A párom 4 éves gyerekét leszidhatom én is ha így beszél velem, vagy bízzam az apjára?
Le KELL szidnod, máskülönben megszokja, hogy téged semmibe vehet.
Hiába nem a te vér szerinti gyereked, neki te az "új anyuka" vagy, és eszerint is kell viselkedned.
Nálunk a szidás nem vált be, mert addig is a gyerekkel foglalkozunk, rá összpontosul a figyelem.
Inkább azt próbálnám a helyedben, persze az apjával közösen, hogy ha csúnyán beszél, rögtön megbüntetni. Pl. beküldeni a szobájába vagy ilyesmi, annyi kommenttel, hogy "gondolkozz el rajta, hogyan illik beszélni". És ennyi, ez szerintem többet ér a hosszas fejmosásnál, mert az egyik fülén be, a másikon ki, következménye pedig nincs a csúnya beszédnek.
Abban a korban van, hogy feszegeti a határokat, és rajtad (is) múlik, hogy hol lesz meghúzva ez a határvonal.
Ha engedsz neki, akkor legközelebb még messzebbre megy, és hidd el, az oviból még nagyobb hülyeségeket fog "hazavinni".
Nem könnyű időszak, mert dacos, csúnyán viselkedik, de ha szidod, a lelkére veszi.
Azt kell nagyon tudatosítanod magadban, hogy mindig a cselekedetet minősítsd és sosem a gyereket.
Mondd neki, hogy ez rossz dolog, ilyet te nem tűrsz el, ha ezt vagy azt csinálja beállhat a sarokba...stb.
A gyereket viszont ne szidd, sose mondd neki hogy rossz vagy, hülye vagy...stb, mert ezzel viszont rosszat teszel.
Tudom, elméletben könnyű, a gyakorlaton még nekem is csiszolnom kell a saját ovisomnál, de nagyjából így próbáld meg kezelni a helyzetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!