Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Nők, anyák, házimunkát végzők,...

Nők, anyák, házimunkát végzők, szerintetek a mosás, főzés, takarítás munkának számít?

Figyelt kérdés

Láttam egy kérdést, amiben a kérdező hölgy arról panaszkodott, hogy a párja sokat dolgozik és nem foglalkozik vele. Minden nap meleg vacsival várja a férfit, ő rendbe ér haza minden tiszta, ki van mosva, kutya megetetve el vitték sétálni is, stb. Erre egy kommentelő feltette a kérdést, hogy dolgozik-e a hölgy, mert a házimunka nem is igazi munka, hanem inkább kikapcsolódás.

Szerintetek igaza van?

2014. dec. 27. 22:37
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem munka. Nem is könnyű.

Naponta többször mosogatni (kicsi a konyha, a kis rendetlenség is hatalmas kupi), minden nap porszívózni, mert a kutya és a nyuszi kosszal is jár, heti 2-3 alkalommal mosok, mert egyszerre csak egy adagot tudok kiteríteni, szinte minden nap főzök, bár azt mondjuk szeretem.

Nyáron munkanélküli voltam, és annak ellenére, hogy nem volt kosz és rendetlenség, legalább annyira lefárasztott a házimunka, mint a munkahelyen eltöltött munkanap.

2014. dec. 27. 23:25
 22/38 anonim ***** válasza:
83%
Más dolog gyerek nélkül, mint családban. Amikor csak az 1-2 éves csinál minden napra takarítani valót és gondoskodni kell róla (már ha az ember nem lepasszolja vagy beülteti a tv elé egész napra) megnézném hogy ki az, aki még lazán megcsinál mindent. Ameddig nem volt gyerekem, még élveztem is. Most ezer dolgot csinálok egyszerre és a heti egy nagyobb takarítás helyett inkább minden másnapot mondanék. Sokszor 10 másodpercre fordulok el miközben készítem az ebédet, de a gyerek már az asztalon van és nem elég hogy percenként szedem le, még esetleg fél - 1 órákra le is kell állnom, mert épp elálmosodik. Ez csak EGY példa a sok közül. Semmi sem olyan egyszerű, mint azelőtt. Aki azt mondja hogy ugyanolyan vagy könnyebb, az vagy hatalmasat hazudik vagy segítsége van. (Vagy a C verzió, hogy nem csinál meg mindent.) Szóval igen, ez is tud munka lenni, nem is akármekkora.
2014. dec. 27. 23:28
 23/38 anonim ***** válasza:
83%

"Szoktam házimunkát végezni, és a sok tanulás meg szellemi munka után igenis kikapcsolódás, nem kell mártírkodni. A főzést kifejezetten lehe élvezni."

A mártírkodás nagyon nem ez:). Az a mártírkodás, ha magadtól megcsinálsz minden házimunkát, nem hagyod, hogy a párod segítsen, aztán sajnáltatod magad.

2014. dec. 28. 00:01
 24/38 anonim ***** válasza:
81%
Azért házimunka és házimunka között is hatalmas különbségek vannak. 40 éves vagyok 3 gyereket neveltem, mivel fiatalon szültem mára mind kirepültek (a legkisebb 17 éves ő koleszban van). Annyit tudok mondani hogy most, hogy beköltöztünk egy lakásba a férjemmel, napi 8 óra munka után is pik-pak megvan a 2 szobás lakásunk rendben tartása, ezt nem nevezném külön munkának. Ellenben amig a gyerekek kicsik voltak, falun laktunk, és a 3 gyerek nevelése mellett volt egy 250 négyzetméteres családi házunk, és egy 2000 négyzetméteres kertünk, krumplival, veteményessel, plusz állatok. A házon is mindig volt mit csinálni. Azért a kettőt szerintem nem lehet összehasonlitani. Szóval mindkét nézőpont igaz, a garzonlakásban élők azt mondják a házimunka semmi, napi fél óra (és igazuk is van) mig a nagycsaládosok házzal telekkel esetleg állatokkal azt mondják, hogy bizony főállásu munka (és szintén igazuk van). Jó lenne tudni hogy a válaszadók milyen háztartást kell hogy ellássanak, anélkül felesleges egymás torkának esni.
2014. dec. 28. 00:01
 25/38 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem is relatív dolog ez a házimunka.

Egyrészt egyedülálló férfiként 8-10 óra meló és suli után is magamra főzök, mosok, takarítok, rendben tartom a lakást. Nem kikapcsolódás, de azért nem is egyenértékű egy 100 évvel ezelőtti korral, ahol kézzel mostak és maguk pucolták a csirkét.

Azt viszont becsülendőnek tartom, aki tényleg 2-3 gyerek és férj mellett állja a sarat.

A kiskert, háziállatok nevelése is változó, a többség megcsinálja meló mellett is, míg van aki inkább megnézi a délutáni szappanoperákat. Meg azért egy kert is olyan dolog, hogy van amikor 1 hétig munka van vele reggeltől estig, míg máskor bőven elég napi 1x meglocsolni.

2014. dec. 28. 01:20
 26/38 anonim ***** válasza:
81%
A házimunka hivatalosan társadalmi idő, de nem munka, hisz az az, amit a munkahelyen, fizetés fejében végzünk. Ez az úgynevezett családdal és háztartással kapcsolatos szociális kötelezettség, amely a szabadon eltölthető időnkből vesz el. Így nem nevezhető kikapcsolódásnak, mivel a kikapcsolódást szabadidőnkben végezzük, a szabadidő pedig a fiziológiai szükségletek és szociális kötelezettségek kielégítése után fennmaradó időegység. Így ebben az esetben nincs igaza a kommentelőnek, de azoknak sem, akik szerint a házimunka munka. Ez egyébként bizonyos felsőoktatási szakokon tananyag - én is innen tudom, bár előtte is volt némi fogalmam róla, a hivatalos definícióval ott szembesítettek.
2014. dec. 28. 01:59
 27/38 anonim ***** válasza:
91%

Igen, gyűlölöm, a főzést leszámítva.. Az hobbi,..

De utána rendet tenni wáahhh

Hamarabb megyek az igazi munkahelyemre, mint fel kelljen mosni..

Perzse. Meg sinálom,mmert a rendet szeretem,mde minden alkalommal azt érzem mintha nyúznának.

Volt egy időszak itthon. Gyűlöktem, pedig gyerek sincs.

Szeretncsére a munkát megosztjuk, így könnyebb,mazt csinálom amit szívesébben, mert aférjemnek mindegy...

2014. dec. 28. 07:24
 28/38 anonim ***** válasza:
94%

Kikapcsolódásként tv-zek, olvasok, de véletlenül sem takarítok. A mosás, takarítás főzés, mosogatás, rendrakás az meló. Elfáradok benne, és azért csinálom, mert muszáj.

Azért alakult úgy, hogy női munka, mert régen a férfiak dolgoztak a fóldeken, akárhol, a nók meg vezették a háztartást.

A mai világban, ha a férfinak és a nőnek is 8 óras munkája van, akkor a háztartási munkának is feleződnie kellene.

Van a barátaim közótt olyan, ahol a férj hazajón a munkából, edz, eszik, számítőgépezik, a feleség meg hazajón a munkából és gyerekeket rendezi, főz, pakol, tálal, mosogat, és este még legyen kedve a szexhez is. Na, az ilyen férfi számomra nem férfi, hanem egy rakás sza@.

És ezek után, amikor apuka félrelép azzal az indokkal, hogy anyuka elhanyagolja magát, és őt, akkor még a nőnek legyen lekiismeretfurdalás.

2014. dec. 28. 08:09
 29/38 anonim válasza:
82%
45 négyzetméteres kis lakásban lakok, így a házimunka nekem nem munka. Pár perc alatt felsöprök vagy felmosok, a mosógép magától mos, mosogatni 2 emberre nem éppen nagy feladat, a polcokat pedig nem kell naponta, sőt hetente sem törölgetni a portól, max. havonta. Főzni, sütni szeretek és nem is sűrűn választok olyat, ami 3-4 óráig készül. Magyarul nekem egyáltalán nem munka. Viszont aki házban él, van kert, baromfi, disznó stb. és még a család is nagy annál viszont megértem, hogy munkának veszi a házimunkát, mert ott van is mit csinálni, ami nem pár perc.
2014. dec. 28. 08:51
 30/38 anonim ***** válasza:
44%

90 nm-es lakás, egy db baba. Nem érzem húde megterhelőnek. A takarítás nagy része gépesítve van, azért a mosógépbe bedobni a cuccokat meg kiteregetni nem agysebészet.

Gyerek után azonnal pakolok, nem hagyok elől dolgokat, így nem gyűlik fel.

Mosogatást a mosogatógép csinálja, én csak ki-be pakolok.

Porszívózásnál meg a gyerek lövése, hogy ráül a fejre, amíg húzom, úgyhogy fél fitneszbérlet kilőve a tíz kg-os plusz súly mozgatásával.

Szóval szerintem nem munka, amikor irodában dolgoztam 12 órákat, az ezerszer jobban leszívott (ott pont a kényszerű ülés, monitorbámulás miatt).

2014. dec. 28. 09:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!