Mit csináljak, ha szüleim azért nem akarják, hogy továbbtanuljak, mert szerintük túl butuska vagyok hozzá?
Fogorvos szeretnék lenni, mindig is az akartam nagynéném után, akit nagyon szeretek és aki a kezdetektől fogva biztatott is. A gond viszont az, hogy apám villamosmérnök (anyámnak nincs végzettsége, nem is dolgozik), ennélfogva mindennél fonotosabbnak tartja a matematikát, ami szerinte mindennek az alapja. Úgy véli, minden szakmához kell a matek, s bár a fogorvoslásról nem tud semmit, mégis szent meggyőződése, hogy ahhoz is kell, aki "nem tud matekul" az ne is gondolkodjék ilyesmiben. Hát én nem hogy nem tudom a matekot, de utálom is. A legeslegjobban ezt a tárgyat nem kedvelem, mindig is nehézségeim voltak vele, sokszor kell külön tanár segítségét kérni. Minden más megy, bioszt szeretem és jó is vagyok belőle, kémia szintúgy, nyelvekkel sincsen gond, egy nyelvvizsgám is van már. Mégis úgy hiszik szüleim, hogy nekem nem való az egyetem, bánják is, hogy elengedtek gimibe, mert jobb lett volna a szakmunkásképző, de OKJ-n kívül másban ne is gondolkodjak, mert matek mindenhol kell, ha az nem megy, akkor felejtsem el, pláne a fogorvosit. Sokszor megkapom, hogy nem értik hogy sikerülhettem így félre és egyáltalán mi lesz velem az életben, meg nem lehetek annyira buta, hogy azt képzelem, egyáltalán bejutok az egyetemre... Mégis mit csináljak? Nagyon el vagyok keseredve...
17/l
Két kötelező emelttel kilőtte a többletpontokat, a nyelvvizsga sem számít.
Nekünk volt egy félév matek ( nem alapműveletek, hanem integrálás, deriválás), majd fél év biostatisztika, szintén matek...
7-es! Te nem vagy fogorvos, és megkérlek, ne alkoss olyan dologról véleményt, amiről puttony fingot nem tudsz!
Kedves kérdező! Harmadéves fogorvostan hallgató vagyok, megkérlek ignoráld mindenki másnak az enyémmel ellentétes véleményét, mert ha valaki, akkor én tudom, hogy mi is az igazság.
Mikor én felvételiztem, akkor már bevezették a kötelező 2 emelt szintű érettségi rendszerét, így nem csak bioszból, de kémiából is emelt szinten kellett teljesítenem. Itt jegyzem meg, hogy matekból mindig is béna voltam, előfordult, hogy kettes lett az év végi jegyem, általában egyébként hármas voltam. Kémia emelt érettségin sok számolás van, de szorzáson, osztáson, összeadáson, kivonáson, négyzetre emelésen és gyökvonáson kívül semmi egyéb matematikai tudásra nincs szükség. Ez nem is vita tárgya. Egyetem: egy matekosnak mondható tárgyam volt, statisztika, ahol nekem semmit nem kellett számolnom, hanem SPSS-be (vagy Excel táblába) kellett adatokat beírni, amiből a program kiszámolt magától mindent. Ehhez összesen a számok ismeretére volt szükség. Biofizika gyakorlaton voltak számolások, szintén nem kellett több az alapműveletek ismereténél, de egyébként minden képlet meg volt adva, elrontani sem lehetett semmit. Kémia 4 félév, amiből számolni csak első félévben kell, kb egy középszintű érettségi szintjén. És be is fejeztem, semmi más nincsen, aminek bármi köze lenne a matekhoz.
Ha bármi kérdésed van írj bátran, mert pl a hetessel ellentétben nemhogy ismerem, de benne is vagyok a rendszerben, így nem foglak általam hallucinált, feltételezett infókkal traktálni, hanem azt a valót, amit én magam is megéltem.
Btw: az angol ismerete százszor fontosabb a mateknál, mert sok előadás van angol nyelven, de pl biokémiából nálunk még a kötelező tankönyv is csak angolul (meg németül) volt elérhető.
Nincs szükséged a fogorvosin mélyebb matematikai tudásra, a statisztika nem külön tantárgy, csak az egyik tárgy része, és ehhez sem kell matekzseninek lenni. Inkább a pontszám a kérdéses, mivel az emelt szintű érettségiért eleve 100 pontot kapsz, ha mindkét tárgyban elérted a 45%-ot, gyakorlatilag ha megcsinálod a bioszt és a kémiát 85-85%-ra, duplázással simán bent vagy. Csak arra kell ügyelned, hogy kettessel átcsússz a matekon.
Gyúrj rá a felvételi tárgyakra, és add be a jelentkezést. Nem hiszem, hogy kitagadnak a családból, ha bekerülsz az egyetemre, villamosmérnökként meg csak keres annyit atyád, hogy ne okozzon különösebb problémát az eltartásod még néhány évig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!