 17:28
 26/31 anonim ***** válasza:
80%

Hihetetlenül korlátoltak a szüleid,annyira sajnállak érte:(

Nemhogy büszkék lennének rád,hogy ilyen határozott elképzelésed és célod van! Én azzal vittem a sírba apáékat,hogy lövésem se volt róla,hogy mi akarok lenni...

Te ráadásul egy igen jól fizető,felelősségteljes szakmát akarsz kitanulni,ugyan miért kéne beérned valami OKJ-s irodai asszisztens végzettséggel,amiben nincs semmi kihívás és amivel az égvilágon sehova se fogsz jutni?

Ha ennyire nem hisznek se neked,se a felvételi követelményeknek,kérd meg egy tanárodat,hogy beszélgessen el velük,vagy az igazgatót,akárkit. Egyébként meg vond meg a vállad és tanulj az érettségire. De aztán mindent bele!

2015. okt. 18. 18:01
 27/31 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy ez az egész "semmire nem viszed fiam" dolog abból fakad, hogy nem gyerek lettem csak lány. Nem titok, hogy fiút szerettek volna, csak aztán anyunak nem lehetett több gyereke. Aztán ugye az is nagy csapás, hogy nem mérnök szeretnék lenni apám után, hanem... Innen származik az egész. Úgy érzem itt minden más csak kifogás. Nem tudom még mi lesz, nagynénémmel nagyon jó kapcsolatom van (amúgy kb születésük óta utálják egymást apukámmal), ő mindenben támogat akár anyagilag is. Neki nincs gyereke, úgyhogy nem okoz gondot ez a része. Szóval már azt is megbeszéltem vele, hogy a felvételi jelentkezési díjat kifizeti nekem, aztán szépen csendben megpróbálok bejutni fogorvosira. Ha benn vagyok, akkor talán megenyhülnek, ha véletlenül mégsem sikerül, akkor sincs kárörvendés és mehetek az ő kívánságuk szerint OKJ-ra. Aztán persze, ha úgy alakul újrapróbálkozok, de remélem a legjobbakat. Ugyanakkor bánt, hogy mindennap ezt kell hallgatnom, hogy nem viszem semmire, buta vagyok, ne is erőltessem, mert úgy sem megy... A saját szüleimtől némi támogatást várnék, nem visszahúzást :(
2015. okt. 18. 18:22
 28/31 anonim ***** válasza:
60%
azért ne keseredj el, nincs veszve minden. szerintem a matekra születni kell, én is csak pár embert ismerek, akik valóban értették is, nem csak úgy csináltak. nem tudnád nagynénéd segítségét kérni, hogy segítsen felkészülni? ha valaki, ő biztos, hogy megérti a problémádat. állj ki magadért, nyugodtan mondd meg a családnak, hogy a te jövődről csak te dönthetsz, ha igazi szülők lennének, akkor nem visszatartanának, hanem bátorítanának. hátha ettől helyrekattanna valami a fejekben. biztos ami biztos nem ártana riasztani a nagyszülőket (egy dühös nagymama elég ijesztő tud lenni, ez tapasztalat), és tartani erről a témáról egy családi kupaktanácsot. kitartás, és ne add fel.
2015. okt. 18. 18:42
 29/31 anonim ***** válasza:
80%

tényleg betegesen korlátoltak a szüleid. először is anyukádnak nincsen végzettsége,dolgozni se dolgozott sose. az ő véleménye ebben a témában nem igazán mérvadó.

apukádnak van végezttsége,méghozzá egyetemi, neki több rálátása van erre a dologra. de ő is egy 20 évvel ezelőtti rendszert ismer, és egy mérnöki szakot csak,orvosnak sose tanult.

szóval az ő véleménye se annyira számít szerintem(ebben a témában). az érettségire való jelentkezést és a felvételit is, ha elmúltál 18,egyedül töltheted ki. beadod emelt kémia-bioszra és fogorvosira..és kész..

egyébként én hamarosan mérnök leszek. és annyira bosszantanak az ilyen mérnökök mint apukád. el kéne már fogadni,hogy nem mindenkinek van olyan erős reál beállítottsága , van aki másban jó. bár a kémia és a biosz is reál tárgy..és nem értem miért ne lehetne büszke a lányára aki fogorvos szeretne lenni? legalább annyira van presztízse mint egy mérnöknek..ha nem több.

a matek meg részben gyakorlás kérdése. vannak olyan ágai a mateknak aminél én is nagyon megszenvedtem,pedig mindig is jó matekos voltam,versenyek stb... de ez tök más egy mérnöki szakon...

orvosin nincs olyan kemény matek.sok ismerősöm tanul orvosnak, és van köztük olyan aki éppen átcsúszott a matek érettségin..mégse csúszott eddig az egyetemen a matek miatt, meg lehet tanulni,gyakorolni rá.nem fognak tőled elvárni olyan nagy dolgokat.

persze pl integrálás már lesz első félévben ha jól tudom, de ez kell is majd fizikás ,kémiás számolásokhoz.

szóval csináld azt amit szeretnél, és ne foglalkozz a károgásukkal..mert nem vagy jó matekból egyből OKJ-ra küldene..gratulálok a gondolkodásához..

2015. okt. 19. 09:18
 30/31 A kérdező kommentje:
Amúgy PTE-re szeretnék menni és ott nincs matek, csak statisztika.
2015. okt. 19. 09:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!