Hogyan tudnám megértetni az exemmel, hogy nincs fenntartott helye a régi családjában?
Három évvel ezelőtt szakítottam a férjemmel (papíron még nem váltunk el). Van egy 8 éves lányunk. Exem gyakorlatilag elköltözött, két éve van egy barátnője, akivel tudomásom szerint együtt élnek, a barátnő lakásában (albérletében?) DE:
-A gyermekünket az exem semmilyen formában nem vonja be a jelenlegi életébe, nem viszi el oda, ahol most lakik. A barátnőjével a gyermekünk még csak nem is találkozott. (Nem tudom, hogy a barátnő ellenzi, vagy az exem, nem beszéltünk erről, nem érdekel a párkapcsolata...) A kapcsolatot itt, az én otthonomban tartja a lányunkkal. Én már mondtam, hogy ez nekem kellemetlen, az életem nem átjáróház, de azt mondja, nincs hova vinnie... (gyakorlatilag akkor állít be, amikor úgy gondolja, előzetes megbeszélés nélkül)
-Anyagilag ugyan beszáll a gyermek nevelésével kapcsolatos költségekbe, de ennek fejében olyan, mintha úgy gondolná, hogy neki fenn van tartva itt a helye... például nemrég komoly műtéte volt, és után közölte, hogy ide jön lábadozni, mert a barátnője elutazott és nincs hova mennie... meg sem beszélte velem, kész tények elé állított.
-Akkor és úgy tartja a kapcsolatot a gyermekével, ahogy ő gondolja. Nincs előre megbeszélt időpont. Év közben még csak-csak, de most, a nyári szünetben teljesen ad-hoc módon jön-megy. Múlt héten például bejelentette, hogy most pár napot itt fog tölteni, hogy a lányával lehessen, majd váratlanul elment több mint egy hétre nyaralni (a gyermekét az elmúlt években nem vitte, pedig ő maga évente többször utazgatott).
Nyilván én is tehetek róla, hogy az évek során elfogadtam ezt a helyzetet, és azon kívül, hogy sokszor szóltam, hogy nekem ez így nem jó, nem tettem ellene semmit. Köztünk már semmiféle érzelmi-fizikai kapcsolat nincs, ezért kimondottan zavar, hogy a saját otthonomba gyakorlatilag ki-be járogat, kerülgetnem kell, és neki az a jelenti a láthatást, hogy elszórakozik a gyerekkel, de "dolgozzak a keze alá", tehát legyen kaja, tiszta ruha, meg minden... eredetileg közös felügyeletben állapodtunk meg, de én ezt úgy gondoltam, hogy akkor elviszi magával a gyerekünket a saját otthonába...
Egyébként VAN saját lakása, csak felújítás alatt... évek óta. Fogalmam sincs, hogy miért nincs még kész, gondolom, kényelmesebb neki a barátnőjénél...
Nem szeretném elmérgesíteni a viszonyt, de ez a helyzet tarthatatlan számomra. Azt sem szeretném, ha a gyermekével csökkenne a kapcsolattartás, mert a lányunknak fontos az apja, mindezek ellenére ragaszkodik hozzá.
Mit tudnék tenni, hogy végre legyen SAJÁT életem, és az exem ne érezze úgy, hogy fenntartott helye van a régi családjában?
Hova szól a lakcím kártyája? Kié a lakás?
Először is váljatok el, mert amíg férj és feleség vagytok, nehéz továbblépni.
Legjobb lenne, ha megismerkednél valakivel, de hát míg házas vagy.... elég kellemetlen magyarázkodást jelent.
SZóval nekem az a véleményem, hogy amíg házasok vagytok, addig a jelenlegi család vagytok. A barátnő meg szerető. Melyikőtök nem akar válni?
Első lépésként valoper és gyermekelhelyezes, ahol szabályozni fogják a lathatast.
Másodikként megtagadni, hogy a te otthonodban töltse az idejét.
szerintem is ideje lenne már elválni.úgy értem, hogy mire vártok? 3 éve nem vagytok együtt, neki azóta hosszabb párkapcsolata van. gondolom nem fogtok már összejönni, ideje beadni a keresetet.persze, sokba van, de ez így nem állapot. ha te most találnál egy férfit, nem lenne kínos, hogy férjnél vagy papíron?
utána meg lehet állapodni azokban is, hogy mennyit legyen a lánnyal és hol találkozzanak. megértem, hogy nem szívesen látod ott a lakásban állandóan. szóval itt az ideje megbeszélni ezt és lezárni az ügyet. de abban a részben tetszik a hozzállásod, hogy nem bánod, hogy sok időt töltsön az apukájával is. bár mindenki így gondolkodna.
Köszönöm a válaszokat.
Igyekszem ezek fényében pontosítani...
# 4-# 5: Az esetek 99%-ában olyankor jön, amikor ketten vagyunk itthon a lányommal, a gyerek rohan elé, örül neki. Ebben az esetben ki kellene tuszkolnom az ajtón a gyerek előtt? Nem hiszem, hogy ennek túl jó üzenete lenne...
Az ingatlan nagyobbrészt az enyém (házasság előtt is az enyém volt, ő költözött hozzám), de van itt egy kisebb tulajdonrésze, és be is száll a rezsibe, ami a lánya részét és a saját itteni fogyasztását fedezi. A lényeg, hogy jogilag nem tudom korlátozni, hogy itt legyen.
Ami a válást illeti: ebben az esetben nem jelentene megoldást. Három évvel ezelőtt megbeszéltünk mindent, hogy közös megegyezéssel válunk és közös felügyelet lesz, minden különösebb szabályozás nélkül. Nem akartam, hogy vasárnapi apuka legyen, mert a gyereknek szüksége van rá is, és mivel úgy tűnt, sikerül korrekt módon rendeznünk a válást, ezért nem tartottam szükségesnek bíróság előtt osztozkodni. Ő már akkor azt mondta, hogy úgy képzeli el a kapcsolattartást, hogy ide jön. Én már akkor jeleztem, hogy ezt felejtse el, mert szeretném én is a saját életemet kialakítani, elvileg bármikor lehet új kapcsolatom, akkor igen furán venné ki magát, ha ő is az új családom része lenne... Akkor azt mondta, hogy igazam van, megértette. Elkezdte felújítani a saját lakását. Közben lett az új kapcsolata, és innentől egyáltalán nem volt fontos számára az új lakásba költözés. Az elmúlt időben, valahányszor szóvá tettem, hogy ez a helyzet mennyire kellemetlen számomra (tehát nem igaz, hogy ki se nyitom a számat, mert nagyon sokszor nyitottam ki!) arra hivatkozott, hogy ha elkészül a lakása, megoldódik a helyzet.
Csakhogy a lakásról nekem eredetileg nem is beszélt, közös barátoktól tudtam, hogy tavaly nyárra tervezett költözést (a barátnő már lakásavatóra hívta a barátokat, tehát valószínűleg vele költözne). Aztán ezügyben csend... Legutóbb tavasz végén mondta, hogy idén nyáron lesz kész a lakás, azóta hallgat róla.
De a lényeg, hogy ha elváltunk volna papíron is, akkor is ugyanez lenne a helyzet, mert nem terveztük szabályozni sem a láthatást, sem a gyerektartást, közös felügyelet lévén. Mondhatnám, hogy akkor most egyoldalúan megváltoztatom a megállapodásunkat, de nem hiszem, hogy a gyerekemmel jót tennék, ha most elmérgesedne a viszony, és csak kéthetente láthatná az apját...
(Megjegyzem: baráti körünkben VAN közös felügyelet, ami jól működik, ott a gyerek heti két-három napot - és éjszakát - tölt az apával, és az ő új családjával. Nincs gyerektartás, hanem amit fizetne, azt közvetlenül a gyerekére költi. Nekünk ez volt, és még most is ez lenne a minta... már ha az exem felvállalná az új életét, de erre egyelőre képtelen... Adalék: a saját szülei nem tudnak arról, hogy mi már nem élünk együtt, míg az én családom, plusz a baráti, ismerősi kör, stb. már réges-régen tudomásul vette, hogy szétmentünk.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!