Pontosan mi is a baj azzal, hogy "vannak családok ahol a kutya előbb kap vacsorát mint az apa"?
Mi a rossz benne?
Nos, ami az embert illeti, őt csak bealázod azzal, hogy az állat mögé teszed - kivéve ha haszonállatról van szó, mert akkor logikusan első a megélhetés, azaz az állat jóléte.
Ami viszont a kutyát-macskát illeti - ha szobajószágokról van szó, akkor bizony az első effekt mellé még odajön az is, hogy a hierarchiát, az úgynevezett "csípési sorrendet" borítod vele, amit ezek az állatok - mint egyik öröklött szabályukat - ismernek és követnek. Azaz náluk is az Alfa eszik elsőként, aztán ha hagy, akkor a Béta, majd a Gamma... satöbbi. Nnomost ezzel a húzásoddal te a kutyát helyezed az Alfa szerepébe, amit aztán vagy ki tudsz korrigálni, vagy ő is elhiszi magáról, hogy alfa és jön a balhé, a harapás, az állatverés... amit úgy hívunk, hogy rangsorvita. Legenyhébb esetben is lesz egy instabil, zavart kutyád.
Nálam is van maradék természetesen, de azt akkor kapja meg az állat, ha én befejeztem.
Következmény: a macska nem mászik az asztalra, nem "horgászik"... a kutya nem szájtát, hanem nyugodtan vár! Megtehetik, mivel nem éhesek és amúgyis pontosan tudják, hogy JUTNI FOG. :)
#21: Nem feltétlenül, főleg, ha a kutya és az ember étkezése időben külön zajlik. Nem fog a kutyus azon agyalni, hogy a fél órával későbbi emberi étkezés az időben az ő kajálása után van. Ennek a sorrendiségnek akkor lenne jelentősége, ha azonos helyről, egyidőben étkezne az apa és a kutya.
Egyébként meg szerintem is átvitt értelemben értették. Most ha a kutya fél 7-kor nyüszít, mert éhes, nehogy már este 10-ig ne kaphasson enni, csak mert az apa akkor vacsorázik.
"az apát nem várja a friss gőzölgő vacsi az asztalon este, és nincs kiszolgálva."
Nem kéne a családtagot a cseléddel összekeverni. De nagy fiú már, ha zavarja, akkor szolgálja ki magát.
Ez egy mondás...
Tenyleg senki nem hallotta még??
Pontosan arra utal, hogy amikor még nem volt kutyáknak készült étel, addig a alád maradékat ette a kutya..
Tehat arra utal, hogy kutyába sem veszik az apát, nem arra, hogy nem szolgálják ki..
Arra, hogy még a kutya is többre valő, hiszen előbb kap vacsit..
Régen a családi hierarhia szerint szedtek a fazékból.. Tehát a kutya előbb kap, övé a jobb falat..apáéa maradék...
Nem szószerint kell érteni, de régen ez egy hasonlat volt..l
Gondolom ez csak egy mondás, de ha szó szerint értjük: Befogadtam egy állatot akkor a legkevesebb, hogy gondoskodok róla. A férjem tud magának kimerni egy vacsorát, az állat nem. Nem azért mert a férjemet nem tartom jobbnak, hanem azért mert engem így tanítottak. Nagyapám minden reggel hajnalban kelt és ment etetni. Mindig azt mondta nekem: "ha van egy állatod akkor neked kell gondoskodni róla. Ha te nem gondozod, az állat szenved, ha figyelsz rá boldog." Kb. 8 éves voltam amikor mondta, de még ma is tisztán emlékszem rá.
Egyébként hallotam már durvább dolgot is: A kutyáról nem mondunk le, de a szülőket simán bedugjuk otthonba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!